Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Οι Προστάτες των Πυροσβεστών

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ

Δύο ημέρες μετά τον επίσημο εορτασμό των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίων Τριών Παίδων εν Καμίνω (την 19η Δεκέμβρη 2020) και η Στέγη Πυροσβεστικού Πολιτισμού της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποίησε εκδήλωση στη μνήμη τους.

Στην κατάμεστη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ένωσής μας, ο επίτιμος Υπαρχηγός, Χρήστος Κων. Μητροπέτρος, που υπήρξε και ο κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε γλαφυρά και διεξοδικά:

-Στο ιστορικό της καθιέρωσης των Τριών εν Καμίνω Αγίων Παίδων, Ανανία, Αζαρία και Μιχαήλ, ως Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, με το Προεδρικό Διάταγμα 371/1978 “Περί αναγνωρίσεως Αγίων ως Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος” (Α’ 80).

-Στα όσα σοβαρά και ευτράπελα προηγήθηκαν της καθιέρωσης και στους συναδέλφους Σπύρο Κουλουριώτη, Κων/νο Καργάκο και Γεώργιο Κούτουλα που πρωτοστάτησαν στη διαδικασία αυτή.

-Στον λόγο που επέβαλε την αλλαγή ημερομηνίας εορτασμού τους, από τη Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος, που είχε οριστεί αρχικά, στην 17η Δεκεμβρίου, ημέρα που και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Τριών Παίδων.

Στη συνέχεια έκανε λεπτομερή αναφορά στον βίο και το μαρτύριο των Προστατών του Π.Σ., που έζησαν τον 6ο π.Χ. αιώνα.

Κατάγονταν από τα Ιεροσόλυμα και τη φυλή του Ιούδα. Υπήρξαν αιχμάλωτοι στη Βαβυλώνα όπου έλαβαν σπουδαία αξιώματα. Όταν οι Τρεις Παίδες αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τη χρυσή εικόνα του ειδωλολάτρη βασιλιά Ναβουχοδονοσορα “ερρίφθησαν στην κάμινο του πυρός την καιομένη” απ’ όπου εξήλθαν αβλαβείς, δοξάζοντας τον θεό.

Ο ομιλητής εκθείασε, με αναφορά στον Μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, τον υμνογράφο της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας που υπήρξε ο δημιουργός της Ακολουθίας των Αγίων Τριών Παίδων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί για να τιμηθεί, για τη συμβολή του στην καθιέρωση των Τριών Παίδων ως Προστατών μας και γενικότερα για τη σημαντική προσφορά του στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο Αρχιπύραρχος ε.α. Σπυρίδων Κουλουριώτης.

Μία ξαφνική, όμως αδιαθεσία του, δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε για να του την παραδώσει, ο συνάδελφος, Γεώργιος Σκουλαρίδης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι καλλίφωνοι συνάδελφοι Αλέξανδρος Μέγας και Χρήστος Φλώρος, που διακονούν την τέχνη των Αγγέλων, όπως έχει χαρακτηρίσει τη βυζαντινή μουσική και την ψαλτική τέχνη, ο αείμνηστος Φώτης Κόντογλου, ενθουσίασαν και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους, ψάλοντας υπέροχα τροπάρια και την ακολουθία των Τριών Παίδων, αλλά και επίκαιρους Χριστουγεννιάτικους ύμνους, καταχειροκροτούμενοι.

Ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης προκάλεσε σ’ εμάς τους απόμαχους, η παρουσία, για πρώτη φορά σε εκδήλωση της Π.Ε.Α.Π.Σ, πολυμελούς αντιπροσωπείας Δοκίμων Ανθυποπυραγών. Το μέλλον του Σώματος καθισμένο ανάμεσα σε ανθρώπους που αποτελούν πια ιστορία του και που ηλικιακά θα μπορούσαν να ήτανε παππούδες τους. Άριστη εντύπωση μας προκάλεσε ο σεβασμός και η προσοχή που έδειξαν αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και μετά, την ώρα της μικρής δεξίωσης που ακολούθησε, όπου κυριολεκτικά κρέμονταν από τα χείλη μας για να γνωρίσουν τα περασμένα μας.

Τους ευχαριστούμε για τη χαρά που μας έδωσαν και τους δίνουμε τις ευχές μας για καλή σταδιοδρομία στο Σώμα που όλοι αγαπήσαμε. Ελπίζουμε η παρουσία τους σε τέτοιες εκδηλώσεις να συνεχιστεί.

Καλά Χριστούγεννα και οι Άγιοι Τρεις Παίδες να προστατεύουν όλους μας, παλαίμαχους και εν ενεργεία.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ