Τι περιλαμβάνει αναλυτικά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

Όπως είπε o αρμόδιος υπουργός κ. Κικίλιας, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ συνολικού ύψους σχεδόν 2,1 δισ. Ευρώ ( 2.077.494.365Euro) χωρίζεται σε τέσσερις άξονες παρέμβασης. Ο πρώτος άξονας είναι η αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων (216.101.632Euro), ο δεύτερος είναι τα συστήματα προειδοποίησης και µέσα πρόληψης (346.264.004Euro), ο τρίτος είναι ο εξοπλισμός και τα µέσα υποστήριξης και συντονισµού (193.091.652Euro) και ο τέταρτος είναι ο επιχειρησιακός εξοπλισμός και τα µέσα αντιµετώπισης (1.322.037.079 Euro).

 

Ο πρώτος άξονας της αναβάθµισης υποδοµών και εγκαταστάσεων
Ειδικότερα, όσον αφορά τον πρώτο άξονα της αναβάθµισης υποδοµών και εγκαταστάσεων εστιάζει στην πρόληψη και περιλαμβάνει έργα όπως πάρκο προσομοίωσης φυσικών καταστροφών, εξοπλισµό Εθελοντικών Οργανώσεων, 465 οχήµατα µεταφοράς, δασοπυρόσβεσης και αντιµετώπισης φυσικών και λοιπών καταστροφών για το προσωπικό, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα που είναι αμιγώς του Πυροσβεστικού Σώματος θα ανέλθουν στα 1100 πυροσβεστικά και λοιπά οχήματα για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας. Επιπλέον ο πρώτος άξονας του προγράμματος ΑΙΓΙΣ αφορά την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της ικανότητας του προσωπικού του Εθνικού Μηχανισμού.

 

 

Ο δεύτερος άξονας του ΑΙΓΙΣ: Τα συστήματα προειδοποίησης και µέσα πρόληψης

Τα συστήματα προειδοποίησης και µέσα πρόληψης, αποτελούν τον δεύτερο άξονα του ΑΙΓΙΣ, ο οποίος επικεντρώνεται στην ετοιμότητα. Ο εγκέφαλος της πολιτικής προστασίας, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας είναι η Εθνική Βάση Δεδομένων, ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης κινδύνων και πρόληψης.

Παράλληλα στον δεύτερο άξονα περιλαμβάνονται η προµήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης (ευαίσθητες περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.), η προµήθεια εξοπλισμών συστημάτων πρόληψης, αντιµετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης, η προµήθεια μετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, η προµήθεια 7 σταθµών επικοινωνιών  – Radar έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδοµένων περιοχών ενδιαφέροντος καθώς και η προµήθεια 250 Ασθενοφόρων, αναβάθμιση – ενσωμάτωση τεχνολογιών 112 επόμενης γενιάς NG112 για την πολιτική προστασία.

Ο τρίτος άξονας αποτελείται από εξοπλισµό, µέσα υποστήριξης και συντονισµού
Αναφορικά με τον τρίτο άξονα του ΑΙΓΙΣ, που αποτελείται από εξοπλισµό, µέσα υποστήριξης και συντονισµού, όπως είπε ο κ. Κικίλιας την αντιμετώπιση. Ειδικότερα, περιλαμβάνει: Προµήθεια τριών ελικοπτέρων µεσαίου τύπου για υγειονοµικές αποστολές, αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη µεταφορά της οµάδας πρώτης απόκρισης διαχείρισης συµβάντων της Γ.Γ.Π.Π. προµήθεια 3 Turboprop ∆ικινητήριων Αεροσκαφών (air-surveillance) ως Εναέρια Κέντρα Επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδοµένων, προµήθεια ενός Δικινητήριου Αεροσκάφους μεταφοράς οµάδας Πρώτης Απόκρισης – συντονισµού επιχειρήσεων-αεροδιακοµιδών, προµήθεια 101 µη επανδρωµένων αεροσκαφών (ΜηΕΑ) Drones, 13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων για τις 13 Περιφέρειες που θα αποτελούνται από ( 13 Επιχειρησιακά VAN, 13 Βοηθητικά Οχήµατα και 13 drones.

Ο τέταρτος άξονας αφορά τον επιχειρησιακό εξοπλισµό και τα μέσα αντιμετώπισης

Τέλος, ο τέταρτος άξονας του ΑΙΓΙΣ σχετίζεται με τον επιχειρησιακό εξοπλισµό και τα µέσα αντιµετώπισης και αφορά την αποκατάσταση. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την προµήθεια 10 μεσαίου τύπου (Ε/Π) πυρόσβεσης Ελικοπτέρων , προμήθεια 7 νέων πυροσβεστικών Α/Φ τύπου Canadair DHC 515, αναβάθμιση και εκσυγχρονισµό 7 Α/Φ Canadair CL 415, προµήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών (Α.Μ.Α.) Σταθερής Πτέρυγας , 300 οχήµατα Επιτήρησης Αγροδασικών Περιοχών για τη ∆ασική Υπηρεσία ( 300 Αριθµός Οχημάτων ), 1100 πυροσβεστικά οχήματα και λοιπά μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά µέσα περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών και776 οχήµατα που συμβάλλουν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. Παράλληλα στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ τρέχουν διαγωνισμοί για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για 83 οχήματα (8 μικρά λεωφορεία, 38 μεγάλα λεωφορεία, 37 ασθενοφόρα) για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛ.ΑΣ.) και συγκεκριμένα 553 οχήματα (122 λεωφορεία µεταφοράς (14-26 θέσεων), 431 μοτοσικλέτες), καθώς και για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Λ.Σ.) 140 οχήματα (5 βοηθητικά οχήµατα, 88 οχήµατα, 28 λεωφορεία µεταφοράς (8-33 θέσεων) 19 μοτοσικλέτες) όπως επίσης και προμήθεια 29 πλωτών μέσων για τη μεταφορά και αποµάκρυνση πολιτών και λοιπού απαιτούµενου εξοπλισµού. Επιπλέον στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνεται η προµήθεια μέσων ατομικής προστασίας και ατομικού εξοπλισµού προσωπικού Πυροσβεστικού Σώµατος και Ε.Μ.Α.Κ , η προµήθεια 23 πτυσσόµενων μεταφερόμενων γεφυρών για αντιμετώπιση πλημμυρών καταστροφών κ.λπ. , κινητός υγειονοµικός εξοπλισμός και υποδοµές για την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και η προμήθεια εξοπλισμού για την άµεση και την προσωρινή διαμονή πληθυσμού μετά την εκδήλωση καταστροφών.

«Το εμβληματικό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, όπως ομολογεί η αρχαιοελληνική ετυμολογία της λέξης, είναι πράγματι μια ασπίδα. Θα δημιουργήσει ένα ισχυρότατο πλέγμα υλικοτεχνικών μέσων και νέων τεχνολογικών εφαρμογών που θα χρησιμοποιούνται για την Πολιτική Προστασία της χώρας. Αλλά, μη γελιόμαστε, η πιο ανεκτίμητη ασπίδα προστασίας είναι οι άνθρωποι που ρίχνονται στη μάχη. Αυτούς εξοπλίζουμε, αυτούς στηρίζουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Όπως τόνισε οι πολλαπλές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. «Μιλάμε για ένα νέο πατριωτισμό για να προστατέψουμε τη χώρα, τους ανθρώπους, τη ζωή και τις περιουσίες τους, τα δάση και τα οικοσυστήματα, τα χωράφια και τις καλλιέργειες, τις υποδομές , την οικονομία και τον τρόπο ζωής μας», κατέληξε.

Π. Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ
Για ένα πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα και σημαντική παρακαταθήκη για την Πολιτική Προστασία και συνολικά τη χώρα και τους πολίτες έκανε λόγο ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». «Είναι ο σχεδιασμός του σήμερα, για το αύριο», σημείωσε. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προμηθεύεται μαζικά βαρύ εξοπλισμό για την Πολιτική Προστασία, με ανοιχτές και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Παράλληλα ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να ωριμάσει και να διενεργήσει 21 διαγωνισμούς για έργα ύψους 960 εκατ. ευρώ. «Τα επόμενα χρόνια η Πολιτική Προστασία θα έχει στη διάθεσή της όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προστασία των πολιτών», υπογράμμισε.

Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς ύψους 1,5 δισ. ευρώ – Θα δώσουμε μάχη το καλοκαίρι

Όπως είπε, έργα ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, ανεβάζοντας το ποσό σε 1,82 δισεκατομμύρια ευρώ και προσέθεσε ότι πριν τον Αύγουστο το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι το ΑΙΓΙΣ «είναι ένα τεράστιο όπλο, το οποίο, όμως, θα αρχίσει να παραδίδεται από το 2025». «Η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη. Απαιτεί από εμάς- πολιτικούς, επιχειρησιακούς και πολίτες- ένα άλλο επίπεδο ετοιμότητας και εγρήγορσης. Αυτό που σας υπόσχομαι είναι μάχη, μάχη και μάχη», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στους άντρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της ΕΜΟΔΕ, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στους εθελοντές μας, οι οποίοι, όπως επισήμανε, «δίνουν μάχες υπό δύσκολες έως ακραίες συνθήκες, καθώς πάντα -μα πάντα- αντιμετωπίζουν κάποια κρίση μικρή ή μεγάλη, με ή χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας».

firefightingrecce.gr

Υ.Γ.:  Τι εννοεί ο κ. Σταμπουλίδης με το “είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προμηθεύεται μαζικά βαρύ εξοπλισμό για την Πολιτική Προστασία, με ανοιχτές και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες” ; Μέχρι τώρα δηλαδή τι γινόταν; Ένας εισαγγελέας ρε παιδιά… Αλήθεια που είναι οι προσλήψεις σε Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία;  Κανείς δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι δύο ταυτόχρονες “μεγα-φωτιές” ακόμα και στο ίδιο γεωγραφικό διαμέρισμα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να αντιμετωπισθούν; Πολλά τα παραδείγματα με χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων και δυστυχώς νεκρούς συνανθρώπους μας. Πολύ γρήγορες οι ανοιχτές και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Μήπως είναι σαν και αυτές της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (απευθείας αναθέσεις “ειδικού χαρακτήρα”). Οψόμεθα!!!    Σ.Θ