Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

12-11-2022, Ω/22:30′

12η Νοεμβρίου: Ημέρα Μνήμης Πεσόντων, κατά την εκτέλεση
του καθήκοντος, Πυροσβεστών
 
Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» προς τιμήν του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κωνσταντίνου Πούλιου, που έχασε τη ζωή του το 1942, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα επί της οδού Θεοτοκοπούλου, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Η πρέπουσα τιμή στους πεσόντες Πυροσβέστες, αποδόθηκε στην κεντρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις της
ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής στο Χαλάνδρι. Πριν από την κατάθεση στεφάνων, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος τύπου Π.Σ. Αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέγνωσε την Ημερήσια διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «…Την ένδοξη πορεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την ίδρυσή του, το 1930, την χάραξαν άνθρωποι με όραμα, γενναιότητα και πίστη στο καθήκον. Αυτοί, έθεσαν τον εαυτό τους υπεράνω κάθε άλλου επιμέρους υπολογισμού, προκειμένου να υπηρετήσουν τις αξίες και τα ιδανικά του Πυροσβέστη. Σήμερα, το Πυροσβεστικό Σώμα τιμά την μνήμη εκείνων, που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης και ιερής συγκίνησης τιμούμε και θυμόμαστε τους ανθρώπους εκείνους που θυσιάστηκαν προασπίζοντας την δική μας ασφάλεια….».
Ακολούθως ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, απηύθυνε χαιρετισμό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημερινή ημέρα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Ιωάννη Πετρούτσο, από συγγενείς των πεσόντων, από εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., των εθελοντών πυροσβεστών, και των Ενώσεων Αποστράτων Π.Σ.
Το στεφάνι της Π.Ε.Α.Π.Σ. κατέθεσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Κωνσταντίνος Γιαννάκος.
Στην τελετή παρευρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτίνες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χαρά Καφαντάρη και του ΚΙΝ.ΑΛ. Τόνια Αντωνίου καθώς και εκπρόσωποι των “τριών όπλων” και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν, ο Επιτελάρχης του Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Πουρναράς, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος ΠΣ Χρήστος Λάμπρης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Σταμούλης, ο Διοικητής του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. Υποστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, με έδρα την Αθήνα, Υποστράτηγος ΠΣ Παναγιώτης Νιάφας, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Διευθύνσεων του Α.Π.Σ., της Δ.Α.Ε.Ε., της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., της 1ης ΕΜΟΔΕ, του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. της Υγειονομικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων, της Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων, του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. Υ.ΔΙ.Π.ΥΛ. και του Πυροσβεστικού Μουσείου.
Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, πάντα πιστή στο ιερό της καθήκον, εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον Πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Γιαννάκο και τον Ταμία Δημήτρη Καραγκούνη.
Αντίστοιχη τελετή πραγματοποιήθηκε και στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στη Θεσσαλονίκη, στο Γραφείο του Συντονιστή Επιχειρήσεων Κ.Μ.Α.Μ.Θ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από συγγενείς των πεσόντων, εκπροσώπους της κυβέρνησης και βουλευτές της Θεσσαλονίκης, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγο ΠΣ Μάριο Αποστολίδη, από εκπροσώπους κομμάτων και δημοτικών αρχών, από εκπροσώπους, συνδέσμων αποστράτων Αστυνομικών και Πυροσβεστών, συνδικαλιστικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων καθώς και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, Βουλευτές της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν, ο Διοικητής της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Νικόλαος Αθάνατος, ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης Αρχιπύραρχος Θεόδωρος Κοσμίδης, Διοικητές Υπηρεσιών και προϊστάμενοι Τμημάτων και Γραφείων της Υπηρεσίας, αντιπροσωπείες Υπαλλήλων και εθελοντών Πυροσβεστών.
Ανάλογες, επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν στα Μνημεία Πεσόντων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας, με την παρουσία συγγενών καθώς και απόστρατων και εν ενεργεία συναδέλφων.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ