Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε.Α.Π.Σ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

04-11-2022, Ω/16:45

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Π.Σ. ΓΙΑ       ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ “1ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ”

Μία ακόμα επιτυχής εκδήλωση προστέθηκε στις πολυπληθείς και ποικιλόμορφες δράσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Η “Στέγη Πυροσβεστικού Πολιτισμού” της Π.Ε.Α.Π.Σ. , διοργάνωσε, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού κτιρίου του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Σύνταγμα, ειδική εκδήλωση και τίμησε τους συναδέλφους-συγγραφείς που συμμετείχαν στον “1ο Διαγωνισμό Πυροσβεστικού Διηγήματος”, ο οποίος διοργανώθηκε στα πλαίσια της συμπλήρωσης 60 χρόνων δημιουργικής παρουσίας του συλλόγου.

Τιμήθηκαν, κατά σειρά, οι παρακάτω συγγραφείς:

– Εθελόντρια Αναστασία Αδαμοπούλου, για το διήγημά της, “Σώζοντας μία ψυχή με φτερά”, με Τιμητική Διάκριση.

Πυραγός Νεκταρία Γιρβαλάκη, για το διήγημά της, “Μία απρόσμενη εξέλιξη”, με Τιμητική Διάκριση.

Επιπυραγός Σωκράτης Παπαγεωργίου, για το διήγημά του “Πυροφυλάκια εν δράσει”, με Τιμητική Διάκριση.

Υπαρχιπυροσβέστης Αθανάσιος Χασιαλής, για το διήγημά του, “Έτσι φτιάχνονται οι ήρωες”, με το 3ο Βραβείο.

 Επιπυραγός Νικόλαος Πιπιλής, για το διήγημά του, “Σ ’ευχαριστώ Έλληνα!”, με το 3ο Βραβείο.

Πυραγός Παναγιώτης Μαργώνης, για το διήγημά του, “Περί Ανδρείας”, με το 2ο Βραβείο.

Ανθυποπυραγός ε.α. Κώστας Βελούτσος, για το διήγημά του, “Το πρόσωπο της φωτιάς”, με το 1ο Βραβείο.

 Ευπραξία Κουτράκη (συζ. Πυρονόμου Αντώνη Αυγέρη), για το διήγημά της, “Κόκκινο Μάτι”, με το 1ο Βραβείο.

Η Επιτροπή που αξιολόγησε τα υποβληθέντα διηγήματα στον “1ο Διαγωνισμό Πυροσβεστικού διηγήματος” , αποτελείτο από τα εξής μέλη της Ένωσης:

Χρήστος Κων. Μητροπέτρος, Επίτιμος Υπαρχηγός, ιστοριοδίφης – λαογράφος και συγγραφέας.

Βασιλική Δενδροπούλου, Αν. Γεν. Γραμματέας, μυθιστοριογράφος.

Αθανάσιος Τζοΐτης, διηγηματογράφος και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Α.Π.Σ., Κωνσταντίνο Γιαννάκο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξήρε την προσπάθεια που γίνεται εδώ και πέντε χρόνια, που ιδρύθηκε η “Στέγη Πυροσβεστικού Πολιτισμού” στις τάξεις της Ένωσης, ώστε μέσω αυτής να αναδειχθούν οι λογοτεχνικές, εικαστικές και λοιπές καλλιτεχνικές ανησυχίες των απόστρατων και εργαζόμενων συναδέλφων.

Ειδική μνεία έκανε στον στυλοβάτη της “Στέγης”, Επίτιμο Υπαρχηγό Χρήστο Μητροπέτρο, ο οποίος δεν φείδεται κόπου ούτε στερείται καινοτόμων ιδεών που, χρόνο με τον χρόνο, διευρύνουν το πεδίο δράσης της.

Ευχαρίστησε την υπηρεσιακή ηγεσία του Σώματος και ιδιαίτερα τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης ΠΣ, Υποστράτηγο Γιάννη Σταμούλη, που αγκάλιασαν με συναδελφική στοργή την ιστορική Ένωση ΟΛΩΝ των Αποστράτων και των οικογένειών τους και δεν χάνουν ευκαιρία να το δείχνουν με τις πράξεις τους.

Ακολούθως ο Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων, Θωμάς Τσούρμας, αφού ανήγγειλε τους επίσημους προσκεκλημένους, ανακοίνωσε τις δράσεις της Π.Ε.Α.Π.Σ., για το επόμενο τετράμηνο, που είναι:

– Στα μέσα Δεκέμβρη, με την ευκαιρία της διοργάνωσης από το ΑΠΣ της έκθεσης “Έργα ζωής-Πυροσβέστες δημιουργούν εικαστικά έργα”, η Ένωση θα παρουσιάσει δέκα (10) ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες της υπηρεσιακής περιόδου 1930-1960, υπό τον τίτλο ‘Πυροσβεστικές στιγμές από την πρώιμη υπηρεσιακή καθημερινότητα’.

– Τον Ιανουάριο αναμένεται να γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, “60 χρόνια ΠΕΑΠΣ’ που συνέγραψε, για λογαριασμό του συλλόγου, ο Χρήστος Μητροπέτρος και θα εκδώσει Τιμής Ένεκεν, το ΑΠΣ.

– Στις 10 Φεβρουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθούν από κοινού, η Πίτα και η Χοροεσπερίδα της Ένωσης, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο Σύνταγμα.

– Το Σάββατο 18 Μαρτίου, θα γίνει η Ετήσια Απολογιστική Συνέλευση.

– Μία εβδομάδα αργότερα, την 25η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στην Πελοπόννησο,  2ήμερη ή    3ήμερη εκδρομή “Στους δρόμους της επανάστασης του ‘21”.

– Τον Απρίλη, θα ‘τρέξει’ ο “Ποιητικός Διαγωνισμός, στη μνήμη του Γιάννη Τσαρτσάλη’.

Ακολούθως ο Κλαδάρχης Γιάννης Σταμούλης,  αφού απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχηγού, Αλέξη Ράπανου,  υπεραμύνθηκε των συναδελφικών δεσμών που ενώνουν, διαχρονικά, τους εν ενεργεία συναδέλφους με τους  απόστρατους του Σώματος. Εξήρε τη δράση του Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Π.Σ., προς όφελος των αποστράτων αλλά και των εργαζόμενων στο Π.Σ. και τόνισε πως τέτοιας μορφής εκδηλώσεις, ξετρυπώνουν και αναδεικνύουν την δημιουργική πλευρά που κρύβει μέσα του ο Έλληνας πυροσβέστης, πέρα από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα.

Η Αναπληρωτής Γραμματέας, Βάσω Δενδροπούλου, στη συνέχεια, διάβασε τα βιογραφικά των συγγραφέων και ακολούθησε η απονομή των επαίνων, στους διακριθέντες για το συγγραφικό τους έργο συναδέλφους, από τον Προϊστάμενο του ΑΠΣ.

Το λογοτεχνικό μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την ανάγνωση από τους συγγραφείς τους, Ευπραξία Κουτράκη και Κώστα Βελούτσο, των δύο διηγημάτων, που μοιράστηκαν το 1ο βραβείο.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, προσφορά της Ένωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Υπαρχηγός ε.α., Νίκος Κοτσιώρης, ο Υποστράτηγος ε.α., Γιώργος Παλιούρας και οι Ανθυπαστυνόμοι  Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος και Ψάλλας Ευάγγελος, ως εκπρόσωποι της Κίνησης Αποστράτων Αστυνομικών, η κ. Σοφία Παπαδάκου, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΕΑΠΣ, Δημήτρης Γεωργίου, ο Διοικητής του 1ου Π.Σ. Αθηνών, Χρήστος Σημιακάκης, η Προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Μουσείου, Αλεξιάνα Κουτρή, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ, Δημήτρης Σταθόπουλος, ο Δημήτρης Ζέρβας και η Μαρία Μπίτρα, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Π.Σ. και πάρα πολλά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ