Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΓΚΡΕΝΦΕΛ

14-01-2023, Ω/08:00′

Δέκα με 12 είναι οι πυροσβέστες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, κυρίως στο πεπτικό σύστημα ή λευχαιμία, σύμφωνα με έρευνα που επιμελήθηκαν η Ένωση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire.

Αντιμέτωποι με μια τραγική πραγματικότητα βρίσκονται πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου το 2017, καθώς αρκετοί εξ αυτών (10 με 12) σε ηλικία που δεν ξεπερνά τα 40 έτη έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Τα στοιχεία έκθεσης που φέρει την υπογραφή της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και του Πανεπιστημίου του Central Lancashire προσθέτουν πως πρόκειται κυρίως για καρκίνους του πεπτικού συστήματος και λευχαιμία.

Πυροσβέστες και επιζώντες από την καταστροφή ζήτησαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, καθώς καταρτίζεται κατάλογος με τους διασώστες που συμμετείχαν στην μεγάλη επιχείρηση για την πυρκαγιά στο δυτικό Λονδίνο πριν από, περίπου, έξι χρόνια.

Εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και νεφρική ανεπάρκεια είναι επίσης ασθένειες που έχουν καταγραφεί μεταξύ των πυροσβεστών – ενδεχομένως λόγω της σωματικής τους επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Περιμένουμε σύντομα να αποκαλυφθούν κάποια πραγματικά στοιχεία. Είναι σοκαριστικά όσα προκύπτουν», δήλωσε πηγή της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Mirror.

Ορισμένοι από τους 1.300 πυροσβέστες που πιστεύεται ότι παρέστησαν στο σημείο, φορούσαν τις μολυσμένες στολές τους για περισσότερες από 10 ώρες, ενώ άλλοι παρέμειναν σε ένα υπόγειο γεμάτο καπνό για έως και έξι ώρες. Οι πυροσβέστες ξέμειναν, επίσης, από αέρα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως έχουν αναπνεύσει και καπνό.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στα συντρίμμια έδειξε ότι υπήρχαν αυξημένες συγκεντρώσεις χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο, καθώς και αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες σε απόσταση 200 μέτρων από τον πύργο, αναφέρει η Mirror.

Οι δημοσιογράφοι εθεάθησαν επίσης έξω από τον πύργο τις ημέρες μετά την πυρκαγιά χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να φοβούνται ότι οι τοξίνες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες για τους ανθρώπους στον απόηχο της πυρκαγιάς.

Η τραγωδία του πύργου Γκρένφελ άφησε πίσω της 72 νεκρούς και προκάλεσε μια σειρά ερευνών για την αντίδραση και την ασφάλεια του κτιρίου. Το νεότερο θύμα ήταν μόλις έξι μηνών.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Y.Γ. : Η Π.Ε.Α.Π.Σ με αφορμή το παραπάνω γεγονός, αλλά και πολλά άλλα που έχουν δει κατά καιρούς το φώς της δημοσιότητας ΑΠΑΙΤΕΙ από την κυβέρνηση να ληφθούν εδώ και τώρα:

  • Μέτρα προστασίας για τους πυροσβέστες μας όταν επιχειρούν στα διάφορα συμβάντα.
  • Στατιστική καταγραφή και παρακολούθηση των επαγγελματικών ασθενειών και άμεσες ενέργειες για την ανακούφιση και περίθαλψη και αποκατάσταση όσων έχουν ανάγκη αλλά και σταδιακή εξάλειψη αντίστοιχων περιπτώσεων στο μέλλον. 
  • Γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφάλειας γιά την επιχειρησιακή  δράση των πυροσβεστών προερχόμενος από κρατικη δομή αντίστοιχης ειδικότητας και γενικότερα υπαγωγή μας στην ισχύουσα νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια.  

 

 

 

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ