Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, με ιδιαίτερη επιτυχία, η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΣΤΕΓΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, της Π.Ε.Α.Π.Σ. που ήταν αφιερωμένη στους βετεράνους “Πυροσβέστες – Αθλητές”.
Ρίγη αθλητικής (και όχι μόνο) συγκίνησης διακατείχαν όλους τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα της Ένωσης, όταν είδαν μπροστά τους (κάποιοι για πρώτη φορά) συναδέλφους που με το αθλητικό τους ήθος, την υπηρεσιακή ευσυνειδησία και τις διακρίσεις τους, έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Πυροσβεστικού Σώματος σε κάθε άκρη της Ελλάδας αλλά και στα πέρατα της γης.
Όπως τόνισε και ο επίτιμος Υπαρχηγός και υπεύθυνος της Στέγης Πυροσβεστικού Πολιτισμού, Χρήστος Μητροπέτρος, στην εναρκτήρια ομιλία του, η τιμή που πρέπει στους συγκεκριμένους συναδέλφους,αλλά και σε όλους τους παλαίμαχους πυροσβέστες – αθλητές, είναι ηθική υποχρέωσή μας όχι μόνο γιατί μέσα από την αθλητική τους δράση τίμησαν και δόξασαν το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και επειδή αυτοί ήταν οι πρώτοι “καθηγητές φυσικής αγωγής” στις πυροσβεστικές μας σχολές και βοήθησαν τους δόκιμους να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της διαρκούς άθλησης που βοηθάει τον πυροσβέστη να ανταποκρίνεται καλύτερα και ασφαλέστερα στα καθήκοντά του.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Γιαννάκος, με τη σειρά του, αφού εξήρε την αθλητική και υπηρεσιακή ιστορία των παρευρισκόμενων βετεράνων, σημείωσε πως στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης και του ιδίου, προσωπικά, είναι η εκδήλωση αυτή να είναι το ξεκίνημα μιας προσπάθειας για την αξιολόγηση και προβολή του έργου που έχουν επιτελέσει διαχρονικά οι πυροσβέστες-αθλητές στο Σώμα, επ’ ωφελεία όλων των συναδέλφων.
Όπως επεσήμανε ‘η σημερινή εκδήλωση γίνεται προς τιμήν ΟΛΩΝ των συναδέλφων που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό (χωρίς να ατονίσουν το ενδιαφέρον τους προς τα πυροσβεστικά τους καθήκοντα) και οι τιμητικές διακρίσεις που θα απονεμηθούν απόψε σε κάποιους συναδέλφους-μέλη της Π.Ε.Α.Π.Σ. έχουν σκοπό, στο πρόσωπο του τιμώμενου να τιμηθούν όλοι οι πυροσβέστες που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο άθλημα. Έχουμε βάλει στόχο, που με τη βοήθειά σας θα τον πετύχουμε και πριν το τέλος της φετινής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί μία πολύ μεγαλύτερη εκδήλωση όπου θα τιμηθούν, ένας προς ένας, όλοι οι πυροσβέστες-αθλητές.
Παράλληλα θα προετοιμαστεί και θα παρουσιαστεί, στην εν λόγω εκδήλωση, “ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ – ΑΘΛΗΤΗ”.
Προς τούτο παρότρυνε όσους έχουν φωτογραφικό υλικό από την αθλητική τους δράση, μαζί με ένα πυροσβεστικό-αθλητικό βιογραφικό να τα παραδώσουν στην Επιτροπή που θα συγκροτηθεί στη Γενική Συνέλευση της 28ης Μαρτίου και η οποία θα ασχοληθεί με τη συγκέντρωση και επιμέλεια έκδοσης του παραπάνω λευκώματος.
Επί πλέον στόχος του Δ.Σ., όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, είναι η δημιουργία της ΛΕΣΧΗΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΛΕ.Β.Α.Π.Σ.), υπό τη στέπη της
Ένωσης, με σκοπό την αξιοποίηση των συνταξιούχων συναδέλφων που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό προς όφελος τόσο των συναδέλφων όσο και άλλων κοινωνικών ομάδων και προσώπων.
Άλλωστε αρκετοί από τους πρώην πυροσβέστες – αθλητές, εξακολουθούν να βρίσκονται στις αθλητικές επάλξεις από διάφορα πόστα (προπονητές, παράγοντες, επαγγελματίες του είδους κλπ).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών, ως ακολούθως:
1. Στον επίτιμο Υπαρχηγό Π.Σ. και ιδρυτή του Τμήματος Αθλητισμού, Δημήτριο Σάββα, ο οποίος ασχολήθηκε με το άθλημα της πάλης, επί σειρά ετών, σαν αθλητής και προπονητής.
Ξεκίνησε την αθλητική του δράση το 1952, στην Πολωνία όπου μεγάλωσε και το 1956 συμμετείχε στην εθνική ομάδα της χώρας αυτής. Πρωτοαγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα, το 1961, στους Βαλκανικούς Αγώνες, στα Σκόπια και το 1964, σε ηλικία 25 ετών, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο ενώ το 1968, διακρίθηκε στους αντίστοιχους του Μεξικό. Ήταν, επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδας.
Στο Πυροσβεστικό Σώμα εντάχθηκε το 1963. Σαν προπονητής, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972), του Μόντρεαλ (1976), της Μόσχας (1980) και του Λος Άντζελες (1984).
Το 1991 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπαρχηγού Π.Σ. Την απονομή, στο παραπάνω μέλος της Π.Ε.Α.Π.Σ., έκανε ο επίτιμος Αρχηγός Στυλιανός Στεφανίδης.
2. Στον πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή της ομάδας του Σώματος Χρήστο Αντωνόπουλο ο οποίος μεγαλούργησε αθλητικά μέσα από τις τάξεις μεγάλων ομάδων της χώρας όπως είναι η ΑΕΚ κ.α. και το πέρασμά του από τις βάρδιες του 4ου Πυροσβεστικού
σταθμού Αθηνών, έχει αφήσει χαραγμένη στη μνήμη των συναδέλφων του, χαρούμενες στιγμές από την καθημερινότητα του Έλληνα πυροσβέστη.
Ήταν δε από τους πρωτοπόρους στην ίδρυση του συνδικαλισμού στο πυροσβεστικό σώμα, συμμετέχοντας μάλιστα και στο Δ.Σ. της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (το 1988). Μέχρι και σήμερα ενεργοποιείται αθλητικά με τους παλαίμαχους της ΑΕΚ. Την απονομή έκανε ο επίτιμος Υπαρχηγός Νίκος Κοτσιώρης.
3. Στον ποδηλάτη, Στέλιο Βάσκο, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στο άθλημα που αγάπησε από την παιδική του ηλικία και τον βοήθησε στην κάθοδό του από τα Τρίκαλα στην Αθήνα. Υπήρξε βαλκανιονίκης, επί σειρά ετών και πρωταθλητής Ελλάδας. Συμμετείχε σε δύσκολους ποδηλατικούς αγώνες σε πολλά σημεία του πλανήτη και οι επιδόσεις του είναι αξιομνημόνευτες. Βγήκε 2ος στον γύρο του Μεξικό και 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Πυροσβεστών, στη Στοκχόλμη.
Έτρεξε, για φιλανθρωπικό σκοπό τον γύρω της Ευρώπης, το 2017, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια και τις αντοχές των αθλητών, αφού κατόρθωσε να καλύψει 7.000 χλμ, σε 22 μέρες, διασχίζοντας 16 χώρες και επιτυγχάνοντας τον ταχύτερο γύρο της γηραιάς ηπείρου.
Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαπιστώθηκε πως, κατά την διάρκεια του παραπάνω εγχειρήματος, η καρδιά του Στέλιου διοχέτευση πάνω από 160 τόνους αίματος και οι πνεύμονές του διαχειρίστηκαν 1,5 εκατομμύρια λίτρα αέρα με ευχέρεια κάλυψης πάνω από 196.000 θερμίδων. Για το αθλητικό και φιλανθρωπικό του έργο, τιμήθηκε από τον δήμο Τρικκαίων, με το μετάλλιο της Πόλης. Την απονομή έκανε ο επίτιμος Υπαρχηγός, Χρήστος Μητροπέτρος.
4. Στον κορυφαίο αθλητή της χρονιάς (1976), σύμφωνα και με την απόφαση του Π.Σ.Α.Τ., αρσιβαρίστα Νίκο Ηλιάδη, ο οποίος δόξασε τα ελληνικά χρώματα στην Ολυμπιάδα του Μόντρεαλ, που διεξήχθη την ίδια χρονιά, σηκώνοντας, συνολικά 340 κιλά. Μία επιτυχία πρωτόγνωρη για την Ελλάδα την εποχή εκείνη που τον κατέταξε στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Είχε προηγηθεί και η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972.
Επί σειρά ετών υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας, στη άρση βαρών φέρνοντας πολλά μετάλλια στο πυροσβεστικό σώμα μέσα από τη συμμετοχή του σε αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Την απονομή έκανε ο επίτιμος Υπαρχηγός Κώστας Σκορδαλής.
5. Στον επί σειρά ετών πρωταθλητή Ελλάδος, στην πάλη και προπονητή της εθνικής μας ομάδας, Δημήτρη Θανόπουλο, ο οποίος το 1980 πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα της Μόσχας. Το 1983 κατετάγη 2ος στους Μεσογειακούς αγώνες και 2ος, επίσης, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του CISM. To 1984 διατήρησε την ίδια θέση στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες και το 1988 πάλεψε και στην αντίστοιχη της Σεούλ. Το 1985 πρωταγωνίστησε στην ίδρυση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Την απονομή έκανε ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α.Π.Σ., Θύμιος Τσούνας.
6. Στον πυροσβέστη-αθλητή-ποδοσφαιριστή, με τις περισσότερες, ίσως, παρουσίες σε διαφορετικές ομάδες των ελληνικών πρωταθλημάτων, διαφόρων κατηγοριών, Σταύρο Μπάκα, ο οποίος διετέλεσε και προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου της Αθλητικής Ένωσης Πυροσβεστών Ελλάδας (Α.Ε.Π.Ε.) καθώς και μέλος του Δ.Σ. αυτής.
Στην πολύχρονη αθλητική του διαδρομή, πέρασε από τον Περαμαικό, τον Απόλλωνα Αθηνών, την Προοδευτική, την Ξάνθη, τον Ατρόμητο Πειραιά, τον Βύζαντα Μεγάρων, τον Παναιγιάλειο, την εθνική ερασιτεχνών, την εθνική ελπίδων, κ.α. ομάδες.
Ακόμη και σήμερα, συμμετέχει στα αθλητικά κοινά μέσα από τους παλαίμαχους του Πειραιά. Την απονομή έκανε, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Α.Π.Σ., Κώστας Γιαννάκος.
7. Στον αρσιβαρίστα, στην κατηγορία των 56 κιλών, Γιάννη Κατσαιδώνη, ο οποίος επί μία σχεδόν 20ετία (1973-1990) ήταν πρωταθλητής ελλάδας. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων και στις
Ολυμπιάδες της Μόσχας (1980) και του Λος Άντζελες (1984), ενώ διετέλεσε και προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, την εποχή που αυτή μεσουρανούσε σε έφερνε τις εθνικές διακρίσεις τη μία μετά την άλλη (με πρώτο προπονητή τον Χρήστο Ιακώβου). Την απονομή έκανε το Μέλος του Δ.Σ, της Π.Ε.Α.Π.Σ., Σίσσυ Σφυρή.
8. Στον Θεσσαλονικιό αρσιβαρίστα, Γιάννη Σιδηρόπουλο που εκτός από πρωταθλητής Ελλάδας, έλαβε μέρος, το 1988 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ της Ν. Κορέας, όπου και κατέλαβε την 6η θέση στην κατηγορία του. Την απονομή έκανε ο πρώην Τμηματάρχης του Τμήματος Αθλητισμού Α.Π.Σ., Απόστολος Μπονόβας.
Όλοι οι τιμηθέντες, κατά την ολιγόλεπτη ομιλία τους, εστίασαν στο γεγονός πως το Πυροσβεστικό Σώμα και οι διοικούντες αυτό καθώς και όλοι οι συνάδελφοί τους ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης, στάθηκαν αρωγοί στην αθλητική τους προσπάθεια και τους ευχαριστούν από καρδιάς.
Νοιώθουν δε υπερήφανοι που φόρεσαν την πυροσβεστική στολή, κατά την υπηρεσιακή τους σταδιοδρομία και ελπίζουν να συνεισέφεραν, έστω και λιγάκι, στην ανάπτυξη του αθλητισμού μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συνάδελφοι – αθλητές από διάφορα αθλήματα όπως την πάλη, την άρση βαρών, το ποδόσφαιρο, την υδατοσφαίριση, τη χειροσφαίριση, την ποδηλασία, τον στίβο κ.α.