Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

12-11-2017, Ω/17:50΄

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης Τζανέτο Φιλιππάκο, του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου και σύσσωμης της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο διπλός εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και της Ημέρας Τιμής Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.


Η 12η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», καθώς είναι η ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, του Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κων/νου Πούλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του 74 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη, φέτος συμπίπτει με την Κυριακή που διαβάζεται στην Εκκλησία το Ευαγγέλιο του Καλού Σαμαρείτη, καθιερωμένη ως Ημέρα Τιμής Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου εντός της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο Χαλάνδρι, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Κ.Ε., από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό του Π.Σ., τους συγγενείς των πεσόντων, καθώς και από εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων και των εθελοντών πυροσβεστών. ]

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Αθηνάς Κρικέλη, με τίτλο: «Ε.Μ.Α.Κ. Κλήση Ζωής». Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους “πύρινους ανθρώπους” της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Αμερικανικό οργανισμό παραγωγής Εllopia Films USA. Με πρωταγωνιστές τους πυροσβέστες της 8ης, 2ης και 1ης ΕΜΑΚ καθώς επίσης του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Υόρκης και West Haven. Παρουσιάζει την εντατική εκπαίδευση που κάνουν οι πυροσβέστες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε δύσκολα περιστατικά σώζοντας ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό πλούτο της χώρας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών από τον Αρχηγό ΠΣ και την κα. Κρικέλη. Η κα. Κρικέλη εκ μέρους της Βουλευτή του Αμερικανικού Κοινοβουλίου της Νέας Υόρκης Carolyn Maloney παρέδωσε στον Αρχηγό του ΠΣ πιστοποιητικό αναγνώρισης του Αμερικανικού Κοινοβουλίου στο πρόσωπό του για το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Ο Υπουργός στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων: «[…]πρέπει να θυμόμαστε πάντα αυτούς οι οποίοι έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, οι οποίοι προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο ότι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, αλλά και αυτούς, αναφέρομαι στους αποστράτους, οι οποίοι έδωσαν τα καλύτερά τους χρόνια, έχυσαν ιδρώτα προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον της χώρας μας, αλλά και για να σώσουν ανθρώπους που κινδύνεψαν μέσα σε σπίτια, μέσα σε εγκαταστάσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Οφείλουμε να τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αιωνία η μνήμη των πεσόντων συναδέλφων σας και μακάρι η κόκκινη αυτή γραμμή των πεσόντων να είναι μέχρι εδώ. […]»

Ο Αρχηγός του Π.Σ. στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «[…]Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα, οφείλω να αναγνωρίσω την τεράστια προσφορά των απόστρατων συναδέρφων και να τους διαβεβαιώσω, ότι το έργο και η συνδρομή τους, είναι πάντοτε ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά όλων μας.

Επίσης, θα ήθελα να προτρέψω όλους τους νέους συναδέλφους, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των παλαιότερων, δουλεύοντας με επαγγελματισμό, ήθος, αγάπη για τον πολίτη και τον συνάδερφο, συνεχίζοντας το έργο τους, δείχνοντας έτσι τον σεβασμό και την τιμή που αρμόζει σε αυτούς που μας προσέφεραν τόσα πολλά.

Σήμερα λοιπόν, όλοι μαζί, απόστρατοι και εν ενεργεία, μια μεγάλη δεμένη οικογένεια, συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποδώσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής, αλλά και τον προσήκοντα σεβασμό, στους ΗΡΩΕΣ συναδέλφους μας, οι οποίοι δυστυχώς δε βρίσκονται ανάμεσά μας.

Στους ανθρώπους εκείνους, που θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό της ζωής τους, για να υπερασπιστούν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. […]»

Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων ΠΣ Ανθυποπυραγός ε.α. Κώστας Γιαννάκος και ο Εκπρόσωπος Τύπου Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΠΣ Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Ζαχήλας.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., Β Αθηνών κ. Χρήστος Κατσώτης ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Γιάννα Τσούπρα, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ. και Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Σ., επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των πεσόντων, καθώς και μεγάλος αριθμός αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων.

Επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων υπάρχουν Μνημεία Πεσόντων Πυροσβεστών, ενώ στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις εορτάστηκε η Ημέρα Τιμής Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.Πηγή: www.fireservice.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ