Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

26-02-2024, Ω/15:10′

Με φόντο τις πολύ σοβαρές διαστάσεις του προβλήματος που προέκυψε, παραμονές της πληρωμής της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, με τα εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια που πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου, όπως αποκάλυψε το Cretalive, η Οργάνωση Αμπελουργών κι Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης συγκαλεί το προσεχές Σάββατο έκτακτη συνέλευση στο Πολύκεντρο Προφήτη Ηλία, στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, βάσει αυτών των δεδομένων, οι αγρότες αδυνατούν να κάνουν μόνοι τους τις απαραίτητες διορθώσεις, καθώς αυτό απαιτεί και χρόνο και γνώση της τεχνολογίας.

Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται να γίνει άλλη πληρωμή τις επόμενες ημέρες και αυτό έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο!

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς το θέμα είναι εξόχως σοβαρό ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εξαιρούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 200.000 τεμάχια σύμφωνα με όσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά ενώ δεν αποκλείεται να φθάσουμε ακόμη και τις 300.000!

Ο κ. Ιερωνυμάκης επισημαίνει ότι λίγοι ξέρουν το σύστημα Agrisnap κι επιπλέον ο χρόνος δεν αρκεί…

Όπως αποκάλυψε χθες το Cretalive, χιλιάδες αγροτεμάχια ιδιοκτησίας πάνω από 12.000 παραγωγών, τίθενται υπό αμφισβήτηση ως προς την κατάσταση και την καλλιέργεια που φέρουν, καθώς η απεικόνιση (monitoring) μέσω δορυφόρου που γίνεται ως σήμερα, δεν κατέστη εφικτή.

Ο “φυσιολογικός” αριθμός των 200.000 αγροτεμαχίων που τίθεντο υπό αμφισβήτηση μέχρι πριν λίγες ημέρες και για τα οποία ζητούνταν φωτογραφίες, αυξήθηκε κατά 48.000 (!), με αποτέλεσμα το “μπαλάκι” να περνάει στα χέρια των αγροτών και κατόπιν ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μέχρι ο έλεγχος να ολοκληρωθεί, οι επιδοτήσεις των εν λόγω παραγωγών μπαίνουν στο “ψυγείο”!

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τώρα ζητάει από τους παραγωγούς (ακόμη κι αν είναι ηλικιωμένοι, ακόμη κι αν δεν έχουν το απαραίτητο smartphone) να κατεβάσουν μια εφαρμογή συμβατή με τον έλεγχο, να πάνε στο κάθε υπό αμφισβήτηση χωράφι, να τραβήξουν φωτογραφίες από 3 ή 4 σημεία προκειμένου να απεικονίζεται η καλλιέργεια και κατόπιν αυτές τις φωτογραφίες να τις “ανεβάσουν” στην εφαρμογή.

Όμως η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί, καθώς παραμένουν υπό αμφισβήτηση τα αγροτεμάχια και στο “ψυγείο” οι επιδοτήσεις, μέχρι ελεγκτής του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανοίξει τις φωτογραφίες, να μεταβεί στο χωράφι, να κάνει την ταυτοποίηση και να αποφανθεί για το ποιο αγροτεμάχιο πληρώνεται και ποιο όχι. Μέχρι τότε, οι παραγωγοί παραμένουν… εκτός πληρωμών!

Εκτίμηση όσων γνωρίζουν καλά τα “πράγματα” και τις διαδικασίες είναι ότι για όλη αυτή η διαδικασία δεν αρκεί ένα έτος!

Επιπλέον, στο 60% των αγροτικών περιοχών, όπως τονίζεται, το ίντερνετ είτε είναι κακό είτε δεν υπάρχει…

πηγή: cretalive.gr

Η ΠΕΑΠΣ έχει λάβει διαμαρτυρίες για τη στάση του ΟΠΕΚΕΠΕ από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα οι συνάδελφοι τονίζουν ότι μέσα  στο καταχείμωνο και σε μη καλλιεργητική περίοδο, θυμήθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να υποχρεώσει ανθρώπους που διαμένουν μακριά (π.χ στην Αθήνα) να μεταβούν σε νησιά της βόρειας και νότιας Ελλάδας αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους, για να βγάλουν τις αιτούμενες, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, φωτογραφίες με την απειλή του κοψίματος της επιδότησης. Και όλα αυτά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών (15νθημερο). Ας αφήσουμε το ζήτημα της άγνοιας πολλών να κατεβάσουν και να μπουν στην εφαρμογή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιώτες με γνώση ( μηχανικούς, τοπογράφους) για να εξυπηρετηθούν. Και σε όλα αυτά να προστεθεί και η “άθλια” εφαρμογή της “Agrisnap”.gr (ΟΠΕΚΕΠΕ). Αν κανείς μπει στο Play store για να την κατεβάσει, μπορεί να δει και τις κριτικές χρηστών. Βαθμολογία 1,8 σε 50 αξιολογήσεις!!!

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ