Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Συμμετοχή της ΠΕΑΠΣ στην ένστολη διαμαρτυρία των Πυροσβεστών

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος χαιρετίζει την προκήρυξη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) ένστολης πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 5 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11, το πρωί, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στη Λεωφόρου Κηφισίας 37, Μαρούσι (πλησίον Ολυμπιακού σταδίου). Καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για να βρεθεί επιτέλους λύση στα διογκωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πυροσβέστης.

Η Π.Ε.Α.Π.Σ. αντιστάθηκε στη ψήφιση του ν. 4662/2020 τόσο μέσα στη Βουλή, με την τεκμηριωμένη τοποθέτηση του Προέδρου της, Κωνσταντίνου Γιαννάκου, όσο και με τις κινητοποιήσεις που έγιναν από μεμονωμένες, αγωνιστικές συνδικαλιστικές παρατάξεις κατά της ψήφισης του εν λόγω νόμου. Δυστυχώς επαληθευθήκαμε! Αποδείχθηκε, στην πράξη, πως ο νόμος είναι πολυδαίδαλος και μη αποτελεσματικός για την Πολιτική Προστασία, καταδικαστικός δε για τη ζωή των πυροσβεστών, τόσο με την τροποποίηση του Κανονισμού Μεταθέσεων όσο και με τη συνεχή καταπόνηση των πυροσβεστών  και γενικά με την αναδιάταξη του Πυροσβεστικού Σώματος. Δυστυχώς η πλειοψηφία των συνδικαλιστών φορέων του Π.Σ. υπεραμύνθηκε ενός νόμου που υποβαθμίζει την Πολιτική Προστασία της χώρας και επιδεινώνει τις εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών. Ξεσπιτώνει, με τις μεταθέσεις εκατοντάδες πυροσβέστες, αποδυναμώνοντας Πυροσβεστικές υπηρεσίες, σταθμούς και κλιμάκια και ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό και την ασφάλεια της οικογενειακής ζωής των συναδέλφων, στην ενέργεια. Για το λόγο αυτό απαιτείται, εκ μέρους των υποστηρικτών του συγκεκριμένου νόμου, τουλάχιστον μια συγγνώμη προς τους συναδέλφους που εκπροσωπούν.

Όπως και να έχει, μιας και αυτό αφορά κυρίως τους συναδέλφους μας στην ενέργεια που πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, εμείς χαιρετίζουμε την κινητοποίηση και προβάλλουμε τα αιτήματα που πρέπει να αποτελέσουν, κατά τη γνώμη μας, τον μπούσουλα της αγωνιστικής διεκδίκησης των συναδέλφων μας:

– Κατάργηση του νόμου 4662/2020 και όλων των διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, που υποβάθμισαν ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία της χώρας και επανεξέταση όλου του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας και την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

– Κατάργηση του Κανονισμού Μεταθέσεων και επαναφορά του στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με τις αναγκαίες προσλήψεις, ανά περιφέρεια, με βάση τις αναγκαίες τροποποιήσεις στην οργανική δύναμη των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη ως παράμετρους τα συμβάντα, τη χιλιομετρική απόσταση  των υπηρεσιών, το οδικό δίκτυο, το χώρο ευθύνης για την κάλυψη των συμβάντων, το γεωγραφικό ανάγλυφο και τη νησιωτική ή ηπειρωτική θέση αυτών. Επιστροφή των πυροσβεστών που μετατέθηκαν, χωρίς τη θέλησή τους.

–  Προτεραιότητα στην αύξηση της οργανικής δύναμης που υπολείπεται, με αντίστοιχες προσλήψεις μόνιμης εργασιακής σχέσης, να έχουν όλοι οι πενταετείς και συμβασιούχοι πυροσβέστες, αφού, με την εμπειρία τους,  μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα.

–  Ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη στα Βαρέα, Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά.  Εφαρμογή της νομοθεσίας για την Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία. Αυξημένα μέτρα προστασίας του προσωπικού για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

–  Κατάργηση των, κατά παράβαση κάθε νόμου, προγραμματισμένων επιφυλακών που έχουν να κάνουν με την έλλειψη οργανικής δύναμης, απόδοση των οφειλόμενων ρεπό στη βάση ενεργού χρόνου υπηρεσίας προς συνταξιοδότηση ή αποπληρωμή τους με παράλληλη τήρηση των προβλεπόμενων ωραρίων. Παύση των μετακινήσεων από μακρινές περιφέρειες που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και προστασία των πολιτών όσο και των εργαζόμενων πυροσβεστών.

– Χρηματική αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία και την εργασία  Κυριακών και Αργιών, όπως ισχύει για όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους.

–  Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μέσω του προϋπολογισμού, στα επιθυμητά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και Δασικής υπηρεσίας, επίπεδα. Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αντιπυρική θωράκιση της χώρας, ώστε να  αντιμετωπίζονται οι μεγάλες καταστροφές αποτελεσματικά, χωρίς ανθρώπινες απώλειες,  περιουσίες  και αλλοίωση του  περιβαλλοντικού ιστού της χώρας μας.

–  Ουσιαστική στήριξη  των πυρόπληκτων για να αποκαταστήσουν τις απώλειές τους και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Η Π.Ε.Α.Π.Σ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ. 

Αθήνα 1 Νοεμβρίου 2021

Για το Δ.Σ της Π.Ε.Α.Π.Σ

        Ο Γεν. Γραμματέας                                                            Ο Πρόεδρος

      Λάμπρος Γεωργακλής                                                  Κωνσταντίνος Γιαννάκος

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ