Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

02-10-2023, Ω/09:30′

Δημοσίευμα των New York Times καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα για την φωτιά στον Έβρο

Αναφορά στη μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου κάνουν οι New York Times και συγκεκριμένα για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν τον περασμένο Αύγουστο, οι 18 πρόσφυγες που απανθρακώθηκαν μέσα στο δάσος της Δαδιάς, όταν αυτό είχε παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα που έκαιγε για μέρες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν παιδιά και έφηβοι.

Δημοσίευμα των New York Time, που έχει παρακολουθήσει την πορεία των εν λόγω προσφύγων και που μίλησε με συγγενείς θυμάτων, έρχεται τώρα να αποδομήσει τα κυβερνητικά αφηγήματα. Όπως προκύπτει, οι πρόσφυγες δεν έβαλαν οι ίδιοι τη φωτιά, αλλά ήταν εκείνοι που κάηκαν από αυτή, καθώς βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις πύρινες γλώσσες και την ελληνική αστυνομία.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι οι 18 πρόσφυγες επέλεξαν τη δύσκολη διαδρομή (μέσα από το δάσος) κι όχι την ασφαλέστερη για τους ίδιους, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Σύμφωνα μάλιστα με τους N.Υ.Times, οι 12 από αυτούς είχαν ήδη επαναπροωθηθεί στο παρελθόν από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία – και δεν ήθελαν να γίνει αυτό για δεύτερη φορά. Όλοι προέρχονταν από την καταστραμμένη από τον πόλεμο Συρία και ήλπιζαν πως θα ζούσαν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ωστόσο, πέθαναν σε μια βραχώδη πλαγιά, με τις στάχτες τους να αναμειγνύονται με το φλεγόμενο τοπίο του Έβρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο ένα πτώμα ταυτοποιήθηκε οριστικά μέσω τεστ DNA, επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς των θυμάτων ζουν στη Συρία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να κάνουν παρόμοιες εξετάσεις. Όμως, οι συνεντεύξεις με Έλληνες αξιωματούχους, εργαζομένους της ανθρωπιστικής βοήθειας, με περισσότερους από 20 συγγενείς των θυμάτων και με τον διακινητή που τους κατηύθυνε, παρείχαν εκτενή στοιχεία για την ταυτότητα των υπολοίπων. Οι Times εξέτασαν επίσης φωνητικά μηνύματα, βίντεο, δεδομένα τοποθεσίας και εικόνες που στάλθηκαν σε μέλη των οικογενειών. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα ήταν παιδιά ή έφηβοι, σύμφωνα με συνεντεύξεις και τα βίντεο.

koutipandoras.gr

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ