Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

O ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

21-05-2024, Ω/19:20′

Μια επιστημονική ματιά στον εγχώριο ορυκτό πλούτο και στη ΛΑΡΚΟ

Χάρη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ανοίγει η συζήτηση για τον ορυκτό πλούτο της χώρας

Ημερίδα την Πέμπτη 23/5, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και συνδιοργανωτές τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους του πρώην ΙΓΜΕ. Οι κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, οι διεθνείς εξελίξεις στη ζήτησή τους και νέες επιστημονικές μέθοδοι εκμετάλλευσής τους.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έχουν κερδίσει λίγο χρόνο, μέχρι τις 18 Ιουνίου, οπότε θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει εναντίον της κυβερνητικής απόφασης «λουκέτου» στη μεταλλουργία, ενώ ταυτόχρονα… αγνοείται ακόμη η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ιρλανδικής CMI κατά του διαγωνισμού πώλησης της ΛΑΡΚΟ, στον οποίο ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holdings.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αθετεί ακόμη και τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για σεβασμό στην απόφαση του πρωτοδικείου που επιβάλλει απασχόληση των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 18/6, όπως φαίνεται από τη διακοπή των συμβάσεων 45 εργολαβικών εργαζομένων, για την οποία τα σωματεία κάνουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία.

Σε αυτό το κλίμα πλήρους αβεβαιότητας για το μέλλον της μεταλλουργίας και για τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε περίπτωση δικαστικού «ατυχήματος», μια άκρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πήρε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).

Σε συνεργασία με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς έρευνας και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας, διοργανώνει, την Πέμπτη 23 Μαΐου, επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας – Με αφορμή της εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ». Η επιστημονική ημερίδα που συνδιοργανώνεται από την ΟΜΕ, το συνδικάτο ΙΓΜΕ, τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τον Ενιαίο Σύλλογο τέως Υπαλλήλων ΙΓΜΕ, θα γίνει στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ακαδημίας 18, την Πέμπτη, 23.05.2024 και ώρα 09.00-15.00.

«Η ημερίδα πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η ΛΑΡΚΟ, μια στρατηγικής σημασίας μεταλλευτική δημόσια επιχείρηση, οδηγήθηκε από την κυβέρνηση στην πλήρη απαξίωση και τελικά στο κλείσιμό της, απολύοντας όλους τους εξειδικευμένους εργαζομένους της, σε μια περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση των προϊόντων, όπως σιδηρονικελίου, νικελίου, κοβαλτίου και σπανίων γαιών, αυξάνεται αλματωδώς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της ημερίδας, επισημαίνοντας ότι τόσο η αυξημένη διεθνώς ζήτηση πρώτων υλών όσο και η ελλειμματικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε πρώτες ύλες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την εντατικοποίηση της έρευνας για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και αξιοποίηση ορυκτών πόρων, καθώς και τη διαχείριση των υπαρχόντων μεταλλευτικών αποθεμάτων.

«Στόχος της ημερίδας είναι η προώθηση μιας ανάπτυξης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι ο ορυκτός της πλούτος και το πλούσιο, ποικιλόμορφο περιβάλλον της, για την αξιοποίηση και διαχείρισή τους προς όφελος του λαού. Μιας ανάπτυξης στην οποία οι επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς καλούνται και πρέπει να παίξουν ουσιαστικό ρόλο».

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

■ 8.30-11.15, προσέλευση, εγγραφές, χαιρετισμοί και εισήγηση από το προεδρείο της ΟΜΕ, παρεμβάσεις από εκπροσώπους των κομμάτων (έχουν προσκληθεί Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση, Νέα Αριστερά), και εκπροσώπους υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΕΑΓΜΕ, ΓΕΩΤΕΕ και ΤΕΕ.

■ 11.45-14.15, Β’ Συνεδρία με εισηγήσεις στα εξής θέματα:

● Κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες και μεταποίηση. Οι ευκαιρίες για το νικέλιο από την πράσινη μετάβαση (Σ. Παπαευθυμίου, αναπληρωτής κοσμήτορας Σχολής Μεταλλειολόγων)

● Μέθοδος HELLAS, μια ολοκληρωμένη υδρομεταλλουργική μέθοδος για την αξιοποίηση των φτωχών σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (Σ. Αγατζίνη – Λεονάρδου, καθηγήτρια υδρομεταλλουργίας)

● Οικονομική βιωσιμότητα παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου στην Ελλάδα (Μ. Λεονάρδος, δρ μηχανικός Μεταλλείων, πρώην δ/ντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων ΔΕΗ)

● Μεταλλευτικός τομέας, Τάσεις (Νίκος Γεωργακάκης, μεταλλειολόγος μηχανικός και δρ. Χάρης Σμυρνιώτης, γεωλόγος)

● Στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες (ΟΠΥ), προσέγγιση ρεαλιστικών στόχων στην Ελλάδα (Νικ. Αρβανιτίδης, οικονομικός γεωλόγος και Ευαγγ. Πολυζώνης, γεωχημικός)

● Η διαχρονική συμβολή της ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) στην έρευνα ΟΠΥ και στην ευρωπαϊκή «πράσινη» συμφωνία (δρ Κ. Λασκαρίδης, δ/ντής ορυκτών πόρων ΕΑΓΜΕ)

● Κερδισμένοι και ζημιωμένοι της απολιγνιτοποίησης (Ε. Χιώτης, δρ μεταλλειολόγος, πρώην δ/ντής ΙΓΜΕ).

Η ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση και διατύπωση συμπερασμάτων. Λεπτομέρειες στον ιστότοπο της ΟΜΕ: https://ometallados.blogspot.com/

Παράσταση διαμαρτυρίας και… πρωθυπουργικής αξιοπιστίας

Από το πρόσφατο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πλατεία Συντάγματος | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιούν, σήμερα το πρωί, τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, πλαισιωμένα και από άλλους φορείς και συνδικάτα, με αίτημα την ανάκληση της διακοπής των συμβάσεων 45 εργολαβικών εργαζομένων της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ Α.Ε., που εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια καλύπτουν πάγιες ανάγκες στη μεταλλουργία.

Όπως αποκάλυψαν τα σωματεία, παρά την πρωθυπουργική δέσμευση για σεβασμό της δικαστικής απόφασης, που επιβάλλει παράταση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούν, ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ, Γιώργος Μελέτης, τους ανακοίνωσε ότι «διακόπτεται η σύμβαση έργου με την εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ Α.Ε., διότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται και, παρά τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων που έχει στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ από την πώληση ρύπων ή κονδύλι κάλυψης αυτών των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Είναι προφανές ότι ο ειδικός διαχειριστής «καρφώνει» εμμέσως τα συναρμόδια υπουργεία, από την ανταπόκριση των οποίων κρίνεται η αξιοπιστία των ίδιων, αλλά πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού, που μόλις πριν από δέκα μέρες δεσμευόταν στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ότι θα σεβαστεί πλήρως την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθήνας.

efsyn.gr/Γιάννης Κιμπουρόπουλος

 

 

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ