Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ

01/10/2016,17:15

 Στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ 

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ώρα 11.00 στο Polis Art Café στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, στη μνήμη του Αρχιπλοίαρχου ε.α του Π.Ν Αντώνη Κακαρά που πρόσφατα “έφυγε” από κοντά μας και πολλοί συνάδελφοί μας τον γνώρισαν μέσα από την Πρωτοβουλία Αποστράτων, η οικογένεια του θα παραθέσει καφέ.

Ως εν ενεργεία αξιωματικός αντιτίθεται έντονα στη δικτατορία της χούντας το 1967 τόσο προφορικά όσο και με γραπτά κείμενα και πράξεις αντίστασης, που τον οδήγησαν στο ναυτοδικείο και στο αναθεωρητικό δικαστήριο. Σημαντικό ρόλο στην ένταση των διώξεων που υπέστη, έπαιξε και η σχέση του με τη μετέπειτα σύζυγό του, κόρη του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Στέφανου Παπαγιάννη. Στα δικαστήρια κράτησε σθεναρή και περήφανη στάση, η οποία αναγνωρίστηκε από τους συναδέλφους του. Την ίδια στάση κράτησε και στη συνέχεια, όταν το 1972 καταδικάζεται σε φυλάκιση από τη δικτατορία, εγκλείεται για δέκα πέντε μήνες σε φυλακές και αποτάσσεται. Αποκαθίσταται με τη μεταπολίτευση στην ενεργό υπηρεσία, σταδιοδρομεί και αποστρατεύεται το 1990 ως αρχιπλοίαρχος.

Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των αποστράτων στην Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.  Πολύ συχνά έδινε ομιλίες, σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τη δικτατορία και την αντίσταση απέναντί της καθώς επίσης για τα θέματα του Αιγαίου, τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το Κυπριακό, τον πραγματικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σε όλα αυτά, αλλά και για τους πολέμους που έχουν εξαπολύσει στην περιοχή μας και ευρύτερα.

Από την πρώτη στιγμή, στήριξε ενεργά την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Αντώνης Κακαράς γεννήθηκε στη Γραβιά Φωκίδας το 1945. Αποφοίτησε της ΣΝΔ ως σημαιοφόρος μηχανικός το 1966.
Το 1972 καταδικάζεται σε φυλάκιση από το στρατιωτικό καθεστώς, εγκλείεται για δέκα πέντε μήνες σε φυλακές και αποτάσσεται.
Αποκαθίσταται με τη μεταπολίτευση στην ενεργό υπηρεσία, σταδιοδρομεί και αποστρατεύεται το 1990 ως αρχιπλοίαρχος.
Μέχρι το 1999 εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρία και έκτοτε διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για μία δεκαετία.
Παράλληλα δραστηριοποιείται στην Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (Κ.Ε.Θ.Α.).
Το 2004 γίνεται δεκτός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ως Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Νεώτερης Ιστορίας με τη διατριβή “Οι επαγγελματίες στρατιωτικοί υπό αυταρχικά καθεστώτα”.
Στο διαδίκτυο (κυρίως στην ιστοσελίδα kakaras.wordpress.com ) αναρτούσε διηγήματα αλλά και άρθρα ως και συνεντεύξεις με θεματολογία τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη δικτατορία 1967-1974.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ