Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΜΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ

01-03-2023, Ω/23:30′

Αποκλειστικό Τέμπη – Διαψεύδει Τριαντόπουλο ο συντονιστής της Πυροσβεστικής: «Δεν έχω συμμετοχή στο μπάζωμα – Ούτε οι γιατροί ήξεραν γιατί προκλήθηκαν τα εγκαύματα»

Αποκλειστικό Τέμπη – Διαψεύδει Τριαντόπουλο ο συντονιστής της Πυροσβεστικής: «Δεν έχω συμμετοχή στο μπάζωμα – Ούτε οι γιατροί ήξεραν γιατί προκλήθηκαν τα εγκαύματα»

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εμφανίστηκε ξαφνικά και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία ως πλήρως αναρμόδιος που δεν συμμετείχε ούτε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού.

Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κατά την τραγωδία στα Τέμπη. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εμφανίστηκε ξαφνικά και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία ως πλήρως αναρμόδιος που δεν συμμετείχε ούτε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού. «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις στους χώρους για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα» υποστήριξε ο σημερινός υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.  Παράλληλα, υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν έδωσε εντολή ο ίδιος για να μπαζωθεί ο χώρος αλλά ότι δεν είχε αρμοδιότητα και δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού. «Θέλω να υπογραμμίσω το εξής: δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού», ήταν η χαρακτηριστική του φράση στη Βουλή. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Πυροσβεστική και βγάζοντας τον εαυτό του «καθαρή περιστερά» δεν απαντά στα εξής ερωτήματα:

  • Αν η Πυροσβεστική έκανε το αίτημα, ποιος το ενέκρινε και πήρε την απόφαση για να μπαζωθεί ο τόπος της τραγωδίας στα Τέμπη; Και συγκεκριμένα ποια κυβερνητικά στελέχη; 
  • Ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος του στη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος αφού υποστηρίζει ότι ούτε καν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού;
  • Αφού δεν είχε καμιά αρμοδιότητα, όπως λέει, γιατί έβγαινε συνεχώς στα κανάλια και έκανε δηλώσεις για τις κυβερνητικές ενέργειες για διαμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος και μεταφορά των συντριμμιών και των βαγονιών;

Τι έλεγε τον Μάρτιο του 2023 ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ακριβώς πριν από ένα χρόνο περιέγραφε αναλυτικά σε συνεντεύξεις του σε ποιες ενέργειες προχωρούσε η κυβέρνηση αμέσως μετά το δυστύχημα αναφέροντας χαρακτηριστικά: ότι «διαμορφώθηκε ο χώρος. Και για τη φύλαξη, τα συντρίμμια, τα βαγόνια» προσθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν με τη στενή συνεργασία της περιφέρειας Θεσσαλίας».

Τον σημερινό υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανού, είχε «δείξει» ως υπεύθυνο για το μπάζωμα ο γαλάζιος Κώστας Αγοραστός.  Η πρόεδρος του «Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών» σε συνέντευξή της στο κανάλι Alert τον περασμένο Νοέμβριο είχε αναφέρει πως ύστερα από εξώδικο που έστειλε στον Κώστα Αγοραστό, εκείνος της απάντησε πως «ακολουθούσε εντολές», δείχνοντας μάλιστα ως υπεύθυνο τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και νυν υφυπουργό Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο. «Εγώ έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό και έλαβα μία απάντηση γραπτή, η οποία ανέφερε ότι “εγώ ακολουθούσα εντολές και ότι οι εντολές ήρθαν από τον κύριο Τριαντόπουλο, έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή”» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαρία Καρυστιανού…

Εικόνες από drone από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Την πικρία του για όσα δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Χρήστος Τριαντόπουλος -ο οποίος απέδωσε στην Πυροσβεστική την ευθύνη για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών- εξέφρασε στο documentonews.gr ο Ευάγγελος Φαλάρας, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διαψεύδοντας ότι η Πυροσβεστική είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο τσιμέντωμα, ενώ ξεκαθαρίζει πως τα απροσδιόριστα εγκαύματα των πυροσβεστών δεν προκλήθηκαν από τα υγρά ψύξης που υπήρχαν στα τρένα.

Αφού γνωστοποιήσαμε στον κ. Φαλάρα τα λεγόμενα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στην Ολομέλεια της Βουλής, εκείνος περιέγραψε πώς η ανάγκη της επιχείρησης απεγκλωβισμού τον οδήγησε να ζητήσει την αρωγή γερανών λόγω του όγκου και του βάρους των βαγονιών και των λαμαρίνων.

«Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί – για λόγους στατικότητας του πεδίου – ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια» ανέφερε αρχικά ο κ. Φαλάρας και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή».

«Οπότε, εσείς ως συντονιστής της Πυροσβεστικής και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) δεν είχατε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου;» ρωτήσαμε κ. Φαλάρα, ο οποίος απάντησε:

«Όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση».

https://parallaximag.gr/epikairotita/greece/tempi-triantopoylos-stin-pyrosvestiki-richnei-tin-eythyni-gia-to-mpazoma

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ