Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Tαμείο Eπικουρικής Aσφάλισης και Tαμείο Πρόνοιας Yπαλλήλων Π.Σ του Τ.Ε.Α.Π.ΑΣ.Α

    Την Τετάρτη στις 17 του Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ) με τη συμμετοχή μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Α.Π.Σ.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Α.Π.Σ.) (ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Σάββας Θεοδωρής και το μέλος του Δ.Σ. Ευθύμιος Τσούνας).

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες που υπηρετούν στο επικουρικό ασφαλιστικό μας ταμείο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις.

       Από τις εργασίες του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Δ.Σ της Ε.Α.Π.Σ και των υπηρεσιακών παραγόντων προέκυψε ότι:

–     Αναμένονται άμεσα νέες μεγάλες περικοπές στην επικουρική σύνταξη και στο εφάπαξ των πυροσβεστών που αποδίδονται από τους τομείς Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. (που υπάχθηκε στο Ε.Τ.Ε.Α.) και Τ.Π.Υ.Π.Σ. έπειτα και από την ψήφιση του νόμου 4281/2014. Να σημειωθεί ότι το Ε.Τ.Ε.Α ήδη τον Ιούλιο του 2014 έκανε οριζόντια μείωση 5,2% στις χορηγούμενες συντάξεις και τον ερχόμενο Νοέμβρη αναμένεται νέα μείωση της τάξεως του 3% για την τήρηση του μηδενικού ελλείμματος.  Ανάλογη θα είναι και η κατάσταση και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) και Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) στα οποία καταβάλουν εισφορές οι πυροσβέστες κατεδαφίζοντας την επικουρική μας ασφάλιση και πρόνοια, καθώς επιφέροντας την απώλεια των χρημάτων που καταβάλαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

–   Η κυβέρνηση θέτει ως «εναλλακτική πρόταση» τη μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε επαγγελματικά του νόμου Ρέππα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τους εργαζόμενους και απαλλαγή του κράτους, με τις ρυθμίσεις του Ν.4281/2014 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων (!!!) και μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας, αδιαφορώντας για τις νέες μεγάλες απώλειες στις ήδη πετσοκομμένες ασφαλιστικές παροχές των συνταξιούχων και για τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των εν ενεργεία συναδέλφων, με την επιπρόσθετη αύξηση των εισφορών.

–    Η κυβέρνηση αναγκάζει όλους τους πυροσβέστες (εν ενεργεία και απόστρατους) να συρθούν στις επιλογές της για τη διάλυση των επικουρικών και προνοιακών ταμείων, μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης» δηλ. είτε επιλέγοντας το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όπου εντάσσονται όλα τα επικουρικά ταμεία των εργαζομένων και τα αποθεματικά τους πλεονασματικά ή ελλειμματικά αθροίζονται  σε … ένα μέσο όρο (!!!), με άλλα λόγια συνθλίβονται τα αποθεματικά των εύπορων ταμείων είτε επιλέγοντας επαγγελματικό ταμείο όπου μετά από αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας θεωρείται βέβαιη η μεγάλη μείωση της επικουρικής σύνταξης και η αύξηση των εισφορών αν ληφθεί υπόψη το σημερινό ισοδύναμο 1,1 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχος. και ο ιδιωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης όπου απουσιάζει παντελώς η εισφορά του δημοσίου (σήμερα 3%) και οποιαδήποτε κρατική εγγύηση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι απόμαχοι της δουλειάς.

Τα επικουρικά μας ταμεία οδηγούνται στη διάλυση εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της μη κάλυψης των αναγκαιούντων οργανικών κενών, της εφεύρεσης «των πενταετών» κακοπληρωμένων ομήρων αλλά και της γενικότερης αντιασφαλιστικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Τα χρήματα των εργαζομένων δόθηκαν βορά στους αδηφάγους χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς ομίλους είτε μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου είτε μέσω του περιβόητου PSI (Private Sector Involvement – Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα).

Και μετά από όλα αυτά έχουν το θράσος οι κυβερνώντες που μας οδήγησαν με τις επιλογές τους – συνειδητά – στην τραγική κατάσταση της εξαέρωσης του ασφαλιστικού μας συστήματος να μας προτείνουν (!!!) με ευθύνη των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων (!!!) να πούμε ναι στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης;

     Καλούμε την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ και την Ε.Α.Π.Σ. να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να επιστρέψουν την επιλογή Ε.Τ.Ε.Α ή επαγγελματικό Ταμείο στην κυβέρνηση που αποφάσισε ερήμην μας. Να κατανοήσουν την αναγκαιότητα των κοινών αγώνων των ενστόλων και των αποστράτων με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους που πλήττονται από την ίδια πολιτική και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

      Η  Π.Ε.Α.Π.Σ. απευθύνει κάλεσμα – συναγερμό σε όλα τα μέλη της προτού να είναι αργά. Ενάντια στην πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και σας καλεί να ανταποκριθείτε μαζικά σε οποιοδήποτε αγωνιστικό κάλεσμα εξαγγελθεί, προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Η μαζικότητα των αγώνων μας είναι ικανή να αλλάξει αυτή την πολιτική.
  • Απαιτείται κοινό μέτωπο πάλης, προετοιμασία κινητοποιήσεων με μαζική συμμετοχή, αφού προηγηθεί πλήρης ενημέρωση όλων των συναδέλφων, αποστράτων και εν ενεργεία και ενώσουμε τις δυνάμεις μας με  Ομοσπονδίες και Ενώσεις εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Άμεσος στόχος μας να γίνει η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων με την επαναφορά των ασφαλιστικών ταμείων στην πρωτέρα κατάσταση, με την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών μας, με την αύξηση της σχέσης εργαζόμενου προς συνταξιούχο.
  • Όχι στην κατάρρευση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και στο ξεπούλημα των δομών κοινωνικής πρόνοιας που γίνονται βάσει κυβερνητικού σχεδίου.

      ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Αντιπρόεδρος Δ.Σ της Π.Ε.Α.Π.Σ.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ