Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

16-07-2020, Ω/22:45′

                                                               Αθήνα 16 Ιουλίου 2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω ΣΗ

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε

Βγήκαν στη δημοσιότητα οι αναμενόμενες (από τους συνταξιούχους) αποφάσεις του ΣτΕ, στην πιλοτική δίκη που διεξήχθηκε την 10η Ιανουαρίου 2020 κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε από τον ΕΦΚΑ.

Με βάση τις περιλήψεις των αποφάσεων, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΣτΕ – Διοικητική Δικαιοσύνη (www.adjustice.gr) και με επιφύλαξη της σωστής ανάγνωσης και μελέτης τους, προκύπτουν αρχικά τα παρακάτω:

– Το ΣτΕ αναγνωρίζει την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών 11 μηνών για όσους έχουν προσφύγει στο παρελθόν ή θα προσφύγουν στο μέλλον και αφορούν τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, για τα έτη 2012-2013.

– Δεν περιλαμβάνονται οι επικουρικές συντάξεις, παρόλο που το ΕΤΕΑΕΠ ήταν διάδικος και είχε κάνει αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη, ΟΥΤΕ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι απόστρατοι, για τους οποίους η εκκρεμμότητα θα επιλυθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι Δημοσίου και οι απόστρατοι διεκδικούν επιπλέον αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που έχει βγει αντισυνταγματική (μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου), με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.).  

Η απόφαση που θα ληφθεί από το Ε.Σ. πιθανολογείται ότι δεν θα αποκλίνει από τις αποφάσεις του ΣτΕ, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και η αναδρομικότητα που αποφασίστηκε θα εφαρμοσθεί κατά τον ίδιο τρόπο και στους δημόσιους υπάλληλους – στρατιωτικούς.   

Θεωρείται πιθανό, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα καλύψει την καταβολή αναδρομικών για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους κύριας σύνταξης, ώστε να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις… Μελετάμε την απόφαση του ΣτΕ συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της οικονομίας. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Πάντως κι αν ακόμη η κυβέρνηση πάρει την πολιτική απόφαση να δοθούν τα αναδρομικά των 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους, ένα είναι το συμπέρασμα: Η απόφαση αυτή απέχει πολύ από τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων που απαιτούν να τους επιστραφούν όλα τα χρήματα από τις παράνομες και αντισυνταγματικές μνημονιακές ρυθμίσεις που το ίδιο το ΣτΕ τις είχε κρίνει έτσι.

Εμείς οι συνταξιούχοι, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αγωνιστικά τη δικαίωσή μας.

Προς το παρόν, θα συνιστούσαμε στα μέλη της Ένωσής μας, να κάνουν υπομονή, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, που πιθανολογείται πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο κι ανάλογα με τις αποφάσεις που θα προκύψουν (δικαστικές ή/και πολιτικές) θα πράξουμε τα δέοντα.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α.Π.Σ.

   Ο Γεν. Γραμματέας                                               Ο Πρόεδρος

    Ανδρέας Ριτσώνης                                           Κώστας Γιαννάκος

 

Εδώ μπορείτε να δείτε τις περιλήψεις των Αποφάσεων του ΣτΕ

[pdf-embedder url=”http://www.peaps.gr/wp-content/uploads/2020/07/www.ajustice.gr_.pdf” title=”www.ajustice.gr”]

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ