Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

EΡΩΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

28-11-2015

  Από τις εργασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου των κομμάτων, μας στάλθηκε με e-mail ερώτηση που κατέθεσε το Κ.Κ.Ε για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στις Ε.Δ και στα Σ.Α. Συγκεκριμένα:

     Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Σ. Βαρδαλής, Λ. Κανέλλη, Ν. Καραθανασόπουλος, Χρ. Κατσώτης, Γ. Λαμπρούλης και Μ. Συντυχάκης προς τους υπουργούς Άμυνας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία ζητούν την υλοποίηση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας προς αποκατάσταση μισθών και συντάξεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

    Στην ερώτηση τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ψήφιση και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, διατηρεί όλη τη νομοθεσία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παίρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται σε όσα υπήρχαν. Όλα αυτά τα μέτρα και οι νόμοι έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και τους απόστρατους, οι οποίοι μαζί με τη φορολογία έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, που ξεπερνούν το 50% στους μισθούς και τις συντάξεις».

     Σε απόδειξη των παραπάνω, οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε κάνουν αναδρομή σε σειρά νόμων, όπως τους ν. 3865/2010, 3986/20114024/2011 του ΠΑΣΟΚ, του ν. 4051/2012 της κυβέρνησης Παπαδήμου και του ν. 4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, βάσει των οποίων τσακίστηκαν μισθοί, συντάξεις και δικαιώματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

      «Όλη αυτή η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα οι περικοπές να ξεπεράσουν το 50% των μισθών και των συντάξεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι το ΣτΕ, μετά από προσφυγή στρατιωτικών ενάντια στις περικοπές, τους δικαίωσε και αποφάσισε οι μισθοί και οι συντάξεις να επανέλθουν στα προ περικοπών επίπεδα της 1/8/2012.

    Παραπέρα, οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε θυμίζουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση επανειλημμένα υποσχέθηκε προεκλογικά την άμεση αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Όλες αυτές οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες, αφού όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά, αντίθετα, επιβλήθηκαν νέοι φόροι και χαράτσια, σχεδιάζονται νέες μειώσεις».

      Και παρακάτω τονίζουν: «Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας με τις υποσχέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπουργοί. Με αυτή την τακτική έχει στόχο να εμποδίζει τις διεκδικήσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και να σπέρνει αυταπάτες συγκαλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική της και τα μέτρα που ετοιμάζει».

Ολόκληρη η ερώτηση του Κ.Κ.Ε :

 

 

Κοινοβουλευτικη Ομαδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Αποκατάσταση μισθών και συντάξεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
 

Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ με την ψήφιση και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, διατηρεί όλη τη νομοθεσία των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, παίρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται σε όσα υπήρχαν. Όλα αυτά τα μέτρα και οι νόμοι έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και τους απόστρατους, οι οποίοι μαζί με τη φορολογία, έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές που ξεπερνούν το 50% στους μισθούς και τις συντάξεις.

Η αρχή έγινε με το νόμο 3865/2010 του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπου θεσπίστηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων με την οποία επιβλήθηκε μηνιαία παρακράτηση, στις συντάξεις των απο­­στρά­των ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και με ποσοστά που κυμαίνονται από 3% μέχρι 10%.

Στη συνέχεια με το νόμο 3986/2011 του ΠΑ.ΣΟ.Κ, επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης στο εισόδημα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με κυμαινόμενο ποσοστό από 1% μέχρι 4%. Επίσης έγινε αναπροσαρμογή, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και αυξήθηκαν τα ποσοστά της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από 3% μέχρι 14%. Στον ίδιο νόμο, για τους απόστρατους που δεν είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, παρακρατήθηκε επιπλέον μηνιαία εισφορά επί των συντάξεων σε ποσοστό από 6% έως 10%. Θεσπίστηκε Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης με μηνιαία παρακράτηση στο συνολικό ποσό της σύνταξης σε ποσοστό που κυμαίνεται από 3% μέχρι 10%.

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ ψήφισε το νόμο 4024, το 2011. Για τους συνταξιούχους από 1/11/2011 που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, η σύνταξή τους μειώνεται κατά 40%, όταν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Ακόμη από 1/11/2011 μειώνεται η επικουρική σύνταξη για τους συνταξιούχους πυροσβέστες από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων κατά ποσοστό 20%. Επίσης για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που εξήλθαν από την υπηρεσία τους, από 1/1/2010 μέχρι και 31/12/2010, το εφάπαξ μειώθηκε κατά ποσοστό 15%. Για αυτούς δε που αποστρατεύτηκαν από 1/1/2011, η μείωση είναι 20%.

Το 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου με την ψήφιση του νόμου 4051, επέβαλε περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων, από 1/1/2012 σε ποσοστό 12%, για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ.

Τέλος, η κυβέρνηση της Ν.Δ – ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜ.ΑΡ με την ψήφιση του νόμου 4093, αύξησε τις κρατήσεις για σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρικά ταμεία και μείωσε με αναδρομική ισχύ από 1/8/2012 τους συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών. Ακόμη μείωσε αναδρομικά από 1/8/2012, τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, ειδικής απασχόλησης για την Εθνική Άμυνα, Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια, θέσης, ευθύνης διοίκησης διεύθυνσης, ειδικών συνθηκών κ.α. Κατάργησε από 1/1/2013 τα δώρα των εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας. Μείωσε το ποσό της ωριαίας νυχτερινής αποζημίωσης.

Επίσης με τον ίδιο νόμο και από 1/1/2013 μείωσε τις συντάξεις που ήταν πάνω από 1.000 ευρώ, με ποσοστό από 5% μέχρι 20%.

Όλη αυτή η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα οι περικοπές να ξεπεράσουν το 50% των μισθών και των συντάξεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή στρατιωτικών ενάντια στις περικοπές, τούς δικαίωσε και αποφάσισε οι μισθοί και οι συντάξεις να επανέλθουν στα προ περικοπών επίπεδα της 1/8/2012.

Η σημερινή κυβέρνηση επανειλημμένα υποσχέθηκε προεκλογικά την άμεση αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όλες αυτές οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες, αφού όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά αντίθετα επιβλήθηκαν νέοι φόροι και χαράτσια, σχεδιάζονται νέες μειώσεις.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας με τις υποσχέσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπουργοί. Με αυτή την τακτική έχει στόχο να εμποδίζει τις διεκδικήσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και να σπέρνει αυταπάτες συγκαλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική της και τα μέτρα που ετοιμάζει.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και δρομολογεί νέες σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα, με νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας, συνταξιοδότησης, μειώσεις στις συντάξεις, αλλαγές στην φορολογική κλίμακα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ Υπουργοί πότε θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης

 

Σάκης Βαρδαλής

 

Λιάνα Κανέλλη

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Χρήστος Κατσώτης

 

Γιώργος Λαμπρούλης

 

Μανώλης Συντυχάκης

 
 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ