Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ… ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

11-06-2024,Ω/09:35′

Κύριε διευθυντά,

θέλω µέσω της έγκριτης εφημερίδας σας να εκφράσω την απογοήτευση που ένιωσα όταν διάβασα σε σελίδα μιας έγκριτης εφημερίδας πως ο κ. υπουργός Κικίλιας αποφάσισε να κόψει τις άδειες όλων των πυροσβεστών, µάλλον γιατί δεν υπάρχει απαιτούμενος αριθμός ώστε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας µας στο Π. Σώμα.

Κύριε υπουργέ,

προερχόμενος από το Π. Σ. θέλω να κάνω γνωστό ότι κατά την πολύχρονη υπηρέτηση στο εν λόγω Σώμα ως µάχιµος, στα φύλλα της καρδιάς µου έχω καταγραµµένα µε ανεξίτηλα γράμματα πάρα πολλά ανατριχιαστικά γεγονότα. Θα σας αναφέρω µόνο ένα κι ελπίζω να συνειδητοποιήσετε πόσο λάθος απόφαση πήρατε.

Καλούµενος, όταν υπηρετούσα στον Πειραιά, να προβώ σε µια αυτοκτονία ενός συνανθρώπου µας, φτάνοντας στο σηµείο του συµβάντος έπρεπε να µμαζέψουμε το διαµελισµένο σώµα ενός συνανθρώπου µας πάνω και γύρω από τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόµου. Κι ενώ οι παρευρισκόµενοι στο σηµείο εκείνο συνάνθρωποί µας, πολλοί απ’ αυτούς ξερνούσαν αντικρίζοντας το φρικιαστικό εκείνο θέαµα, εμείς, το πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήµατος, έπρεπε να βρούµε την ψυχική δύναμη -και τη βρήκαμε- να φέρουµε σε πέρας την εργασία µας όσο φρικτή κι αν ήταν. Κι αυτό κάναμε. Θα µου πείτε ότι τη δουλειά µας κάναμε κι ότι δική µας επιλογή ήταν να εξασκήσουµε το λειτούργημα του πυροσβέστη, γνωρίζοντας περίπου τα συμβάντα που θα προκύπτανε στην όποια θητεία µας. Ναι, αλλά, δεν αποτελούν εξαίρεση από τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους οι πυροσβέστες. ∆εν υπηρετούν αυτοί κάτω από τη σκιά του στρατιωτικού καθεστώτος. Το ‘‘αποφασίζω και διατάζω’’ ανήκει πια στο παρελθόν.

Μάλλον δεν γνωρίζετε κ. υπουργέ πόσο ψυχοφθόρα και πόσο επικίνδυνη είναι η δουλειά του πυροσβέστη. Σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται επί σειρά 24ώρου χωρίς νερό και άυπνοι. Κι από την υπερβολική κούραση κινδυνεύουν να καούν ζωντανοί. Άλλωστε αυτό το κακό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. ∆εν είναι δομημένα τα σώματα τους από κράμα τσιμέντου και ατσαλιού. Από σάρκα και οστά είναι όπως όλων των συνανθρώπων τους.

Γνωρίζω δε ότι ορισµένοι σταθµοί του
Π.Σ. στη χώρα µας υπολειτουργούν γιατί δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Και να έχετε υπόψη σας κύριοι της κυβέρνησης, το φιλότιµο των πυροσβεστών µας περισσεύει, όµως είναι κι αυτοί οικογενειάρχες, µεγαλώνουν και σπουδάζουν παιδιά κι έχουν κι αυτοί το δικαίωµα να ζήσουν λίγες µέρες στη θαλπωρή της οικογένειας τους και να ξεκουραστούν και µην καταχράστε το φιλότιµο τους και την αυτοθυσία τους γιατί είναι αδικία.

Τέλος εύχοµαι η παρούσα να βρει τη δέουσα ανταπόκριση.

∆ηµήτρης Κ. Τυραϊδής

συγγραφέας – ποιητής

µέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,

µέλος των Πνευµατικών ∆ηµιουργών νοµού Χανίων

και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

Πηγή: Χανιώτικα νέα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Π.Ε.Α.Π.Σ επικροτεί τα όσα παραθέτει ο συνάδελφός μας. Για μια ακόμα φορά καταρρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης περί επιχειρησιακής ετοιμότητας. Επιχειρησιακή ετοιμότητα σε βάρος της υγείας του πυροσβέστη όχι μόνο αποτελεί “εκ προθέσεως” θέση σε κίνδυνο της ζωής του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και “εκ προθέσεως” διακινδύνευση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών που ενδέχεται να πληγούν από πυρκαγιά.

Καλή η διαφήμιση του “Αιγίς” αλλά χωρίς ενιαία αντιμετώπιση ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ (ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των δασικών οικοσυστημάτων, εργασίες αραίωσης και πρόληψης της έναυσης μιας δασικής πυρκαγιάς μέχρι την αντιμετώπισή της), χωρίς πλήρωση των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και με μόνο το φιλότιμο του πυροσβέστη που έχει πια εξαντληθεί, τίποτε το καλό δεν πρόκειται να έχουμε στη χώρα μας.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ