Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Η ΣΤΕΓΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ

16-11-2017, Ω/21:30΄

Τη Δευτέρα, στις 6.00΄ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη εκδήλωση της «Στέγης Πυροσβεστικού Πολιτισμού»  με θέμα «ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ» στον ανακαινισμένο χώρο των γραφείων της Ένωσής μας.

      Έμβλημα Πυροσβεστικού Μουσείου

Άποψη του δυόροφου νεοκλασικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Πυροσβεστικό Μουσείο στην Παλλήνη.

Το έμβλημα του Πυροσβεστικού Μουσείου. Θυρεός με σύνθεση ιππήλατης πυροσβεστικής χειραντλίας και του παραδοσιακού πυροσβεστικού κράνους, φέροντας χιαστί δύο τσεκούρια, με την προσθήκη του ρητού του Αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Κλεόβουλου του Ρόδιου: “ΕΥΚΛΕΙΑΝ ΦΥΛΑΤΤΕΙΝ”, δηλαδή να διαφυλάττεις τη καλή σου φήμη.

Η παρουσίαση της ιστορίας του Πυροσβεστικού Μουσείου έγινε από τους αγαπητούς συναδέλφους μας Χρήστο Μητροπέτρο και Αθανάσιο Τζοΐτη. Εκπρόσωπος του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος ήταν ο Συντονιστής Υποστήριξης ΑΠΣ Υποστράτηγος Ιωάννης Ράμφος. Από το Πυροσβεστικό Μουσείο παρούσα ήταν η Διευθύντρια Αλεξιάνα Κουτρή καθώς και υπάλληλοι που το στελεχώνουν.Την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Ζέρβας. Την Πρωτοβουλία αποστράτων εκπροσώπησε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης και την ΣΕΑΑ ο Χρήστος ΔεληδήμουΠολλοί συνάδελφοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.


Ο Χρήστος Μητροπέτρος μας αφηγήθηκε την ιστορία ίδρυσης του μουσείου μας το 1992, τις δυσκολίες κατανόησης της ύπαρξης και λειτουργίας του από τις παλιότερες ηγεσίες, τον αγώνα δρόμου για τη στέγασή του και τη λειτουργία του στην Παλλήνη Αττικής το 2007. Για τα εγκαίνιά του στις 18 Μαΐου 2007 από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, παρουσία της πυροσβεστικής ηγεσίας, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και πολιτών.Αφιέρωσε δε την εκδήλωση αυτή στον πρώην Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδρέα Κόη που έφυγε νωρίς από τη ζωή.

Ο Αθανάσιος Τζοΐτης, σαν πρώτος διευθυντής του μουσείου, αναφέρθηκε στα προβλήματα στελέχωσής του, στη συλλογή των μουσειακών ειδών, στη δημιουργία των χώρων, των προθηκών και γενικότερα στην προσπάθεια για την οργάνωση και λειτουργία του μουσείου στα πρώτα βήματά του. Εξήγησε ότι αποστολή του Πυροσβεστικού Μουσείου είναι η παρουσίαση της ιστορικής πορείας του Πυροσβεστικού Σώματος από την ίδρυσή του μέσα από τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και  έκθεση στο κοινό των πυροσβεστικών συλλογών, κειμηλίων, μέσων, μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας περιλαμβανομένων και συγγραμμάτων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος καθώς και τη διατήρηση ειδικού ιστορικού πυροσβεστικού αρχείου.


“10 Χρόνια Πυροσβεστικό Μουσείο”

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ