Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ;

18-04-2022, Ω/21:30′

ΑΠΟΨΕΙΣ:

Κατάργηση των καύσεων στην ύπαιθρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα;

Μόνο ως ανησυχητικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, έχουν εκδηλωθεί πάνω από 400 δασικές πυρκαγιές και ενώ χρονικά δεν έχουμε ακόμα εισέλθει στην φετινή αντιπυρική περίοδο.
Η έξαρση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα κυρίως μετά τις 20 Μαρτίου – μέχρι τότε βρίσκονταν σε εξέλιξη οι χιονοπτώσεις της χειμερινής περιόδου – οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καύσεις υπολειμμάτων και κλαδεμάτων, στις οποίες προέβησαν συμπολίτες μας, ώστε να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Απριλίου, αφού μετά απαγορεύεται κάθε καύση στην ύπαιθρο με βάση το νομικό πλαίσιο, που διαμορφώθηκε με την 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη.
Συνολικά από τότε έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί 1.640 πυρκαγιές, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αμελείς καύσεις, ενώ ένα ακόμα χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο, που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι μόνο στο Ν. Ηλείας κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 23 περιπτώσεις αμέλειας για καύσεις στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το πρώτο τρίμηνο του 2022 και με βάση την ανάλυση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης  για τις Δασικές Πυρκαγιές, αυτές αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 750% σε σχέση με τον Μ.Ο. της περιόδου 2008-2021, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αμελή χρήση της φωτιάς για γεωργικούς κυρίως καθαρισμούς.
Η αμέλεια κάποιων, που δυστυχώς αποδεικνύονται πολλοί, παραβαίνει προκλητικά τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τήρησης των μέτρων ασφαλούς καύσης με τα γνωστά αποτελέσματα. Από την νομοθέτηση της προαναφερόμενης Πυροσβεστικής Διάταξης τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο, σε ολόκληρη την επικράτεια υπήρξε και υπάρχει συνεχής ενημέρωση και αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις τήρησης των μέτρων ασφαλούς καύσης προς τους πολίτες είτε αυτοί ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα είτε απλά προβαίνουν σε καθαρισμούς σε διάφορους χώρους. Αδυνατούμε να σκεφτούμε ορθολογικά κάποιον άλλο τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να συνετίσει το ποσοστό αυτών που ηθελημένα ή εσκεμμένα αμελούν στην χρήση της φωτιάς, επιδιώκοντας να κάνουν απλά τη δουλειά τους, χωρίς να σκέφτονται τις οποιεσδήποτε συνέπειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στις άλλες περιουσίες των συμπολιτών μας.
Η πρότασή μας για την μελλοντική αντιμετώπιση του φαινομένου μετά την άκρως δυσάρεστη φετινή εμπειρία έγκειται πλέον και αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί και μονόδρομο, στην τροποποίηση της 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη για πλήρη απαγόρευση κάθε καύσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην υλοποίηση της πρότασής μας αυτής, συμβάλλει το γεγονός ότι πλέον η εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες με ακραία φαινόμενα, σε εποχές όπως η άνοιξη ή ακόμα και ο χειμώνας, οι οποίες εξισώνονται απόλυτα με τις θερινές που γνώριμα αντιμετωπίζουμε.
Επίσης την πρότασή μας αυτή ενισχύει και η εφαρμογή ευρωπαϊκών κανόνων ασφαλούς καύσης και στη χώρα μας από το 2005, που θεσμοθετήθηκαν με την Κ.Υ.Α. 1791 /74062/ 14.7.2015 (Β’1468), σύμφωνα με την οποία υποχρεώνονται οι γεωργοί στην εφαρμογή της πλήρους απαγόρευσης της καύσης των υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς ουδεμία χρονική δέσμευση, ενώ όσον αφορά την καύση των κλαδεμάτων (ελαιώνων – αμπελώνων), δίδεται η διακριτική ευχέρεια στον εθνικό νομοθέτη για τη δυνητική εφαρμογή της απαγόρευσης, που αν ίσχυε θεωρούμε ότι θα έλυνε και το μέγιστο θέμα που έχει προκύψει με τις καύσεις στη χώρα μας και τα οδυνηρά της αποτελέσματα. Για τον λόγο άλλωστε οι γεωργοί επιδοτούνται μέσω των χρηματοδοτικών ενισχύσεων, ώστε να μπορούν να επιλέξουν μία από τις προτεινόμενες πρακτικές διαχείρισης τόσο των υπολειμμάτων καλλιέργειας όσο και των υπολειμμάτων κλαδεμάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε και στη χώρα μας αυτό που οι ευρωπαίοι εταίροι μας από χρόνια κατά γράμμα τηρούν, όπως περίτρανα αποδεικνύεται και από τις ετήσιες εκθέσεις για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί των καύσεων, στις οποίες καταγράφεται η συστηματική παραβίαση των εν λόγω κανόνων;
Ως πότε η μη εφαρμογή αυστηρών κανόνων στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, θα τροφοδοτεί αφενός την καταστροφή του περιβάλλοντος και αφετέρου τις καταστροφές των περιουσιών άλλων συμπολιτών μας, πριν καλά αρχίσει η αντιπυρική περίοδος που εκ των πραγμάτων καθίσταται λόγω των συνθηκών και των άλλων προβλημάτων δύσκολη;

ΠΗΓΗ: ΠΟΕΥΠΣ

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ