Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΡΙΣΕΩΝ 2024 ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ…

21-01-2024, Ω/19:30′

Προήχθη σε Αντιστράτηγο ο Ευάγγελος Φαλάρας – Παραμένει ο Σίμος Αποστόλου

Επιτελάρχης Π.Σ. ο Φθιώτης Θανάσης Μπαλάφας. Ποιος είναι ο νέος Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας…

Με Απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, προήχθη ο Υποστράτηγος Γενικών Καθηκόντων Νικόλαος Ρουμελιώτης στον βαθμό του Αντιστρατήγου-Υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο μέχρι σήμερα Υποστράτηγος, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει υπηρετήσει ως Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. στη Δυτική Ελλάδα , στα Ιόνια Νησιά , ως Διοικητής στο Νομό Αχαΐας , στο Νομό Ζακύνθου , στην 6η Ε.Μ.Α.Κ. και σε άλλες ακόμα θέσεις. Είναι απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας-Σχολή Ανθυποπυραγών, της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Ανωτέρων Αξιωματικών, καθώς και Εκπαιδευτής Δασικών Πυρκαγιών της Σχολής Εκπαίδευσης British Columbia Canada, ενώ έχει παρακολουθήσει συναφείς εκπαιδεύσεις και σεμινάρια.

Έχει συμμετάσχει και έχει διαχειριστεί μεγάλο αριθμό δασικών πυρκαγιών, σε μεγάλα, εκτεταμένα συμβάντα κρίσεων και παροχών βοήθειας, σεισμούς, διασώσεις σε λίμνες, ποτάμια, ορεινές τοποθεσίες κλπ. Έχει διατελέσει εκπαιδευτής σε εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας , έχει συμμετάσχει σε διάφορες ασκήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις ως ομιλητής. Για το σύνολο της προσφοράς του στην κοινωνία, έχει τιμηθεί με βραβεία από φορείς, ιδρύματα και οργανώσεις.

Επίσης προήχθη ο Υποστράτηγος Γενικών Καθηκόντων ο Αθανάσιος Μπαλάφας που είναι από την Παλαιοβράχα Φθιώτιδας, στον βαθμό του Αντιστρατήγου-Επιτελάρχη Πυροσβεστικού Σώματος.

 • Γεννήθηκε το 1970 στην Παλαιοβράχα και τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σπερχειάδας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση Φυσικών & Ανθρωπογενών Καταστροφών του Τμήματος Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών/Γεωγραφίας του Χαροκόπειου πανεπιστημίου. Μιλάει καλά την αγγλική γλώσσα.
 • Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1996 και αποφοίτησε από την Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 2000 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.
 • Υπηρέτησε στην Π.Υ. Κω ως προϊστάμενος του Ανακριτικού τμήματος, ως προϊστάμενος Κλιμακίου στην Κάρπαθο, ως Διοικητής, Υποδιοικητής και ως επιχειρησιακός Αξιωματικός της 1ης ΕΜΑΚ και ως Διοικητής της Π.Υ. Μακρακώμης.
 • Κατέχει πτυχίο αλεξιπτωτιστή του Ελληνικού Στρατού, πτυχίο αυτοδύτη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού και πτυχίο διαχείρισης κρίσεων του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Υπουργείου Εσωτερικών.
 • Είναι πιστοποιημένος στην Στρατηγική, Τακτική και Ασφάλεια στις δασικές πυρκαγιές από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. καθώς και στην παροχή πρώτων βοηθειών στο τραύμα (Pre Hospital Trauma Life Support).
 • Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «FIRE 4» για την άμεση ανταπόκριση σε δασικές πυρκαγιές και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Rapid Response Capability 7» ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων όπως «Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών και Δημόσια Διοίκηση» στο ΙΝΕΠ, «Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων -Αναγνώριση Κινδύνων – Νομοθετικό Πλαίσιο», «Σύστημα Διαχείρισης Συμβάντος (Incident Command System)» των Η.Π.Α, «Ανάπτυξη και τρόπος ανταπόκρισης των διασωστικών ομάδων σε διεθνές περιβάλλον (INSARAG/UNDAC Awareness Training)» του Ο.Η.Ε.
 • Είναι εκπαιδευμένος στη διαχείριση πυρκαγιών αερίων καυσίμων στην Αγγλία, στην προστασία Υποδομών Ζωτικής Σημασίας από το ΚΕΜΕΑ και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης, έχει τελειώσει το Σχολείο Διασώσεων με την χρήση ελικοπτέρου στη Γαλλία.
 • Έχει γράψει βιβλίο για την «Οργάνωση της Διάσωσης σε Τροχαία Ατυχήματα» και για τις «Βασικές Οδηγίες για την Σχεδίαση Εκκένωσης Κτηρίων».
 • Συμμετείχε με ανακοίνωση στο συνέδριο Safe Athens 2017-Οι Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και ως ομιλητής σε πλήθος Ημερίδων.
 • Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σεμιναρίων – εκπαιδεύσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έως το υψηλότερο επίπεδο του Εμπειρογνώμονα και έχει συμμετάσχει είτε ως μέλος της ελληνικής ομάδας είτε ως σύνδεσμος Αξιωματικός είτε ως αξιολογητής σε πολλές διεθνείς ασκήσεις (Νορβηγία, Αρμενία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τουρκία).
 • Είναι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας έρευνας & Διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει δηλώσει η Ελλάδα στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. για θέματα καταστροφών και είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο Εμπειρογνωμόνων της πολιτικής προστασίας στην ΕΕ σε θέματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.
 • Είναι τακτικός καθηγητής, επί σειρά ετών, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ενώ έχει διδάξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και σε πλήθος Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
 • Συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις διάσωσης, πυρόσβεσης και αντιμετώπισης καταστροφών στην Ελλάδα, σε πολλές από αυτές ως επικεφαλής, ενώ συμμετείχε ως Υποδιοικητής της ελληνικής αποστολής στην Ταϊλάνδη μετά τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, (2004), ως Υποδιοικητής της ελληνικής αποστολής στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς στο όρος Carmel στη Χάιφα (2010) και ως Διοικητής της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία μετά τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019 στην ευρύτερη περιοχή του Δυρραχίου.
 • Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή ενώ έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές.
 • Κατά τις πρόσφατες κρίσεις προήχθη στον βαθμό του Υποστράτηγου και τοποθετήθηκε ως Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο μέχρι πρότινος Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου – Γενικού Επιθεωρητή Π.Σ. και αναλαμβάνει τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ Νοτίου Ελλάδας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Νιάφας που επίσης προήχθη στον βαθμό του Αντιστράτηγου Γενικού Επιθεωρητή Π.Σ..

Ο  Φαλάρας Ευάγγελος γεννήθηκε στο Προάστιο Καρδίτσας το 1967, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το 1998 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών.

Μέχρι σήμερα έχει υπηρετήσει στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, Κω, Λάρισας, Κορίνθου, σε Υπηρεσίες του Νομού Αττικής, στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Υπηρέτησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης επί 11 συναπτά έτη, από το 2010 έως το 2015 ως Υποδιοικητής και από το 2015 έως τον Γενάρη του 2021 ως Διοικητής. Μετέπειτα ως Διοικητής στην Περιφερειακή Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας. Ως Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι σήμερα, στη θέση του Συντονιστή Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας στη Λαμία.

Μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί για τη συμμετοχή του στο σεισμό της Αθήνας (1999) ενώ το 2017 βραβεύθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση σοβαρών ορειβατικών ατυχημάτων στον Όλυμπο.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών, στον τομέα «Κράτος και Δημόσια Πολιτική», του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (κατεύθυνση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι γνώστης της Αγγλικής και έχει διατελέσει καθηγητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Παναγιώτης Νιάφας γεννήθηκε το 1969 στο Λιθοχώρι Ευρυτανίας. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το 1996 αποφοίτησε από τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού και τοποθετήθηκε στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε ως επιχειρησιακός και επιτελικός Αξιωματικός στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό και το Γραφείο Πυρασφάλειας της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης, στον 2ο, 6ο, 9ο και 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στην Π.Υ. Ρεθύμνου, στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής και από το 2019 ως το 2020 ως Υποδιοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών.

Το 2020 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ. Το 2021 τοποθετήθηκε ως Διευθυντής Πυρόσβεσης στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος. Το 2022 προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου και ορίστηκε ως Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης, όπως η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας το 2016, οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, η καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής το 2018 και οι μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 στον Πύργο Ηλείας, το Ναύπλιο, το Άργος, το Αίγιο, το Σχίνο – Αλεποχώρι και τα Βίλια Αττικής.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς επίσης και της Σχολής Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και έχει τιμηθεί με μετάλλια, παράσημα, ηθικές και υλικές αμοιβές. Είναι έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών.

Στην ίδια απόφαση οι παρακάτω Υποστράτηγοι Γενικών Καθηκόντων προάγονται στον βαθμό του Αντιστρατήγου Πυροσβεστικού Σώματος, εκτός οργανικών θέσεων, επειδή κρίθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους».

1. Καλιανιώτης Δημήτριος του Ευαγγέλου

2. Πατράκης Δημήτριος του Εμμανουήλ

3. Δαδούδης Κωνσταντίνος του Πασχάλη

4. Κούκουρας Κωνσταντίνος του Βασιλείου

Κρίθηκαν όμως και οι παρακάτω Αρχιπύραρχοι που προήχθησαν στο βαθμό του Υποστράτηγου Πυροσβεστικού Σώματος εκτός οργανικών θέσεων, επειδή κρίθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους»:

1. Βασιλείου Αναστάσιος του Αθανασίου

2. Βασδέκης Απόστολος του Γεωργίου

3. Στεμπίλης Ανδρέας του Παναγιώτη

4. Κούτρας Νικόλαος του Κλέαρχου

5. Βασιλάκης Θεόδωρος του Κωνσταντίνου

6. Μαυροματίδης Κωνσταντίνος του Γεωργίου

7. Παπαστάθης Σπυρίδωνας του Ιωάννη

8. Νταουτάς Γεώργιος του Ιωάννη

9. Παπάζογλου Κωνσταντίνος του Μαρίνου

10. Τσαλίκης Κωνσταντίνος του Ιωάννη

11. Κολοβός Νικόλαος του Σπυρίδωνα

12. Μικρούλης Αθανάσιος του Δημητρίου

Αντίθετα προάγονται στο βαθμό του Υποστράτηγου οι παρακάτω:

Αρχιπύραρχοι Γενικών Καθηκόντων για πλήρωση κενών οργανικών θέσεων.

1. Χατζόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα

2. Γεωργανάς Δημήτριος του Κωνσταντίνου

3. Μπόκας Χριστόφορος του Κωνσταντίνου

4. Πλατάς Χρήστος του Βασιλείου

5. Τσικαλάς Γεώργιος του Ιωάννη

6. Μπριόλας Δημήτριος του Βασιλείου

7. Κοσμίδης Θεόδωρος του Κωνσταντίνου

8. Μαρκουλάκης Γεώργιος του Κανάκη

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, παραμένει Αρχιπύραρχος Σίμος Αποστόλου.

Στη θέση τώρα του Συντονιστή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, αναλαμβάνει ο νεοπροαχθείς στο βαθμό του Υποστράτηγου, Χρήστος Πλατάς που υπηρετούσε μέχρι τώρα ως ΔΙΠΥ Δυτικής Αττικής.

lamiareport.gr

Κρίσεις-Πυροσβεστικού-Σώματος

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ