Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Συμμετοχή της ΠΕΑΠΣ στην κινητοποίηση των πυρόπληκτων στις 6 Νοεμβρίου

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πολίτες που επλήγησαν πρόσφατα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς. Για μια ακόμη φορά, εφέτος, χάθηκαν σπίτια, καταστήματα, εγκαταστάσεις, καλλιέργειες και ένα μεγάλο τμήμα του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Στηρίζουμε τον αγώνα για επιβίωση των συνανθρώπων μας που έχασαν κόπους μιας ζωής και που διεκδικούν να ζουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Αναδεικνύονται, για άλλη μιά φορά, οι τεράστιες ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που βάζουν τις ανάγκες για προστασία και ασφάλεια των πολιτών, στο ζύγι της ανταποδοτικότητας και της κερδοφορίας.

Εμείς οι συνταξιούχοι πυροσβέστες που ζήσαμε καταστροφές, απώλειες περιουσιών και ζωών συμπολιτών μας από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και άλλα φυσικά ή τεχνολογικά συμβάντα, μπορούμε να καταλάβουμε τον πόνο, τη θλίψη και την οργή των συνανθρώπων μας. Πολύ περισσότερο όταν δίναμε και την τελευταία ικμάδα της  δύναμης μας στην αγωνιώδη προσπάθειά μας να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε και αισθανόμασταν αδύναμοι λόγω της έλλειψης προληπτικών μέτρων αλλά και ικανού (αριθμητικά) στελεχικού δυναμικού και μέσων για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

Από αυτές τις κοντόφθαλμες πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που επιλέγουν την ανταποδοτικότητα και την επιδίωξη κερδοφορίας για τις όποιες κοινωνικές παρεμβάσεις, δεν γλυτώσαμε ούτε και εμείς οι πυροσβέστες. Οι προϋπολογισμοί των ετών από το 2009 μέχρι σήμερα φανερώνουν το μέγεθος της συστηματικής απαξίωσης του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και της Δασικής Υπηρεσίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  αφενός μεν να μην λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που θα περιόριζαν το μέγεθος των καταστροφών και αφετέρου οι εργαζόμενοι συνάδελφοί μας, παρά τον ηρωισμό και την καταπόνηση, λόγω της συνεχούς υπερεργασίας, να μη μπορούν πάντα να τιθασεύσουν έγκαιρα, την πύρινη λαίλαπα.

Η Π.Ε.Α.Π.Σ πιστεύει ότι πλέον “έφτασε ο κόμπος στο χτένι” και θα πρέπει να αφυπνιστεί ο λαός μιας και οι κυβερνώντες “περί άλλων τυρβάζουν”!

Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε καταστροφές, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο είναι αναγκαίο για τη ζωή μας. Δεν παύουμε και εμείς να είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας και να πληττόμαστε το ίδιο.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση κρατική ενίσχυση και επαρκή χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν:

– Μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού με έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Η προστασία και η ασφάλειά μας να σταματήσει να θεωρείται πολυτέλεια και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν άμεσα προτάσεις για υλοποίηση ενός  ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

– Να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν καθ’ ολοκληρία όλες οι ζημιές των κατοίκων  των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφές, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για κτηριακές  υποδομές, εγκαταστάσεις, βιοτεχνικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Να στηριχθούν οικονομικά με εργασία,   αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, απαλλαγή από τη φορολογία και να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση τους.

– Να ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων με αναδασώσεις και παρεμβάσεις, μετά από εισηγήσεις επιστημονικών φορέων και της  Δασικής Υπηρεσίας.

– Να καλυφθούν άμεσα οι χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.

– Να επανεξετασθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας και την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος με κατάργηση του ν. 4662/2020  και όλων των διαταγμάτων  και υπουργικών αποφάσεων που υποβάθμισαν ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία της χώρας.

Καλούμε τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των πυρόπληκτων και όλων αυτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.                                                                        Να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 6 του Νοέμβρη και ώρα 12:00΄στο Σύνταγμα.

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2021

Για το Δ.Σ της Π.Ε.Α.Π.Σ

Ο Γεν. Γραμματέας                                                            Ο Πρόεδρος

Λάμπρος Γεωργακλής                                                  Κωνσταντίνος Γιαννάκος

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ