Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

22-02-2024, Ω/23:00′

Πληρώνονται αναδρομικά από την ΕΑΣ σε ειδικά μισθολόγια – Ο ΕΦΚΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ – ΧΡΗΜΑΤΑ 8ΕΤΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Πληρώνονται τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές της ΕΑΣ σε συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου που έχουν δικαιωθεί με ατομικές προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αγωγές με τις οποίες διεκδικούν επιστροφή της ΕΑΣ για μια 5ετία έχουν καταθέσει περίπου 7.500 συνταξιούχοι που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια (απόστρατοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά.).

Η κράτηση της ΕΑΣ κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διετία 2017-2018, στους παλαιούς πριν τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά που πρέπει να πληρωθούν σε όσους δεν έκαναν αγωγές που είναι σχεδόν 350.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου κυμαίνονται σύμφωνα με τον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» από 575 ευρώ για όσους είχαν μικρές κρατήσεις ως 6.486 ευρώ για συνταξιούχους με υψηλότερες κρατήσεις ΕΑΣ.

Οι ατομικές αποφάσεις είναι από παλαιές αγωγές που είχαν ασκηθεί πριν βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για το λόγο αυτό οι παλιές αγωγές παίρνουν αναδρομικά 5ετίας, ενώ όσοι δεν έχουν προσφύγει δικαιούνται αναδρομικά 2 ετών.

Ο ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει να πληρώνει όσους έχουν απόφαση που τους δικαιώνει, αλλά το θέμα είναι ότι η ΕΑΣ δεν αφορά μόνον όσους έχουν προσφύγει αλλά το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου με κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, καθώς καλύπτονται από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το πιθανότερο από τα σενάρια που έχουν εξεταστεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να επιστραφούν τα αναδρομικά από την ΕΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πλην όσων έχουν αγωγές με αναδρομικά 5ετίας).

Ο τρόπος που θα πληρωθούν θα αποφασιστεί συνολικά για τις περιπτώσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια δηλαδή το πακέτο των αναδρομικών θα περιλαμβάνει και τους δικαιούχους επιστροφών 11μήνου στις επικουρικές συντάξεις. Οι αποφάσεις θα δρομολογηθούν μετά τις 17 Απριλίου που έχει προγραμματιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο η συζήτηση για τα αναδρομικά των Δώρων στις συντάξεις.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 19/02/2024 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ – kkatikos@e-typos.com – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

 

 

 

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ