Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

27-12-2023,Ω/21:43΄

24 Δεκεμβρίου 1843 Αθήνα… Στήνεται για πρώτη φορά σε Ελληνικό σπίτι Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι το σπίτι του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου από την Νάξο, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

Τα Χριστούγεννα του 1843, όταν ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως γενικός πρόξενος της Ρωσίας, η Αθήνα πανηγύριζε την μεταφορά της πρωτεύουσας του Ελληνικού Βασιλείου από το Ναύπλιο στο “κλεινόν άστυ”.

Τα Χριστούγεννα αυτά ήταν που μεταφυτεύθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το ξενικό έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η πρώτη Ελληνική οικογένεια που έστησε στο σπίτι της δέντρο, στολισμένο με κεράκια και αγιοβασιλιάτικα στολίδια, που τα είχαν φέρει από την Ρωσία, ήταν στο αρχοντικό σπίτι του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου στην Πλάκα.

Πολυταξιδεμένος, όπως ήταν, ο Παπαρρηγόπουλος είχε συνηθίσει το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και το στόλισε στο μεγαλοπρεπές σπίτι του στην παλιά αθηναϊκή συνοικία της Πλάκας, γεγονός που προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη στους Αθηναίους.
Ένας από τους πολλούς καλεσμένους την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων του 1843, ήταν και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Όταν ο Μακρυγιάννης ανέβηκε την σκάλα του αρχοντόσπιτου, ο Παπαρρηγόπουλος τον οδήγησε στην μεγάλη αίθουσα, όπου έλαμπε κατάφωτο και στολισμένο ένα έλατο πάνω από δύο μέτρα.

Ο Μακρυγιάννης κούνησε το κεφάλι του και είπε: “Ωραίο είναι κυρ-Γιάννη και του χρόνου να είμαστε καλά. Αλλά τα δέντρα μου εγώ δεν τ’ αφήνω να φυτρώσουν μέσα στην κάμαρα, μόνο τ’ άρματά μου φυτρώνουν εκεί”.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ