Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟΥ COVID-19

29-11-2020, Ω/22:40΄

Η αντιμετώπιση του κορονοϊού με απαγορεύσεις συναθροίσεων και συγκεντρώσεων αλλά και η άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα (εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών οργανώσεων)  αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη (ενδεικτικά πρόσφατα στο Παρίσι και Λονδίνο), έχουν τα όριά τους. Ναι μεν ο κίνδυνος της επιμόλυνσης με τον ιό είναι υπαρκτός, το ιικό φορτίο επιβαρυμένο αλλά με την τήρηση όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας σε υπαίθριες συγκεντρώσεις), δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η πλήρης αφαίρεση δικαιωμάτων που με αιματηρούς αγώνες κατακτήθηκαν.

Για το συγκεκριμένο θέμα πήρε θέση και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέση την οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

ΠΕΡΙ ΛΗΨΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) προειδοποιεί πως η δημοκρατική διακυβέρνηση κινδυνεύει.

Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να κάνουν κατάχρηση των έκτακτων εξουσιών τους για τη θέσπιση νομοθεσίας που δεν σχετίζεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της νόσου COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί, με ψήφισμά του, για τον «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» από τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καλεί την Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της δια της νομικής οδού, όπου χρειάζεται.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (496 ψήφους υπέρ, 138 κατά και 49 αποχές).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές ζητούν «οι έκτακτες εξουσίες να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο». Ζητούν επίσης «να μην χρησιμοποιείται η απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνονται αμφιλεγόμενα μέτρα» καθώς και «να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ, των προσφύγων και των κρατουμένων».

Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΕΚ ζητούν από τις χώρες :

– Να διακόψουν την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ή τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν τη διάκριση των εξουσιών και να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ισορροπίες σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

– Να αποφεύγουν την απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων αδικαιολόγητα ή για να υιοθετήσουν αμφιλεγόμενα μέτρα.

– Να αποφεύγουν να υιοθετούν μέτρα που έχουν ξεκάθαρο αντίκτυπο σε βασικά δικαιώματα, την στιγμή που η κατάσταση της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπει τις ασφαλείς διαδηλώσεις.

– Να είναι συγκρατημένες όταν προχωρούν σε ρυθμίσεις που περιορίζουν την ελευθερία της μετακίνησης, ειδικά σε σχέση με το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή.

– Να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, σιγουρεύοντας πως όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

– Να εξασφαλίσουν πρόοδο στις διαδικασίες ασύλου, παρά την πανδημία, και να εκκενωθούν οι καταυλισμοί.

– Να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των φυλακισμένων και των κατηγορούμενων, μέσω του συνδυασμού της τεχνολογίας και της δικαστικής εξουσίας.

[Πηγή: www.doctv.gr]
[pdf-embedder url=”http://www.peaps.gr/wp-content/uploads/2020/11/www.fuit_.gr-Ε.E.-Κίνδυνος-κατάχρησης-εξουσίας-με-πρόσχημα-τον-ιό.pdf” title=”www.fuit.gr Ε.E. Κίνδυνος κατάχρησης εξουσίας με πρόσχημα τον ιό”]
[pdf-embedder url=”http://www.peaps.gr/wp-content/uploads/2020/11/newsbook.com_.mt-Κίνδυνος-κατάχρησης-εξουσίας-μέσω-καταστάσεων-έκτακτης-ανάγκης-του-Covid-19.pdf” title=”newsbook.com.mt – Κίνδυνος κατάχρησης εξουσίας μέσω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Covid-19″]
[pdf-embedder url=”http://www.peaps.gr/wp-content/uploads/2020/11/www.libre_.gr_.pdf” title=”www.libre.gr”][pdf-embedder url=”http://www.peaps.gr/wp-content/uploads/2020/11/economytoday.sigmalive.com_.pdf” title=”economytoday.sigmalive.com”]
[pdf-embedder url=”http://www.peaps.gr/wp-content/uploads/2020/11/ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΠΑΝΤΟΥ-httpgerontakos.blogspot.com_.pdf” title=”ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ httpgerontakos.blogspot.com”]

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ