Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

17-10-2018,Ω/23:35′

Πραγματοποιήθηκε χθες, από τη “Στέγη Πυροσβεστικού Πολιτισμού” της Ένωσής μας, η προγραμματισμένη εκδήλωση-παρουσίαση της ιστορίας του πυροσβεστικού αυτοκινήτου και  η διαχρονική του χρήση τόσο από τον Λόχο Πυροσβεστών (τον προάγγελο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στην Ελλάδα) όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα, που τον διαδέχθηκε, το 1930.

Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Π.Ε.Α.Π.Σ., Δημήτρης Φραγκιάς, ο οποίος ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη έρευνα, μελέτη και καταγραφή των πυροσβεστικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιήθηκαν από την πυροσβεστική μας υπηρεσία, από το 1920 μέχρι σήμερα.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από τον πρόεδρο της Ένωσης Κώστα Γιαννάκο, ο οποίος αφού εξήρε την πολύχρονη και κοπιαστική προσπάθεια του συναδέλφου  στη συγκέντρωση των σημαντικών στοιχείων που αφορούν την μηχανοκίνητη ιστορία του Σώματος, προχώρησε στη δημοσιοποίηση κάποιων ανακοινώσεων προς ενημέρωση των μελών. Συγκεκριμένα:

– Υπενθύμισε την επικείμενη εκδρομή στη Β. Ελλάδα (9-11/11/18).

– Γνωστοποίησε την πρόθεση της Ένωσης για την πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικης παιδικής γιορτής, στις 18 Δεκέμβρη, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος από τα μέλη μας.

-Επεσήμανε την προετοιμασία για τη διοργάνωση Ενημερωτικής Ημερίδας σε θέματα νομικής φύσεως και οικονομικών διεκδικήσεων των μελών μας, μέσα στον Ιανουάριο του 2019.

-Ανακοίνωσε την πρώτη εκδήλωση της Π.Ε.Α.Π.Σ., για το νέο έτος, την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης  πίτας, η οποία ορίστηκε για τις 13-1-2019, στο ξενοδοχείο STANLEY.

-Ενημέρωσε για τις αιτήσεις που διανέμει η Ένωση στα μέλη της και η κατάθεσή τους στα συνταξιοδοτικά μας ταμεία αποσκοπεί στη διασφάλιση του δικαιώματος  μελλοντικής διεκδίκησης, μέσω  δικαστικής προσφυγής, την επιστροφή των δώρων και των επιδομάτων αδείας, η χορήγηση των οποίων διακόπηκε στα χρόνια των μνημονίων.

-Προέτρεψε όσους επιθυμούν να προμηθευτούν ημερολόγια, τα οποία εκδίδει κάθε χρόνο το Π.Σ., να το δηλώσουν έγκαιρα, για να γίνει η σχετική παραγγελία.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε το μέλος της Π.Ε.Α.Π.Σ., Θανάσης Τζοΐτης, ο οποίος παρουσίασε τον ομιλητή Δημήτρη Φραγκιά.

Μεταξύ άλλων, εκθείασε την θετική εμμονή του συναδέλφου στην ιστορική τεκμηρίωση των πυροσβεστικών οχημάτων που “παρήλασαν” από την υπηρεσία μας, ξεπερνώντας, πολλές φορές, και τις αντίξοες υπηρεσιακές συνθήκες που έβρισκε μπροστά του.

Υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που, ακόμα και σήμερα, γίνεται (εθελοντικά) από κάποιους συναδέλφους, για την αναπαλαίωση ορισμένων ιστορικών πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία είναι μέρος της μεγάλης πυροσβεστικής μας ιστορίας.

Ο Δημήτρης Φραγκιάς, αφού ευχαρίστησε την Ένωση για την ευκαιρία που του δίνει να παρουσιάσει το ‘μεράκι του’, στη συνέχεια, καθήλωσε το ακροατήριο, τόσο με το φωτογραφικό και το έντυπο υλικό που παρουσίασε όσο και με τις τεχνικές του γνώσεις γύρω από το κάθε ένα αυτοκίνητο ξεχωριστά. Πολλά δε από τα στοιχεία που παρουσίασε, όπως τόνισε, δεν είναι καταγεγραμμένα ούτε στην υπηρεσία μας.  Αυτό, όπως αντιλαμβανόμαστε, κάνει την προσπάθειά του, για την ιστορική καταγραφή και διάσωσή τους, ακόμη πιο δύσκολη και ιδιαίτερα αξιέπαινη.

Στο τέλος της παρουσίασης, όλοι οι παρευρισκόμενοι συνεχάρησαν τον Δημήτρη Φραγκιά για την προσπάθειά του και τη “Στέγη Πυροσβεστικού Πολιτισμού” της Π.Ε.Α.Π.Σ. για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Όπως συνηθίζεται, η εκδήλωση έκλεισε με την προβλεπόμενη “τσιπουροκατάνυξη” και οι συνάδελφοι ανανέωσαν το ραντεβού τους  για την επόμενη εκδήλωση της Ένωσής μας, που είναι η εκδρομή στα Λουτρά Πόζαρ -Βεργίνα -Βέροια -Νάουσα- Λιτόχωρο, στις 9-11 Νοέμβρη.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ