Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

19-02-2022, Ω/21:00΄

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧEΔIO ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ Κ.Α ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων: Προσλήψεις 500 πυροσβεστών για στελέχωση νέας υπηρεσίας

Την πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, θα συσταθούν οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.ΔΕ) ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες θα διαρθρωθούν σε έξι συνολικά υπηρεσίες σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Αυτές θα στελεχών από 500 νέους πυροσβέστες και ειδικότερα 440 θέσεις πυροσβεστικού τεχνικού προσωπικού και 60 ειδικότητας πυροσβεστικού επιστημονικού προσωπικού.

Η πρόσληψη των πυροσβεστών θα γίνει με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και η θητεία τους θα είναι στα επτά έτη με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και σύμφωνα με τα οριζόμενα προσόντα (ηλικία, προυπηρεσία, κλπ). Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα μονιμοποίηση των πυροσβεστών μετά την ολοκλήρωση της επταετούς θητείας τους, καταλαμβάνοντας μόνιμες θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσλήφθηκαν.

Πηγή: Αλέξανδρος Διαμάντης, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Προβλήματα, πάντως, όσον αφορά στην τροπολογία  μπορούν να διατυπωθούν τα παρακάτω που θα προβληθούν, εξάλλου και στη Βουλή κατά την επιψήφιση της τροπολογίας:

  • Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων συστήνονται όχι ανά Περιφέρεια αλλά επιλεκτικά και χωρίς να εξηγείται ο λόγος, στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Φθιώτιδας, Ιωαννίνων και Αχαΐας.
  • Δεν αποτελούν υπηρεσίες ειδικών καθηκόντων μόνιμης εργασιακής σχέσης, αλλά δοκιμαστικές γενικών καθηκόντων (7ετούς διάρκειας) ανοίγοντας μια νέα πληγή ως προς την ομοιογένεια του Σώματος, όπως έγινε με τους πυροσβέστες πενταετούς υπηρεσίας που αντί να λύσουν, πρόσθεσαν προβλήματα τόσο στην ανομοιογένεια όσο και στην επιχειρησιακή αξιοποίηση στο Πυροσβεστικό Σώμα. (γνωστή και ως τριχοτόμηση των υπηρεσιών [μόνιμοι, πενταετείς, εποχικής απασχόλησης] ).
  • Δεν εξελίσσονται βαθμολογικά, όπως συμβαίνει και με τους λοιπούς συναδέλφους τους ειδικών καθηκόντων.
  • Η μισθολογία δεν ακολουθεί αυτήν των συναδέλφων τους ειδικών καθηκόντων.
  • Υπάγονται διοικητικά στους κατά τόπο συντονιστές Επιχειρήσεων και όχι διοικητικά στους Περιφερειάρχες Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και επιχειρησιακά στον Υπαρχηγό και τους κατά τόπους συντονιστές Επιχειρήσεων.
  • Δεν υφίσταται μοριοδότηση όσον αφορά στον κανονισμό μεταθέσεων που να αρχίζει από την τοποθέτησή τους στις υπηρεσίες εισαγωγής τους.

και το κυριότερο που , αν ισχύει, ανοίγει αχαρτογράφητες καταστάσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα:  Διαβάζουμε από την κατατεθείσα τροπολογία : “έχουν ως αποστολή: α. τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς….”

Και αναρωτιέται κανείς. Η Δασική Υπηρεσία τι θα κάνει; δεν απαξιώνεται και δεν συμπλέκονται, έτσι,  οι αρμοδιότητές της, με αυτές του Πυροσβεστικού Σώματος; To επόμενο βήμα άραγε μήπως θα είναι το πέρασμα του Πυροσβεστικού Σώματος στις Περιφέρειες (Τοπική αυτοδιοίκηση) και η κατάργηση των αρμοδιοτήτων αυτών της Δασικής Υπηρεσίας, αφού έτσι ή αλλιώς χρόνια τώρα βρίσκεται σε υποστελέχωση και έλλειψη πόρων για να υλοποιήσει τις δράσεις που απαιτούνται; 

Σ.Θ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11871409.pdf

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ