Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ & ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Π.Σ.

12-02-2024, Ω/13:55′

Χθες, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, της Π.Ε.Α.Π.Σ., στο Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ ν. Αττικής.

Απόστρατοι και εργαζόμενοι συνάδελφοι από την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου αλλά και αρκετοί από την επαρχία, που ήρθαν στην πρωτεύουσα, για τον σκοπό της εκδήλωσης, ξανανταμώθηκαν και ζωντάνεψαν όμορφες υπηρεσιακές στιγμές του παρελθόντος.

Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων:

Ο νέος Επιτελάρχης ΑΠΣ, Αντιστράτηγος, Θανάσης Μπαλάφας,

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος,

Ο Πρόεδρος του συλλόγου αποστράτων ΠΣ, ν. Λάρισας, Χρήστος Χαλκιάς,

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α., Τάσος Σωτήρχος,

και ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιπλοίαρχος ε.α., Τριαντάφυλλος Φωτιάδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την απερχόμενη Αν. Γενική Γραμματέα, Βάσω Δενδροπούλου, η οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους:

-Για την επόμενη εκδήλωση της ΠΕΑΠΣ, που είναι η συνεστίαση της 16ης Μαρτίου!

-Για την 6ήμερη εκδρομή σε Ρουμανία-Βουλγαρία, 7-12 Μάη 2024, αμέσως μετά το Πάσχα, με τιμή συμμετοχής 425-460 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων.

-Για τον έρανο υπέρ πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών συναδέλφων που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

-Για τις ατζέντες του ΠΣ και το βιβλίο της Ένωσης “1961-2021: 60 χρόνια ΠΕΑΠΣ”, που διατίθενται από τον σύλλογο και για το φλουρί της πίτας που αντιστοιχεί σε ένα επετειακό ασημένιο μενταγιόν, με το έμβλημα της ΠΕΑΠΣ, προσφορά του κοσμηματοπωλείου ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ (Αγ. Μελετίου 119).

Τέλος, έκανε γνωστό πως η δικηγόρος κ. Γιαννοπούλου ενημέρωσε την Ένωσή μας, πως όσοι έκαναν δικαστική προσφυγή κατά της εισφοράς αλληλεγγύης, για τα έτη 2017-2018, είτε δικαιώθηκαν από το δικαστήριο ή θα δικαιωθούν στις επόμενες δικασίμους που ορίστηκαν για τον Απρίλη και Μάη του τρέχοντος έτους.

Ακολούθως, κλήθηκε να κόψει την πίτα, μαζί με τον Πρόεδρο της ΠΕΑΠΣ, ο πρώην Πρόεδρος, Δημήτρης Γεωργίου.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με τους μελωδικούς ήχους της υπέροχης ορχήστρας του Πυροσβεστικού μας Σώματος.

Την κοπή της Πίτας ακολούθησε η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσής μας, υπό την Προεδρία του πρώην Προέδρου, Δημήτρη Βλάχου. Χρέη Γραμματέα έκανε το μέλος, Αντώνης Μπίρης.

Η διαδικασία ξεκίνησε, με την εκλογή της 3μελούς Εφορευτικής Επιτροπής που συγκρότησαν τα μέλη, Κώστας Τσολίδης, Δημήτρης Φρόνιμος και Κώστας Ζαχάρης, οι οποίοι, λίγο αργότερα διενέργησαν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ακολούθως, κλήθηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ, Κώστας Γιαννάκος, ο οποίος παρουσίασε τον παρακάτω Διοικητικό Απολογισμό και τον Προγραμματισμό Δράσης έτους 2024:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1-1-2023 ΕΩΣ 31-12-2023

-26 Ιανουαρίου: Παραβρεθήκαμε στην τελετή αλλαγής αρχηγού ΠΣ.

-30 Ιανουαρίου: Συμμετείχαμε στην εκδήλωση μνήμης πεσόντων στα Ίμια.

-10 Φεβρουαρίου: Διοργανώσαμε την Κοπή Πίτας & Χοροεσπερίδα όπου απονείμαμε τιμητικές διακρίσεις στους Αρχηγούς Ράπανο & Πουρναρά και στον συγγραφέα του βιβλίου μας “1961-2021: 60 χρόνια ΠΕΑΠΣ”, Χρήστο Μητροπέτρο. Την ίδια μέρα ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση του βιβλίου, στα μέλη μας!

-18 Μαρτίου: Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση, όπου ανακοινώθηκε και η διοργάνωση του “ποιητικού πυροσβεστικού διαγωνισμού, στη μνήμη του Γιάννη Τσαρτσάλη”!

-29 & 30 Μαρτίου: Ανταποκριθήκαμε σε πρόσκληση της ΕΑΠΣ και συμμετείχαμε στο διεθνές συνέδριο, που διοργάνωσε.

-30 Μαρτίου: Παραβρεθήκαμε στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΣ, στη Ν. Μάκρη.

-13 & 14 Μάη: Συμμετείχαμε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πάλης, στη μνήμη του Μέλους μας, πρώην Υπαρχηγού, Δημήτρη Σάββα, στα Τρίκαλα και απονείμαμε αναμνηστικό, στα παιδιά του!

-29 Μαΐου: Διοργανώσαμε επίσκεψη στο Πυροσβεστικό Μουσείο και σε παρακείμενη “Έκθεση παραδοσιακών στολών σε φιγούρες του θεάτρου σκιών”, του μέλους μας, Θανάση Τζοΐτη.

-20 & 21 Ιουνίου: Ανταποκριθήκαμε σε πρόσκληση της ΠΟΕΥΠΣ και συμμετείχαμε στο συνέδριό της.

-5 Ιουλίου: Παραβρεθήκαμε στην ορκομωσία των νέων Ανθυποπυραγών, στο Κέντρο εκπαίδευσης Ν. Μάκρης.

-21 Σεπτεμβρίου: Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εποχικών μας, στο Σύνταγμα.

-12 Νοεμβρίου: Ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Αρχηγού ΠΣ, συμμετείχαμε στην εκδήλωση “Ημέρα μνήμης πεσόντων πυροσβεστών”!

-17 Νοεμβρίου: Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου του Πολυτεχνείου.

-19 Νοεμβρίου: Διοργανώσαμε εκδρομή στον ιστορικό χώρο του Αμφιαράειου Ωρωπού.

Στο τέλος του χρόνου, από λάθος του Επικουρικού μας Ταμείου, έγινε διπλοκράτηση της ετήσιας συνδρομής, αλλά επεστράφη το επιπλέον ποσό, τον επόμενο μήνα! Με την ευκαιρία, μετά από πολύ αγώνα, κατορθώσαμε τελικά, η κράτηση των συνδρομών μας να γίνεται χωριστά από των άλλων συλλόγων γιατί μέχρι πρότινος, η ΠΕΑΠΣ δεν εισέπρατε τις συνδρομές από τα κοινά, με άλλους συλλόγους, μέλη μας!

Λοιπές δραστηριότητες της χρονιάς που πέρασε:

 • Προσφέραμε δωρεάν νομική στήριξη σε μέλη μας καθώς και σε οικογένειες αποβιωσάντων συναδέλφων (σε πάνω από 20 περιπτώσεις), κυρίως πάνω σε συνταξιοδοτικά θέματα.
 • Ανταποκριθήκαμε σε προσκλήσεις και αιτήματα συλλόγων μας, της επαρχίας, διεκπεραιώσαμε θέματά τους & ξεκινήσαμε το πρόγραμμα διευκόλυνσή τους, σε διάφορες δράσεις τους! Βάλαμε λεωφορείο για τη μεταφορά Θεσσαλών και Στερεοελλαδιτών, για τη σημερινή ΓΣ και την παράλληλη επίσκεψή τους στο Πυροσβεστικό μας Μουσείο.
 • Με διαρκή αρθρογραφία και αναρτήσεις, στα έντυπα και ηλεκτρονικά μας μέσα, κρατήσαμε ενήμερους τους συναδέλφους, για όλα τα τρέχοντα υπηρεσιακά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά θέματα!

Τι δεν κάναμε

– Δεν λύσαμε το πρόβλημα με την εκπροσώπηση στο ΤΑΠΑΣΑ, γιατί δεν είχαμε τη δύναμη ν’ αλλάξουμε το Ν.4760/2020, που το δημιούργησε. Έπρεπε να είχε γίνει αντιληπτό από την Υπηρεσία μας, εν τη γεννέσει του, κάτι που, δυστυχώς, δεν συνέβη!

-Σχετικά με τη δημιουργία ΑΜΙΓΩΣ Δευτεροβάθμιου οργάνου των συνταξιούχων του ΠΣ, παρά τις έντονες προσπάθειές μας, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει η ανάλογη διάθεση, από την πλειοψηφία των άλλων συλλόγων αποστράτων ΠΣ.

– Η προγραμματισμένη, για το φθινόπωρο, εκδήλωσή μας, για τα 50 χρόνια της “Πυροσβεστικής Επιθεώρησης”, αναβλήθηκε, όχι από εμάς, αλλά από το ΑΠΣ, λόγω υπηρεσιακού κωλύματος.

-Αναβλήθηκαν, λόγω μικρής συμμετοχής, οι εκδρομές στους Αγ. Τόπους και “στους δρόμους της επανάστασης”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2024

 • Συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας, με το ΠΣ, τους συνεργαζόμενους συνταξιουχικούς φορείς και ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, μέλη μας και μη!
 • Διεύρυνση της στήριξης των μελών μας σε συνταξιουχικά κλπ θέματα, με την παροχή συμβουλών και ΔΩΡΕΑΝ νομικών διεξόδων!
 • Ακόμα πιο μεγάλη στήριξη των περιφερειακών μας συλλόγων αποστράτων ΠΣ, που συνεργάζονται με την ΠΕΑΠΣ!
 • Θα εντείνουμε τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις για να μην περάσει η προσπάθεια που απ’ ότι μαθαίνουμε, προωθείται, για την αποβολή όλων των (πρώην ένστολων) συνταξιούχων και των οικογενειακών τους μελών, ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!
 • Ομοίως, να μην ισχύσει ο περιβόητος “κόφτης”, στις συνταγογραφήσεις.
 • Παράλληλα, θα πιέσουμε το ΑΠΣ, για να λειτουργήσει, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, το ιατρείο με γιατρό της υπηρεσίας, για τους συνταξιούχους, στην Ομόνοια.
 • Σε συνεργασία, με άλλους φορείς, θα διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις κι όχι τις ΑΦΑΝΤΕΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ, “ΑΥΞΗΣΕΙΣ”, που μας κοροϊδεύουν οι κυβερνώντες, τα τελευταία 8 χρόνια! Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μας “εξανεμίζει” τις συντάξεις, στα μισά του μήνα!
 • Πρέπει, πάσει θυσία, να συνεχίσει να υφίσταται το τρίπτυχο:

Συναδελφικότητα – κοινωνικότητα – αγωνιστικότητα, για να μην φτάσουμε να λέμε πως “είμασταν καλύτερα, όταν ζούσαμε χειρότερα”!!

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το απερχόμενο ΔΣ, για τη συνεργασία που είχαμε τα 3 χρόνια και να ευχηθώ στο νέο που θα εκλεγεί σήμερα, να μπορέσει να κάνει πολύ περισσότερα, προς όφελος των συναδέλφων μας.

Καλή χρονιά, σε όλους!

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, κάλεσε στο βήμα τον εκπρόσωπο της Εξελεγκτικής Επιτροπής, Μάκη Κακλατζή, ο οποίος παρουσίασε τον παρακάτω Οικονομικό Απολογισμό:

Ομόφωνα εγκρίθηκαν, από το Σώμα, ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός καθώς και ο Προγραμματισμός Δράσης.

Ακολούθησε η ΟΜΟΦΩΝΗ (*) έγκριση του Σώματος στις παρακάτω προτάσεις που κατέθεσε, προς ψήφιση, το απερχόμενο ΔΣ:

1. Τα αναπληρωματικά μέλη τόσο για το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και για την Εξελεγκτική Επιτροπή, που θα προκύψουν από τις εκλογές, να αναλάβουν υπεύθυνες θέσεις στους διάφορους τομείς υποστήριξης του διοικητικού έργου.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται αφενός μεν η πολυσυμμετοχικότητα και αξιοποιούνται οι ειδικές γνώσεις και τα προσόντα που διαθέτουν οι συνυποψήφιοι και αφετέρου, δημιουργείται μία διάδοχη κατάσταση στα διοικητική της ΠΕΑΠΣ, προς όφελος της Ένωσης και των μελών της!

2. Όσα νέα μέλη, είναι δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης από το ΤΑΠΑΣΑ και εγγράφονται εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικά, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Αυγούστου, κάθε έτους, δεν υποχρεούνται να καταβάλουν την τρέχουσα συνδρομή, διότι αυτή θα παρακρατείται, από το Ταμείο. Σε περίπτωση δε καταβολής, η μία από τις δύο συνδρομές θα ‘χρεώνεται’ στον επόμενο, της εγγραφής, χρόνο.

3. Λόγω τεχνικού κωλύματος του Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), μέχρι και το έτος 2022, δεν γίνονταν κράτηση συνδρομής σε 118 μέλη μας, τα οποία είναι εγγεγραμμένα και σε άλλους συλλόγους, η συνδρομή των οποίων παρακρατείται από το ίδιο Ταμείο. Εντέλλεται το νέο Δ.Σ. να μεριμνήσει, ώστε, μέχρι τον Αύγουστο τρέχοντος έτους, να εισπραχτεί τουλάχιστον η συνδρομή έτους 2022, μέσω του επικουρικού μας Ταμείου.

4. Επικυρώνεται η Απόφαση του Δ.Σ. για αύξηση, μετά από 12 χρόνια, της ετήσιας συνδρομής, στην ΠΕΑΠΣ, από τα 15 στα 18 ευρώ, λόγω της αύξησης των εξόδων λειτουργίας της Ένωσής μας (ταχυδρομικά τέλη +80%, κ.α.) που κυρίως οφείλεται στον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό (* Μειοψήφισε το μέλος, Κώστας Μαστρογιαννόπουλος).

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία, για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) και Εξελεγκτικής Επιτροπής (ΕΕ).

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, από την Εφορευτική Επιτροπή, εκλέχθηκαν:

Α. Για το ΔΣ: Κώστας Γιαννάκος, Δημήτρης Καραγκούνης, Θύμιος Τσούνας, Σάββας Θεοδωρής, Μάκης Κακλατζής, Χρήστος Χαλκιάς και Παναγιώτης Δρίτσας. Αναπληρωματικοί είναι οι: Βάσω Δενδροπούλου, Γιάννης Μαντής, Νικήτας Μελισσάκης, Βαγγέλης Κάππος και Ανδρέας Ριτσώνης.

Β. Για την ΕΕ οι: Διονύσης Βορίσης, Κώστας Μπακόπουλος και Νίκος Πέτρου, με αναπληρωματικούς τους: Νίκο Ζαγγανά και Οδυσσέα Κωσταρά.

 

 

 

 

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ