Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

30-01-2024, Ω/14:55′

Εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς των Ιμίων 

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων, τιμά τους νεκρούς των Ιμίων,

αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,

αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και

πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών,

καθώς και όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της απώλειάς τους, η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) διοργανώνει λιτή εκδήλωση απότισης φόρου τιμής, στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της λ. Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη, με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11.30 π.μ.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση

Συμπληρώνονται 28 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ίμια μέσα στην οποία τα δύο ΝΑΤΟϊκά κράτη, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου. Η κρίση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και οδήγησε στην επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Θυμίζουμε ότι εκείνο το βράδυ, με παρατεταγμένα μια σειρά από πολεμικά μέσα των δύο πλευρών γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα, έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στη θάλασσα οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. Οι τρεις τους αποτέλεσαν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων.

Η κινητικότητα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων εντείνεται, στη σκιά των πολέμων που μαίνονται στη γειτονιά μας με βάση τους ανταγωνισμούς και τα σχέδια για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς του εμπορίου. Αναφερόμαστε στον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία, στη σφαγή και το ξεσπίτωμα του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, αλλά και τον πόλεμο στην Ερυθρά θάλασσα και στην Υεμένη με τις επιδρομές των ΗΠΑ και Βρετανίας.

Θέμα ημερών θεωρείται η εντολή απόπλου σε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για το «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πολεμική επιχείρηση που εκθέτει τα πληρώματα της φρεγάτας, του ελικοπτέρου και της ομάδας ΟΥΚ, σε σοβαρότατους κινδύνους! Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία, από πλευράς επικινδυνότητας για το πλοίο και το πλήρωμα του, δεν έχει καμιά σχέση με όλες τις άλλες μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.

Πιστεύουμε, ότι δεν επιτρέπεται να κινδυνέψει κανείς στρατιωτικός ή φαντάρος για χάρη των εφοπλιστών, του διεθνούς ή ελληνικού κεφαλαίου, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ για χάρη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην αντιπαράθεση τους με άλλους ιμπεριαλιστές οπουδήποτε στη γη.

Το πατριωτικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η άμυνα των συνόρων και η εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του λαού!

Σε ότι αφορά στα Ελληνοτουρκικά και παρά το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται τελευταία με τις νέες συνομιλίες και “διαλόγους”, η Τουρκία δεν παραλείπει να διατυπώνει τις πάγιες διεκδικήσεις της, ενώ παράλληλα διατηρείται, η απειλή πολέμου (casus belli) από το 1995, όπως και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Οι προ καιρού δηλώσεις του βουλευτή Άγγελου Συρίγου σχετικά με την «παρωχημένη» Συνθήκη της Λοζάνης, έδειξαν τι ετοιμάζεται!

Συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

Είναι ανάγκη να επαγρυπνούμε όλοι μας, καθώς μεθοδεύονται σχέδια συνεκμετάλλευσης και άλλες επώδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο, με εμπλοκή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Έχουμε καθήκον, και τιμώντας τη θυσία των πεσόντων, να αγωνιστούμε αποφασιστικά κόντρα στην πολιτική επώδυνων διευθετήσεων στο Αιγαίο, την πολιτική που μας εμπλέκει στον πόλεμο, την πολιτική που κάνει τη ζωή μας και των οικογενειών μας όλο και πιο αβάσταχτη, με νέους φόρους, ακρίβεια, αυταρχισμό.

Αθήνα 30/1/2024

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α.Π.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας                        Ο Πρόεδρος

    Λάμπρος Γεωργακλής                    Κώστας Γιαννάκος

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ