Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΝΕΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ

30-01-2024, Ω/15:35′

Ακίνητα: Ηλεκτρονική θηλιά σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που κρύβουν εισοδήματα. Τι περιλαμβάνει το νέο «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων»

Ηλεκτρονική θηλιά στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων που αποκρύπτουν εισοδήματα 

Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα βρεθεί σε ασφυκτικό ελεγκτικό κλοιό από το φθινόπωρο μέσω της νέας ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της χώρας.

Πρόκειται για φορολογούμενους που

  • «ξεχνούν»  να εμφανίσουν στην εφορία την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους,
  • δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα από τα ακίνητα που νοικιάζουν. Η ΑΑΔΕ στήνει την

«Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων»

Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου είναι το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Το Μητρώο θα αφορά και τους ενοικιαστές ακινήτων καθώς θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ θα είναι έτοιμος το Σεπτέμβριο του 2024, θα περιλαμβάνει:

  • Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» το οποίο έχει δημιουργηθεί με βάση τις δηλώσεις Ε9 που έχουν υποβάλει πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Το Μητρώο θα ενημερωθεί αυτόματα με τα στοιχεία χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία . Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ελέγξουν αν υπάρχουν αποκλίσεις τις οποίες θα πρέπει να διορθώσουν.
  • Τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων όπως αυτά προκύπτουν από το έντυπο Ε2 που συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση.
  • Τα στοιχεία των ακινήτων που είναι νοικιασμένα με βάση τις δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων.
  • Τα ποσά που καταβάλλουν οι ενοικιαστές και τα οποία θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.
  • Αυτόματες διασταυρώσεις

Με το νέο Μητρώο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις τόσο για ακίνητα που εκμισθώνονται όσο και για τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και κατ’ επέκταση δηλώνονται από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Προσυμπληρωμένα τα έντυπα Ε1 και Ε2

Επίσης το Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών δηλώσεων οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται  στα δικά τους έντυπα Ε1.

ΠΗΓΗ: www.iependitis.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ