Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ Γ΄ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

26-04-2024, Ω/14:45΄

Μισθοί: Στο «limit down» της Ευρώπης τα ωρομίσθια στην Ελλάδα

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του, σημείωσε ότι «οι μισθοί αυξάνονται και αυτό δεν αμφισβητείται. Και ο μέσος μισθός και ο κατώτατος μισθός. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, άρα έχουμε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα».

Η κυβέρνηση, μάλιστα, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι ο προεκλογικός στόχος που έχει θέσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός, καθώς η οικονομία βελτιώνεται και οι αποδοχές των εργαζομένων αυξάνονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με επεξεργασία στοιχείων της Eurostat που έκανε στο Instagram ο λογαριασμός Mapas Mundiales, σε επίπεδο ωρομισθίου η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και βρίσκεται στο limit down μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το ωρομίσθιο στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 12,6 ευρώ, ποσό που την κατατάσσει στις χώρες με χαμηλούς μισθούς.

Πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία (8,1 ευρώ την ώρα), η Ρουμανία (10,4 ευρώ την ώρα), η Λετονία (10,7 ευρώ την ώρα), η Ουγγαρία (11 ευρώ την ώρα), η Πολωνία (11,9 ευρώ την ώρα) και η Σλοβακία (12,5 ευρώ την ώρα). Αντιθέτως, πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Κροατία (12,7 ευρώ την ώρα), η Τσεχία και η Εσθονία (13,6 ευρώ την ώρα), η Πορτογαλία (13,7 ευρώ την ώρα) και η Λιθουανία με τη Μάλτα (14 ευρώ την ώρα).

Στον αντίποδα, το υψηλότερο ωρομίσθιο στην Ευρώπη εντοπίζεται στο Λουξεμβούργο και φθάνει τα 47,2 ευρώ, και ακολουθούν η Δανία με 42 ευρώ την ώρα, η Νορβηγία (41,7 ευρώ την ώρα), η Ισλανδία (39,5 ευρώ την ώρα) και το Βέλγιο (36,3 ευρώ την ώρα). Στη Γερμανία το ωρομίσθιο είναι 31,6 ευρώ, στη Γαλλία 28,7 ευρώ, στην Ισπανία 18,2 ευρώ, στην Ιταλία 21,5 ευρώ, στη Σουηδία 26,3 ευρώ και στη Φινλανδία 30,5 ευρώ. Συνολικά στην Ευρώπη το μέσο ωρομίσθιο διαμορφώνεται στα 24 ευρώ, που είναι σχεδόν διπλάσιο από το ελληνικό.

www.topontiki.gr

 

 

 

.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ