Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ “ΤΡΩΕΙ” ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ

03-02-2023, Ω/08:58′

Έζησα μικρή στην πόλη Γκέτινγκεν, στη Γερμανία. Μια μέρα, η μητέρα, είπε σ’ εμένα και στον αδερφό μου, το Στέφανο, ότι θα πάμε ένα μακρινό ταξίδι σε μια ωραία πόλη που την έλεγαν Σμύρνη (σ.σ. μετά από πρόσκληση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο πατέρας της, καθηγητής μαθηματικής επιστήμης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ανέλαβε να οργανώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο).

Εγκατασταθήκαμε σε ένα σπίτι στη συνοικία Μπουζά. Για να τελειοποιήσω τα ελληνικά μου, ο πατέρας με έγραψε σ’ ένα ελληνικό δημοτικό σχολείο.

Ο δάσκαλος τού είπε: ”Δε μπορώ να βάλω την κόρη ενός Καραθεοδωρή στην Α΄ τάξη, θα τη βάλω στη Β”’!

Έτσι λοιπόν, πήδηξα, ελέω Καραθεοδωρή, μια τάξη.

Εντύπωση μου έκανε ο σεβασμός και η αγάπη που έδειχνε ο κόσμος στη μητέρα και στον πατέρα μου.

Μια μέρα, μας είπε θορυβημένος ότι θα πηγαίναμε στη Σάμο για… εκδρομή και ότι θα μέναμε σ’ ένα σπίτι που είχε νοικιάσει. Έτσι κι έγινε.

Μετά από τρεις μέρες έπεσε στα χέρια των Τούρκων η Σμύρνη.

Ο πατέρας μου έφυγε από τους τελευταίους. Αγαπούσε την πατρίδα. Στο σπίτι μιλούσαμε μόνο ελληνικά. Αισθανόταν περήφανος που ήταν Έλληνας.

Μια καλοκαιρινή μέρα του 1932, καθόμασταν στη βεράντα του σπιτιού μας, στο Μόναχο, όταν ήρθε μια επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Η επιστολή αυτή, που την υπέγραφε ένας διοικητικός υπάλληλος, πληροφορούσε τον πατέρα μου ότι παύεται από τη θέση του κυβερνητικού επιτρόπου των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Θυμάμαι ότι ο διορισμός του στη θέση αυτή, είχε την υπογραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η απόλυσή του από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου είχε την υπογραφή ενός γραμματέως γ’!

Ο πατέρας στεναχωρήθηκε πολύ γιατί αφιλοκερδώς βοηθούσε πάντα το ελληνικό κράτος.

Τρεις φορές του έγινε πρόταση από πρωτοκλασάτα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α για να διδάξει σε αυτά.

Θυμάμαι ότι έλεγε στη μητέρα: ”Δε θέλω τα παιδιά να πάρουν αμερικανική αγωγή.”

Δέσποινα Ροδοπούλου – Καραθεοδωρή

Πηγές:Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΚΑ, logomnimon.wordpress.com

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) ήταν Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Καραθεοδωρής ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Constantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται και ως Καραθεοδωρής. Το επιστημονικό του έργο επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Τα περισσότερα έργα του τα έγραψε στα γερμανικά.

Ιδιαίτερη ήταν η σχέση που συνέδεε τον Καραθεοδωρή με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Οι δύο άνδρες γνωρίσθηκαν το 1915 διατήρησαν μια επιστημονική σχέση, στηριγμένη στην αλληλοεκτίμηση και σεβασμό.

Το 1911, μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Καραθεοδωρή συμμετείχε στην επιτροπή επιλογής καθηγητών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1913 έγινε καθηγητής της Α΄ έδρας της μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γκεντινγκεν, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1918. Το 1920, πάλι με πρόσκληση του Βενιζέλου, ανέλαβε να οργανώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη.

Στη Σμύρνη ο Καραθεοδωρή έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο 49χρονος Καραθεοδωρή κατόρθωσε να διασώσει τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιωνικού Πανεπιστημίου και να τα μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η δωρεά Καραθεοδωρή βρίσκεται μέχρι τις μέρες μας στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1922 διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1923 διορίσθηκε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μάλλον απογοητευμένος από τη μίζερη κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1924, για να αναλάβει καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που εκείνο τον καιρό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και δίδασκαν σ’ αυτό κορυφαία ονόματα.

Η συμβολή του στη Θεωρητική Φυσική ήταν ουσιαστική καθώς και στη μαθηματική θεμελίωση τομέων της Φυσικής όπως η Θερμοδυναμική, η γεωμετρική οπτική, η μηχανική και η σχετικότητα.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής χαρακτηρίζονταν, στο εξωτερικό, ως ο σοφός Έλλην του Μονάχου!

ΠΗΓΗ: Wikipedia

 

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ