Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

07-03-2018, Ω/22:45

Έφυγε από τη ζωή ένας συνάδελφός μας, μόλις 45 ετών αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Τσαλή, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συγγενείς και οικείους του συναδέλφου μας.

Το γεγονός ότι στο ίδιο συμβάν, ένας άλλος συνάδελφος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα όπως και ο άδικος θάνατος του συναδέλφου Σάββα Σάββαρη, κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στις Σέρρες,  αναδεικνύουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την αδιαφορία τους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Να σημειωθεί ότι η υγιεινή και ασφάλεια δεν τηρείται στο Πυροσβεστικό Σώμα παρά την ύπαρξη του ν.3144/2003. Συγκεκριμένα απουσιάζει:

καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των συνεπειών τους καθώς και των βλαπτικών παραγόντων που έρχονται σε επαφή οι πυροσβέστες κατά την διάρκεια των συμβάντων και επηρεάζουν επιβαρυντικά την υγεία τους

Προληπτικοί έλεγχοι των  πυροσβεστών που επενέβησαν και συμμετείχαν σε ύποπτα για την φύση τους συμβάντα

Τακτικές προληπτικές εξετάσεις υπό τον έλεγχο της Υγειονομικής Υπηρεσίας, με ατομικό μητρώο όλων των πυροσβεστών.

Καθορισμός του ανώτατου χρονικού ορίου εμπλοκής στα κατά τόπους συμβάντα και πολύ περισσότερο σε δασικές πυρκαγιές εκτός του ορίου ευθύνης της υπηρεσίας υπαγωγής.

Γιατροί εργασίας και τραυματιοφορείς – διασώστες σε ασθενοφόρο πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο  που θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και θα ακολουθεί  σε κάθε μεγάλο συμβάν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Απαιτεί από την κυβέρνηση, εκτός από τη συμπαράστασή τους στα λόγια να :

α. Πάρει όλα τα μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών των συναδέλφων που φεύγουν άδικα από τη ζωή. Να καταργηθεί άμεσα ο νόμος Κατρούγκαλου και το επαίσχυντο άρθρο 12 για τις συντάξεις χηρείας.

β. Να διερευνώνται επιμελώς όλοι οι παράμετροι που σχετίζονται με θανάτους και τραυματισμούς κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

γ, Να καλυφθούν τα οργανικά κενά και οι ανάγκες των υπηρεσιών σε υπαλλήλους για να παύσει η υπέρμετρη εντατικοποίηση της εργασίας που είναι δυνατόν να προκαλέσει τραυματισμούς ή και θανάτους.

δ. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των πυροσβεστών σε ατομικά είδη προστασίας.

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ