Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΟ… ΓΙΑΤΡΙΚΟ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

16-01-2023, Ω/10:40′

Ρώτησαν κάποτε έναν ηλικιωμένο, που έχει περάσει τα 70 και βάδιζε προς τα 80 τι είδους αλλαγές αισθάνεται στον εαυτό του;

Είπε τα εξής:

1. Αφού αγάπησα τους γονείς μου, τα αδέρφια μου, τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου και τους φίλους μου, άρχισα τώρα να αγαπώ τον εαυτό μου.

2. Έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαι ο «Άτλας». Ο κόσμος δεν στηρίζεται στους ώμους μου.

3. Έχω σταματήσει να διαπραγματεύομαι στις αγορές μου. Λίγες δεκάρες παραπάνω δεν πρόκειται να με κάνουνε πλούσιο, αλλά μπορεί να βοηθήσουν τον φτωχό να εξοικονομήσει χρήματα για τα δίδακτρα της κόρης του.

4. Αφήνω στη σερβιτόρα μου ένα μεγάλο φιλοδώρημα. Τα επιπλέον χρήματα μπορεί να φέρουν ένα χαμόγελο στα χείλη της. Εκείνη μοχθεί πολύ πιο σκληρά για να ζήσει, από μένα.

5. Σταμάτησα να λέω στους ηλικιωμένους ότι έχουν ήδη διηγηθεί αυτή την ιστορία πολλές φορές. Η ιστορία τους κάνει να περπατήσουν στη λωρίδα μνήμης και να ξαναζήσουν το παρελθόν τους.

6. Έχω μάθει να μην διορθώνω ανθρώπους ακόμα κι όταν ξέρω ότι κάνουν λάθος. Η ευθύνη να κάνω τους πάντες τέλειους δεν βαραίνει εμένα. Η ειρήνη είναι πιο πολύτιμη από την τελειότητα.

7. Δίνω φιλοφρονήσεις ελεύθερα & γενναιόδωρα. Τα κομπλιμέντα είναι ενισχυτικά της διάθεσης όχι μόνο για τον παραλήπτη, αλλά και για μένα.

8. Έχω μάθει να μην ενοχλούμαι από ένα τσάκισμα ή ένα στίγμα στο πουκάμισό μου. Η προσωπικότητα μιλάει πιο δυνατά από την εμφάνιση.

9. Φεύγω μακριά από ανθρώπους που δεν με εκτιμούν. Μπορεί να μην ξέρουν την αξία μου, αλλά εγώ την ξέρω.

10. Μαθαίνω να μην ντρέπομαι από τα συναισθήματά μου. Είναι τα συναισθήματά μου που με κάνουν άνθρωπο.

11. Έχω μάθει ότι είναι καλύτερο να ρίξεις το εγώ παρά να σπάσεις μια σχέση. Ο εγωισμός μου θα με κρατήσει μακριά, ενώ στις σχέσεις δεν θα είμαι ποτέ μόνος.

12. Έχω μάθει να ζω την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία. Άλλωστε, μπορεί να είναι η τελευταία.

13. Κάνω αυτό που με ευχαριστεί. Είμαι υπεύθυνος για την ευτυχία μου και το οφείλω στον εαυτό μου. Η ευτυχία είναι επιλογή.

Αλήθεια, γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουμε 60, 70 ή 80 χρονών, για να εφαρμόσουμε τα παραπάνω και δεν μπορούμε να το κάνουμε σε οποιοδήποτε στάδιο και ηλικία;

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ