Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

24-10-2017, Ω/19:00΄
Μπορούν οι χρήστες για “ψυχαγωγικούς” λόγους  να καλλιεργούν κάνναβη σε γλάστρες στα μπαλκόνια τους και έτσι να αποφεύγεται και η προσφυγή σε κάθε λογής παράνομα κυκλώματα. Κάπως έτσι κυβερνητικός υπουργός τάχθηκε υπέρ της νόμιμης και ελεγχόμενης χρήσης σε ειδικά σημεία για τους χρήστες. [ψυχαγωγικοί λόγοι : εξευγενισμένη παραλλαγή της «μαστούρας» / «φτιάξιμο»!!!]

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον Real FM ο κ. Τσιρώνης είπε: «Η κάνναβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί, που σημαίνει ότι η ιδιόχρηση θα μπορεί είναι ελεγχόμενη και να έχει πληρώσει κάποιος το παράβολο του για να την κάνει. Να πω ότι να έχει στο μπαλκόνι του ένα φυτό και να πληρώνει 150 ευρώ για αυτό, ένα τυχαίο παράδειγμα λέω, θα σπάσει τελείως αυτό το παράκυκλο» και υποστήριξε ότι πρέπει επιτέλους οι ψυχοτρόπες ουσίες να αποποινικοποιηθούν και να μπουν στο συνταγολόγιο. Και συνέχισε:«Είχαμε μια εκδήλωση με τους Οικολόγους Πράσινους στο κέντρο της Αθήνας. Είναι λυπηρό να βλέπω μέρα μεσημέρι στο πνευματικό κέντρο, μπροστά μας 10 άτομα να κάνουν χρήση. Δεν είναι δυνατό. Να πάνε σε ένα νοσοκομειακό φαρμακείο να κάνουν ελεγχόμενη χρήση»…

«Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ότι λόγω του κλίματος και είναι κάπως ξερικό αυτό το φυτό μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη παραγωγή. Φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν έρθει και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί η φαρμακευτική κάνναβη», συνέχισε ενώ απαντώντας στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι το θέμα της κάνναβης μπορεί να εγείρει πολιτικό ζήτημα είπε: «Δεν μπορούμε σε κάθε μεταρρύθμιση να έχουμε πολιτικό πρόβλημα. Δεν ήρθαμε για να αφήσουμε την Ελλάδα εκεί που ήταν πριν από 20 χρόνια. Η Ελλάδα προ 20 χρόνων οδήγησε στα μνημόνια. Δεν νοσταλγώ την πριν το μνημόνιο εποχή. Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της φαυλότητας. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας όταν η κάνναβη είναι ευρύτερα διαδεδομένη, αντί να προστατεύσω τον χρήστη και να τον κάνω να είναι κάτω από την κρατική εποπτεία, όπως το οινόπνευμα».

Κάτι ανάλογο, όμως, αποφάσισε διοικητικό δικαστήριο της Κολωνίας: Επειδή το κόστος χρήσης από έναν ασθενή στη Γερμανία φαρμακευτικών σκευασμάτων συνθετικών κανναβινοειδών κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1000 ευρώ το μήνα, το Διοικητικό Δικαστήριο επέτρεψε με απόφασή του σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να καλλιεργούν χασισόδεντρα στο σπίτι τους. Δηλαδή με άλλα λόγια, οι άνθρωποι πρέπει να αναζητούν ατομικά λύση για ζητήματα υγείας, και η κρατική πρόνοια γίνεται …καπνός με Ευρωπαϊκή πλέον βούλα !!!.

Δεν ήταν μακριά, από άποψη χρόνου, οι εκδηλώσεις – φεστιβάλ των “προοδευτικών” της ναρκοκουλτούρας, της αποποινικοποίησης της χρήσης και κατοχής για προσωπική χρήση των ναρκωτικών, της αυτοκαλλιέργειας της κάνναβης στο Σύνταγμα. Από κοντά σε απόψεις και πολλά στελέχη της κυβέρνησης.

Να θυμηθούμε ότι κυβερνητικοί παράγοντες συνάντησαν στις αρχές του καλοκαιριού εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων παραγωγής “φαρμακευτικής κάνναβης” με έδρα τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τον Καναδά οι οποίοι επισήμαναν το γεγονός του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας στην καλλιέργεια κάνναβης,  για λόγους κλιματολογικούς και εδαφολογικούς με άμεση συνέπεια την αποδοτικότερη παραγωγή. Εκδήλωσαν δε ενδιαφέρον να προχωρήσουν στην αγορά μεγάλων  εκτάσεων για την καλλιέργεια κάνναβης, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, την Εύβοια και τα Δωδεκάνησα. Εκτίμησαν ακόμη ότι ο τζίρος από τη «φαρμακευτική» κάνναβη ενδέχεται να αγγίξει το ποσό των 220 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Την περίοδο αυτή η κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή» διαφημίζει το «ενδιαφέρον» επιχειρηματικών ομίλων να επενδύσουν στον τομέα της «φαρμακευτικής» κάνναβης στη χώρα μας. Γράφει για μια ομάδα περίπου 10 πολυεθνικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζουν επένδυση περίπου ενός δισ. ευρώ, για δύο επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ με αντίστοιχο ενδιαφέρον, για μια γερμανική επιχείρηση που θέλει να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ σε καλλιέργεια, εμπορία και εξαγωγή «φαρμακευτικής» κάνναβης, για μία από τη Βρετανία, με επενδυτικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ, και επιχειρήσεις από το Ισραήλ, σε συνεργασία με ελληνικές (Θράκη, Ρόδο κ.α.), με επενδυτικές προτάσεις από τέσσερα έως και πάνω από δέκα εκατ. ευρώ.

Σύσσωμος ο αστικός τύπος τον περασμένο Αύγουστο σιγοντάρει την κυβέρνηση διαφημίζοντας την ανάπτυξη που βρίσκεται «προ των πυλών» με τη «φαρμακευτική» κάνναβη, που όμως σκοντάφτει στο «συντηρητικό και αντιεπιστημονικό» νομοθετικό πλαίσιο. Εκθειάζει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν, τις δεκάδες αιτήσεις των ξένων επενδυτών και τα δισ. ευρώ που «είναι έτοιμα να πέσουν στην εθνική οικονομία κι όμως περιμένουν στο συρτάρι».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του μέσα Αυγούστου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ανακοινώνει την απόφαση μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου να επενδύσει στη «φαρμακευτική» κάνναβη στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια περίοδο, η δημοτική αρχή της Νάουσας ανακοινώνει το σχεδιασμό της να νοικιάσει για 30 χρόνια δημοτική έκταση 1.000 στρεμμάτων σε πολυεθνική εταιρεία για την καλλιέργεια «φαρμακευτικής» κάνναβης.  Το θέμα πρόκειται να τεθεί στο Δημοτικό συμβούλιο για έγκριση.

Τέλη Σεπτέμβρη, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  καταθέτουν Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «την ιατρική χρήση της κάνναβης και τις αναπτυξιακές προοπτικές της», ζητώντας «επιτέλους» να γίνεται η παραγωγή και διακίνησή της και εκτός κρατικού μονοπωλίου. Ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός παίρνοντας “την πάσα”, ανακοινώνει ότι βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία διυπουργικό νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων «φαρμακευτικής» κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου και ότι   προτίθεται τα σκευάσματα κάνναβης να ενταχθούν στα «καινοτόμα φάρμακα» και να «ενισχύσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης, μέσω της ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ».
Και να σκεφτεί κανείς ότι δεκάδες φάρμακα χρήσιμα και αναγκαία αποκλείονται από τη «θετική λίστα»  που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ότι αυξήθηκε διαχρονικά η συμμετοχή στην κάλυψη της δαπάνης των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους ασθενείς…!!! Ότι για κάθε καινούργιο φάρμακο που θα εισάγεται στη λεγόμενη «θετική λίστα», θα πρέπει να αφαιρούνται φάρμακα ίσης αξίας από αυτά που αποζημιώνονται για να μην αυξάνεται η κρατική δαπάνη! Ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 5,2 δισ. ευρώ το 2009 συρρικνώθηκε το 2017 στα 1,92 δισ. ευρώ !!!
Απ΄ότι ίσως καταλάβατε, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από την ελεύθερη χρήση και διάθεση της κάνναβης είναι τεράστια. Η «φαρμακευτική»  χρήση της κάνναβης είναι ίσως ο “Δούρειος ίππος” για την αποδοχή και νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών στη συνείδηση της κοινωνίας και των αιτιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, για την πλήρη αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Το νομοσχέδιο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση αποτελεί τη συνέχεια του νόμου που έφερε το 2013 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αποποινικοποίηση της χρήσης.
Να τι λέει ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γ. Μπαρδάνης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Η “φαρμακευτική” κάνναβη είναι ο δούρειος ίππος για τη νομιμοποίηση της λεγόμενης ψυχαγωγικής κάνναβης. Είναι ένας τρόπος να πειστεί ο κόσμος ότι η κάνναβη είναι “καλή” (…) Η ελεύθερη χρήση αυξάνει τους χρήστες». Παλιότερα (τον Μάρτη 2017) είχε επισημάνει: «Είναι φανερό ότι η πολιτεία στηρίζει τη χρήση (…) Απ’ όλες τις έρευνες, δεν φαίνεται πουθενά και για καμία ασθένεια να είναι η κάνναβη το φάρμακο επιλογής. Ακόμη και για τον πόνο υπάρχουν ισχυρά αναλγητικά. Η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι πολλαπλή, να ανοίξει την ψύχωση, να προκαλέσει εξάρτηση (…) Όμως, το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει είναι η συνταγογράφησή της να περάσει στους έφηβους και στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά λένε ότι βρήκαν το πρώτο αγχολυτικό ναρκωτικό στο φαρμακείο του σπιτιού τους. Μπορεί να γίνει το ίδιο και με τη συνταγογράφηση της κάνναβης. Η συνταγογράφηση μιας τέτοιας ουσίας δεν θα λύσει, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα».
Μόνο στην Ευρώπη, η κάνναβη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών, με αξία η οποία εκτιμάται μέχρι και 12,9 δισ. ευρώ το χρόνο.
Η διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών στις ΗΠΑ, έγινε παράλληλα με δημοψηφίσματα που αφορούσαν την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Πέντε Πολιτείες ενέκριναν την «ιατρική» χρήση της και τρεις για «ψυχαγωγικούς» λόγους)… Μόνο στο Οχάιο, η καμπάνια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στοίχισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια! Στις ΗΠΑ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που παράγουν  και διαθέτουν κάνναβη είναι από τις πιο κερδοφόρους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στην…«green economy»! [πράσινη οικονομία]
Δυο λόγια χωρίς σκοπιμότητες και υπερβολές:
–       Πρόσφατη μελέτη ομάδας 16 διακεκριμένων επιστημόνων στις ΗΠΑ, που αξιολόγησε τα αποτελέσματα 10.000 ερευνητικών δημοσιεύσεων, έδειξε ότι οι μόνες επιστημονικά αποδεκτές φαρμακευτικές χρήσεις των κανναβινοειδών, φυσικής ή συνθετικής προέλευσης, λόγω της καταπραϋντικής και μυοχαλαρωτικής δράσης τους, είναι στους χρόνιους ισχυρούς πόνους, για την αντιμετώπιση των σπασμών της σκλήρυνσης κατά πλάκας και για την αντιμετώπιση της ναυτίας λόγω της χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθείς. Στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δύο εγκεκριμένα φάρμακα σε μορφή χαπιών και στην ΕΕ ένα (διαφορετικό από τα αμερικανικά), που περιέχουν κανναβινοειδή.
–      Η κύρια ψυχοενεργός ουσία της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), μιμείται τη δομή μορίων που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή και παράγονται φυσικά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για μία από τις περισσότερες από 400 χημικές ουσίες που υπάρχουν στο φυτό της κάνναβης, μεταξύ τους και περισσότερα από 80 κανναβινοειδή. Τα ενδοκανναβινοειδή επενεργούν σε μια ομάδα μορίων στην επιφάνεια των κυττάρων, που ονομάζονται κανναβινοειδείς υποδοχείς και σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης, της διάθεσης και της μνήμης. Λόγω του σχήματός της, η THC μπορεί κι αυτή να συνδεθεί με τους συγκεκριμένους υποδοχείς. Τότε προκαλεί ένα ντόμινο αλυσιδωτών αλληλεπιδράσεων μορίων μέσα στους νευρώνες, που έχουν ως αντιληπτό αποτέλεσμα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα κάποιων νευροδιαβιβαστών (μορίων με τα οποία επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα), αλλά και ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κάποιων άλλων. Το άτομο νιώθει «φτιαγμένο», το βαρετό φαίνεται ενδιαφέρον, ευχάριστο και αστείο, οι κοινές γεύσεις φαίνονται νοστιμότατες, διακατέχεται από υπνηλία, αυξημένη όρεξη για φαγητό. Συνήθως προκαλείται χαρούμενη και χαλαρή διάθεση, αν και δεν είναι ασυνήθιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η παράνοια και η ευερεθιστότητα, οι παραισθήσεις και η πρόκληση στο χρήστη γενικά άσχημης διάθεσης. Επειδή τα κανναβινοειδή διαλύονται στο λιπώδη ιστό, η αποβολή τους μέσω των ούρων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ενάμιση μήνα από την τελευταία χρήση. Οι αρνητικές παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν 24 ώρες ή και περισσότερο, παρότι ο χρήστης μετά τις πρώτες ώρες παύει να νιώθει «φτιαγμένος».
–    Η κάνναβη μειώνει τις πνευματικές ικανότητες, ιδιαίτερα την απομνημόνευση και τη συγκέντρωση της προσοχής. Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι «φτιαγμένα» άτομα έχουν χειρότερη απόδοση σε τεστ λειτουργικής μνήμης, συγκριτικά με όταν είναι νηφάλια. Έχει αποδειχτεί ότι η κάνναβη αδυνατίζει τον κινητικό συντονισμό και παρεμβαίνει στη δυνατότητα γρήγορου ελέγχου για εμπόδια στο γύρω χώρο. Μελέτες έδειξαν ότι οι οδηγοί που έχουν καπνίσει χασίς αργούν επικίνδυνα να πατήσουν φρένο και κάνουν επικίνδυνες αλλαγές λωρίδας. Μερικές καλές ρουφηξιές “μπάφου” κάνουν τον οδηγό να συμπεριφέρεται σαν να έχει πιει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπτό όριο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Χρήση κατά την εγκυμοσύνη, όταν διαμορφώνεται ο εγκέφαλος του εμβρύου, έχει επιπτώσεις στην πνευματική ανάπτυξη του μωρού.
–     Μελέτη με δείγμα περισσότερους από 1.000 Νεοζηλανδούς έδειξε ότι όσοι άρχισαν να καπνίζουν κάνναβη σε μικρότερη ηλικία, είχαν 8 μονάδες χαμηλότερο δείκτη ευφυίας (IQ) όταν έφτασαν τα 38, αντίθετα με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, που είχαν αύξηση μιας μονάδας όταν έφτασαν στην ίδια ηλικία. Φυσικά, στο αποτέλεσμα αυτό επενεργούν οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής, που σχετίζεται με τη χρήση κάνναβης. Άλλη μελέτη με δείγμα 1.600 Αυστραλούς μαθητές ηλικίας 14-15 ετών έδειξε ότι τα παιδιά που κάπνιζαν «χόρτο» διέτρεχαν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, ενώ δεν συνέβαινε το αντίθετο, δηλαδή τα παιδιά με κατάθλιψη να έχουν τάση να χρησιμοποιήσουν κάνναβη.
–  Η επιστημονική αλήθεια, σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας, είναι ότι «…δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λίστα παθολογιών που μπορούν να θεραπευθούν από βασισμένα στην κάνναβη φάρμακα, καθώς δεν πρόκειται για θεραπεία, αλλά μάλλον για καταπραϋντική αγωγή. Εναπόκειται στους γιατρούς να αποφασίσουν κάτω από ποιες συνθήκες η κάνναβη μπορεί να συνταγογραφείται και ποιοι ασθενείς θα ωφελούνταν από μια τέτοια αγωγή………….Το πρόβλημα με το κάπνισμα της κάνναβης είναι ότι δεν αποδίδει το ναρκωτικό με αναπαράξιμο και προβλέψιμο τρόπο και δεν προσφέρει κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο είναι αληθές: Το κάπνισμα κάνναβης σχετίζεται με μια προοδευτική απώλεια νοητικών ικανοτήτων και μια αυξημένη προδιάθεση για ψυχιατρικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια». Διαπιστώθηκε ότι η χρήση χασίς σε συνδυασμό με την ύπαρξη συγκεκριμένης παραλλαγής γονιδίου (του AKT1 C/C) αυξάνει 7 φορές την πιθανότητα εμφάνισης ψύχωσης (κυρίως σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή).
«Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, ότι η κατάχρηση μαριχουάνας προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο – ειδικά μεταξύ των εφήβων, των οποίων οι εγκέφαλοι ακόμη αναπτύσσονται – και προκαλεί νοητική κατάπτωση, χαμηλή συγκέντρωση και ικανότητα απομνημόνευσης, ακόμη και μείωση της νοημοσύνης. Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι η τακτική χρήση κάνναβης τροποποιεί εγκεφαλικές δομές, με μεγάλης κλίμακας δομικές ανωμαλίες στην πυκνότητα της φαιάς ουσίας, τον όγκο, το σχήμα και ειδικότερα στον επικλινή πυρήνα και την αμυγδαλή. Ίσως σημαντικότερο για τη συζήτηση περί θεραπευτικής χρήσης είναι ότι πρόσφατες μελέτες επισήμαναν τον κίνδυνο η αποδοχή της ιατρικής κάνναβης να έχει επικίνδυνη επίπτωση στον τρόπο που οι έφηβοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από την κατάχρησή της. Είναι γι’ αυτό απαραίτητο να διαχωριστεί ξεκάθαρα η ιατρική χρήση της κάνναβης ως φάρμακο που χορηγείται με ελεγχόμενη δοσολογία, από την ψυχαγωγική της κατάχρηση μέσω του καπνίσματος. Αυτό θα μπορούσε να στείλει και ένα εκπαιδευτικό μήνυμα προς το κοινό, ότι η κάνναβη, όπως κάθε θεραπευτικό φάρμακο, μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες αν δεν συνταγογραφηθεί και χορηγηθεί σωστά».
–     Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν πιο έντονα το ζήτημα της εξάρτησης από το χασίσι. Ένας επιπλέον λόγος γι’ αυτό είναι ότι η …βελτίωση των τρόπων παραγωγής του από εταιρείες με κρατική υποστήριξη ή και κρατικές υπηρεσίες, σε χώρες όπου εγκρίθηκε η ιατρική χρήση της κάνναβης, ή και η «ψυχαγωγική» (πρώτη διδάξασα η Ολλανδία), οδήγησαν στην αύξηση της συγκέντρωσης των καναββινοειδών στα φύλλα του χασισιού, από το 3,4% στο 8,8%. Έτσι ένα τσιγαριλίκι ίδιου μεγέθους από την ποικιλία χασίς skunk είναι 2-3 φορές πιο ισχυρό και πιο εθιστικό.
–     Η κάνναβη παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά του εθιστικού ναρκωτικού: Ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, συμπτώματα στέρησης (10 ώρες μετά την τελευταία χρήση και κορύφωσή τους μια βδομάδα αργότερα), μετατροπή της ζωής σε κυνήγι για την κάλυψη αυτής της ανάγκης πριν από οποιαδήποτε άλλη κ.τ.λ. Οι χρήστες κάνναβης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ, αλλά και τη νικοτίνη. Και τα τρία κάνουν τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στα οπιοειδή. Επιπλέον, η είσοδος στον κόσμο της κάνναβης φέρνει το άτομο πιο κοντά σε άτομα που χρησιμοποιούν και οπιοειδή, διευκολύνοντας την πρόσβασή του σε αυτά.
Στις ΗΠΑ, το 2010, η μαριχουάνα ήταν ο δεύτερος λόγος επίσκεψης στα επείγοντα των νοσοκομείων για ζητήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά, μετά από την κοκαΐνη…
Η αλήθεια με στοιχεία:
–     Σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης σε χώρες όπου η χρήση της είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως «φαρμακευτικό προϊόν» για κάποιον ενήλικο. Στις χώρες όπου έχει νομιμοποιηθεί τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Στην Ολλανδία χρήση κάνναβης κάνει το 42% των 16χρονων μαθητών, στην Τσεχία το 50%! Στις ίδιες χώρες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά έναρξης της χρήσης κάνναβης στην ηλικία των 13 ετών ή μικρότερη (*) .

 –   Στις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου έχει ήδη νομιμοποιηθεί, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους, το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση κάνναβης. Ένας στους τρεις τελειόφοιτους μαθητές λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως μια από τις πηγές προμήθειας τη συνταγογράφησή της για κάποιον άλλο (**).

–   Στην Ευρώπη, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης για πρώτη φορά, αυξήθηκε συνολικά από 43.000 το 2006 σε 76.000 το 2015 (***).

–   Εννιά στους δέκα εφήβους και ένας στους τέσσερις ενήλικες αναφέρουν την κάνναβη ως ουσία για την οποία ζήτησαν απεξάρτηση από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το 2016. Πάνω από το 84% όσων απευθύνθηκαν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μυήθηκαν στη χρήση ναρκωτικών μέσω της κάνναβης (****).

(*) έρευνα ESPAD 2015 στο σχολικό πληθυσμό, (**) Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά 2015), (***) ΕΚΠΝΤ 2016, (****) απολογισμός του ΚΕΘΕΑ

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ