Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Θετική απόφαση από το ΣτΕ

       Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά από προσφυγή Ενώσεων και Ομοσπονδιών των Ε.Δ και Σ.Α εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών και εξακοσίων περίπου στρατιωτικών υπαλλήλων.
Από συνταγματικά κωλύματα έκρινε ότι πάσχουν οι περικοπές των αποδοχών των στελεχών όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), κατά την περίοδο 1/8/2012-31/12/2013, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των στελεχών των Ε. Δ και Σ. Α και η απόφαση θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.
Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Στις προσφυγές που κατατέθηκαν υποστηρίζεται η αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.
Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.
Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευμένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.
Ακόμη,υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από ο άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Έτσι , αν εφαρμοσθεί η απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται, σε 78.000.000,00 € το χρόνο ανέρχεται το κόστος για τον προϋπολογισμό από την ανάκληση της περικοπής των μισθών των στρατιωτικών – ένστολων, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα το υπουργείο θα χρειαστεί να επιστρέψει αναδρομικά 108.000.000,00 € , καθώς ο νόμος 4093/2012 εφαρμόστηκε αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ