Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΓΚΛΟΜΠΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

26876889_ev_sd_031016_diamartyria_syntaxiouhoi1-limghandler

03-10-2016, 23:35


Η συγκέντρωση των συνταξιούχων που είχε προγραμματιστεί από τις συνεργαζόμενες οργανώσεις, ξεκίνησε το πρωί με μια μαζική και αγωνιστική συμμετοχή τους στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Οι συνταξιούχοι της Αττικής έδωσαν και πάλι το παρόν τους στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία, τα δικαιώματά τους.

«Αγώνας για να ζήσουμε, αποκατάσταση των συντάξεων,  Δημόσια  Δωρεάν Υγεία». Με αυτό το σύνθημα, ξεκίνησαν να απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς στην κινητοποίηση οι εκπρόσωποι των Συνεργαζομενων Συνταξιουχικων Οργανώσεων. Το λόγο πήραν ο Παναγιώτης Βαβουγιός, από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ. Επίσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αριστοτέλης Μαντάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Συνέχεια όλων των προηγούμενων κινητοποιήσεων χαρακτήρισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση. Ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα και ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεντρώσεις σε επτά περιοχές της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Οι συντάξεις, η Υγεία, οι κοινωνικές παροχές είναι πληρωμένες, τόνισε, από τους σημερινούς συνταξιούχους που δεν χρωστάνε σε κανέναν «δανειστή». Ο αγώνας, όπως εξήγησε, είναι κοινός για τους συνταξιούχους και τη νέα γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η αντιλαϊκή πολιτική στέλνει τους συνταξιούχους «στον Καιάδα» και καταδικάζει τη νέα γενιά στην ανεργία και τη δουλειά για ψίχουλα.

Η διαδήλωση των συνταξιούχων σταμάτησε έξω από το υπουργείο Εργασίας και έστειλε μήνυμα στον υπουργό που δηλώνει ότι είναι με το μέρος των εργαζομένων. «Είστε το υπουργείο που εδώ και χρόνια ο λαός έχει ονομάσει υπουργείο της εργοδοσίας», είπε ο Δήμος Κουμπούρης και αναφέρθηκε στα νέα αντεργατικά σχέδια που περιλαμβάνουν χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις και ακόμα λιγότερα εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις.

Όταν η πορεία των συνταξιούχων έφτασε στη συμβολή της λεωφόρου Β. Σοφίας με την Ηρώδου του Αττικού, οι εκπρόσωποι της απόμαχων της δουλειάς ζήτησαν να αποχωρήσουν οι κλούβες της αστυνομίας και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο η «απάντηση» της αστυνομίας σε αυτό το αίτημα, ήταν να ρίξει χημικά και να χρησιμοποιήσει τα γκλομπ για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

syntaxioyxoi-kinhtopoihsh-3-10-45

Οι συνταξιούχοι παρέμειναν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Με ρόπαλα και ματ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες»,  «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές δυνάμεις για την επίθεση κατά των συνταξιούχων.

Το Μέγαρο Μαξίμου πρότεινε αντιπροσωπεία των συνταξιούχων να συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ότι είχε γίνει δηλαδή με αντίστοιχη αντιπροσωπεία τους σε κινητοποίηση που είχαν οργανώσει πέρσι το καλοκαίρι χωρίς να δοθεί καμία απάντηση στα αιτήματά τους. Η απάντηση των συνταξιούχων που διαδήλωναν δεν ήταν άλλη από το ότι: «ερχόμαστε να διαδηλώσουμε στο Μαξίμου, ζητάμε να δούμε τον πρωθυπουργό».

Ο Πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, είπε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που υπόσχονταν επιστροφή της 13ης σύνταξης, σήμερα βάζουν τις κλούβες να κλείνουν το δρόμο και τόνισε πως οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα.  

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού ΠρακτορείωνΕφημερίδων Αθηνών καταγγέλλει «την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σαν απάντηση στη διαμαρτυρία των συνταξιούχων ενάντια στις περικοπές των συντάξεών τους, είχε τα δακρυγόνα και τις δυνάμεις καταστολής» 

26877865_ev_poreia_syntaksiouxoi33978-limghandler

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την Κοινωνική Ασφάλιση, ο Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος σε σύντομο χαιρετισμό της κινητοποίησης, κάλεσε σε κοινό δρόμο της πάλης τους συνταξιούχους και τον εργαζόμενο λαό.   Καταδίκασε την καταστολή σε βάρος των συνταξιούχων και εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημα να γίνει δεκτή η αντιπροσωπεία από τον πρωθυπουργό.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών» (!!!) [ με ποιο τρόπο δεν διασαφηνίζεται, αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά;] κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού και έδωσε την εντολή προς την Αστυνομία να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων μετά τη χρήση δακρυγόνων στη συγκέντρωση συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώστε το για να το ανασύρετε στη μνήμη σας στις επόμενες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Το ποτάμι της οργής συνταξιούχων και εργαζομένων για το ξεζούμισμά τους από τις εφαρμοζόμενες παραπέρα κυβερνητικές πολιτικές φτωχοποίησής του σε συνέχεια των αντιλαϊκών  προηγούμενων κυβερνήσεων, (υπερφορολόγησης, ξεσπιτώματός τους, ανεργίας των εργαζομένων και άγριων περικοπών ημερομισθίων και μισθών) θα διογκώνεται καθημερινά και θα επιζητεί αλλαγή πολιτικής. Η κατεδάφιση των κοινωνικών παροχών και του συστήματος υγείας αλλά και η παράδοση στρατηγικών δομών του Κράτους στους ιδιώτες προς όφελος της νέας κερδοφορίας του κεφαλαίου, ακόμη και αν ασκείται βία από την κυβέρνηση για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής με προμετωπίδα τα ΜΑΤ θα αντιμετωπισθούν σθεναρά, όπως και σήμερα. Οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι δεν ξεγελιούνται από την καθημερινή διγλωσσία της κυβέρνησης, που χρησιμοποιείται για τον κατευνασμό μαζικών μαχητικών αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και δεν συμπορεύονται με όλους αυτούς που σήμερα για μια ακόμη φορά εμφανίζονται σαν σωτήρες ενώ είναι οι ίδιοι που έστρωσαν το χαλί, εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές και γκρέμισαν συλλήβδην αιματοβαμένες κατακτήσεις του λαού (ωράρια, συνδικαλισμό, εργασία, μισθούς, κοινωνικές παροχές, και συντάξεις).

Αγωνίζονται για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα διαφεντεύουν το μόχθο τους και το παραγόμενο προϊόν θα μοιράζεται αναλογικά και δίκαια στους ίδιους τους παραγωγούς,  η δε ανάπτυξη θα στοχεύει στην καλυτέρευση της ζωής τους και όχι στο κέρδος των παρασιτικών ιδιωτικών συμφερόντων.

Επιμέλεια, παρουσίαση:
Σάββας Θεοδωρής, μέλος του Δ.Σ της Π.Ε.Α.Π.Σ 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ