Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε ότι ισχύουν σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος, όσο και η αρμόδια υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται αγωγές.
Οι κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΠΥ κρίθηκαν παράνομες αφού έγιναν με λάθος υπολογισμό, με βάση το ονομαστικό ποσό και όχι το καταβαλλόμενο ποσό σε βάθος 4,5 ετών ( οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονταν με 4% εισφορές και αργότερα 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη). Έτσι τα ποσά που κρατήθηκαν παρανόμως είναι μεγάλα. Κάθε συνταξιούχος θα πάρει πίσω ένα ικανοποιητικό ποσό.
Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Εδώ και χρόνια, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.
Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ.
Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων από τις παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα ακολουθηθεί ανάλογη μέθοδος με εκείνη που ακολουθείται στις επιστροφές φόρου.
in.gr