ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ: ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΜΕΝΑ, ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ…

16-08-2026, Ω/21:45′

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Δύο νεκροί, τραυματίες, καμένα σπίτια και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί δια θαλάσσης

Καμένα σπίτια στη Σαλαμίνα

Θλιβερός είναι ο απολογισμός των δύο εστιών πυρκαγιάς που ξέσπασε στις περιοχές Περιστέρια και Κακή Βίγλα Σεληνίων στη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ηλικιωμένων που δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν εγκαίρως και πριν προλάβει να φθάσει η πυροσβεστική.

Από τις φωτιές που εξαπλώθηκαν ραγδαία μέσα σε επτά λεπτά λόγω των ισχυρών ανέμων, 10 άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα, κάηκαν σπίτια και δασικές εκτάσεις ενώ εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης από το Λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη.

Η φωτιά ξέσπασε στην οδό Ανδρομάχης σε οικόπεδο που ήταν γεμάτο σκουπίδια και ήταν κοντά στο σπίτι που διέμεναν οι δύο νεκροί.

Από οικόπεδο ξεκίνησε η φωτιά – Τι εξετάζει η Πυροσβεστική

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κάτοικος της οδού Ανδρομάχης που έκανε την αναγγελία της πυρκαγιάς (14:43) στην πυροσβεστική κατέθεσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από παρακείμενο οικόπεδο επί της οδού Ανδρομάχης το οποίο ήταν γεμάτο σκουπίδια.

Αυτήν την ώρα, εξετάζεται από Πυροσβεστική αν υπάρχουν κάμερες στην περιοχή έναρξης της πυρκαγιάς με βιντεοληπτικό υλικό που θα αξιολογηθεί από το ανακριτικό της πυροσβεστικής προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπρησμού είτε εξ αμέλειας είτε από δόλο.

Θεωρείται πιθανό ενδεχόμενο λόγω του σημείου έναρξης. Η σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη δεύτερης πυρκαγιάς σε άλλο σημείο του νησιού προβληματίζει έντονα.

Σαλαμίνα: Κάτοικοι άκουσαν την έκκληση των δύο νεκρών για βοήθεια

Κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια ηλικιωμένου ζευγαριού που εγκλωβίστηκε από τους καπνούς και τη φωτιά στα Περιστέρια. Δυστυχώς δεν μπόρεσε κανείς να πάει να τους βοηθήσει.

Οι δύο ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν έξω από καμμένο σπίτι. Στην ίδια περιοχή έχουν καταστραφεί και άλλες κατοικίες.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 14:43. Μέσα σε μόλις επτά λεπτά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στους 593 οι απεγκλωβισμένοι από Σατερλί και Κολώνες

Στους 593 ανέρχονται οι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από τις θαλάσσιες περιοχές Σατερλί και Κολώνες στη Σαλαμίνα, στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης απομάκρυνσης, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, οι τελευταίοι 22 απεγκλωβισμένοι μεταφέρονται με επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο στο λιμάνι των Παλουκίων.

Στην περιοχή παραμένουν για επιτήρηση και παροχή συνδρομής δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από θαλάσσης στις πληγείσες παράκτιες περιοχές της Σαλαμίνας, συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Κατεστραμμένα σπίτια από την πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

Αποκαρδιωτικές είναι οι πρώτες εικόνες από τις περιοχές που κάηκαν στην Σαλαμίνα, καθώς αποτυπώνεται η καταστροφή σπιτιών και άλλων κτισμάτων

Έξι μηνύματα ενημέρωσης και εκκένωσης από το 112

Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκαν τα κάτωθι έξι μηνύματα από το 112:

1. Στις 14:55 για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.

2. Στις 15:05, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Περιστέρια και Αίας Κλάμπ με κατεύθυνση πρός Αιάντιο.

3. Στις 15:18, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Κολώνες με κατεύθυνση προς παραλία Σατερλή.

4. Στις 15:22, για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για την πυρκαγιά στα Σελίνια.

5. Στις 15:32 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ΔΕΗ Χαλιώτη και Περάνι με κατεύθυνση προς Αιάντιο.

6. Στις 15:35, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Κακή Βίγλα προς Αιάντιο.

Σημειώνεται ότι η περιοχή σήμερα είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4), ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική

Η εικόνα της φωτιάς άρχισε να βελτιώνεται λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ, λίγο πριν σταματήσουν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, όταν σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ήταν χωρίς ενεργό μέτωπο και με διάσπαρτες εστίες. Η ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, θα παραμείνει σε επιφυλακή όλο το βράδυ για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Και στις δύο πυρκαγιές συνεχίζουν και επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων της 1ης ΕΜΟΔΕ και 58 οχήματα καθώς και Εθελοντές. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 10 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Σαλαμίνας και της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία, σε συνεργασία με τη δασική Υπηρεσία πραγματοποιούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

cnn.gr /Λίνα Κυριακοπούλου – CNN Greece

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ