Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Ερευνα σοκ: Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 47% του ιδιωτικού πλούτου του κόσμου!

Οι εκατομμυριούχοι δεν αποτελούν παρά μόνο το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως, όμως έχουν στην κατοχή τους σχεδόν τον μισό ιδιωτικό πλούτο του κόσμου, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group.

Συνολικά, 18,5 εκατομμύρια πλούσια νοικοκυριά μοιράζονται το 47% όλου του παγκόσμιου πλούτου σε εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις ή μετοχές. Το ύψος της περιουσίας όλων μαζί ανέρχεται στα 78,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τους περισσότερους εκατομμυριούχους (8 εκατομμύρια) και ακολουθεί η Κίνα (2 εκατομμύρια). Ωστόσο το Λιχτενστάιν και η Ελβετία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία εκατομμυριούχων ανά αριθμό κατοίκων. Στη Γαλλία οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 445.000.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου πάντως παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική: το 63% ατομικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 60,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανήκουν αποκλειστικά σε εκατομμυριούχους και το ποσοστό αυτό – το υψηλότερο του πλανήτη – εκτιμάται ότι θα φτάσει το 69% μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη BCG.
Το 2015 δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις, επισημαίνει η έκθεση. Ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε “μόνο” κατά 5,2%, από 7% το 2014, κυρίως λόγω της χρηματοοικονομικής και πολιτικής αστάθειας, καθώς και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων. “Η αύξηση του παγκόσμιου ατομικού πλούτου μείωσε την ταχύτητά της το 2015, κυρίως στις αναπτυγμένες αγορές”, συμπεραίνει η BCG.
Ο πλούτος που έχει συγκεντρωθεί σε “εξωχώρια” κέντρα, δηλαδή σε χώρες που προσφέρουν “διακριτικότητα” και χαμηλή φορολόγηση σε επενδυτές από τρίτες χώρες, αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας περίπου τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ελβετία παραμένει ο “εξωχώριος” προορισμός που προτιμούν οι κάτοχοι μεγάλων περιουσιών, μπροστά από τη Σιγκαπούρη και τη Βρετανία.

Κέρδος

Υ.Γ. ” Λεφτά λοιπόν υπάρχουν ” κατά την πασίγνωστη ρήση του Γ.Α.Π. Το πρόβλημα είναι, όμως, σε ποιες τσέπες βρίσκονται και αν αυτοί που ρυθμίζουν και την ασκούμενη από τις κυβερνήσεις πολιτική, πληρώνουν κάτι έστω κατ΄ αναλογία με τους φτωχοποιημένους μισθοσυντήρητους και χαμηλοσυνταξιούχους κάθε χώρας. Βέβαια το αναπάντητο ερώτημα που βρήκαν τέτοιες περιουσίες, έχει λυθεί εδώ και εκατόν πενήντα περίπου χρόνια: Μα φυσικά από την υπεραξία της  εργασίας του κάθε εργαζόμενου. [ Σ.Θ ]

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ