Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19

06-03-2021,Ω/19:30′

Εισαγωγικά, ευχαριστούμε το συνάδελφο γιατρό – πνευμονολόγο Αλέξανδρο Τσακατίκα, ο οποίος, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, επιμελήθηκε του παρακάτω επίκαιρου και διαφωτιστικού άρθρου για τον εμβολιασμό ενάντια στον ιό Covid -19.

 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19

Τα εμβόλια  ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εκπαιδεύοντας το στην γρήγορη αναγνώριση και εξουδετέρωση συγκεκριμένων μικροβίων. Η πανδημία από τον ιό SARS-COV 2 έχει επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία στις κοινωνίες του πλανήτη και γι’ αυτό το λόγο τεράστιοι πόροι και μαζικές προσπάθειες κατευθύνθηκαν προς την εξεύρεση ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, που μπορεί να αποτρέψει τη νόσηση των ανθρώπων από τη νόσο COVID-19.

Παγκοσμίως, οι πρωτόγνωρες κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις των εταιρειών ανάπτυξης εμβολίων και η τεχνολογική προόδος κατόρθωσαν την έγκαιρη παραγωγή εμβολίων. Επιπλέον, η ευρεία εξάπλωση της COVID- 19 ευνόησε περαιτέρω τις κλινικές δοκιμές. Το εμβόλιο χορηγείται με ένεση. Μετά τον εμβολιασμό, μηδενίζεται σχεδόν η περίπτωση θανάτου, ελαχιστοποιείται η βαρύτητα και κυρίως παραμένει μικρή η περίπτωση νόσησης .

Μέχρι σήμερα υπάρχουν εννέα εμβόλια που διατίθενται στον πλανήτη.

1. Pfizer/BioNTech(Comirnaty) :Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 44.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεσματικότητα 95%.Η Pfizer ήταν η πρώτη εταιρεία που άρχισε να εμβολιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2.Moderna: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 30.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2-8 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεσματικότητα 95%.

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται synthetic messenger RNA, για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του ιού. Το εμβόλιο περιέχει το γενετικό κώδικα ενός σημαντικού μέρους του ιού SARS-COV-2 που ονομάζεται πρωτεΐνη-ακίδα. Το mRNA είναι ενσωματωμένο σε SM-102 λιπιδικά νανοσωματίδια. Εισάγεται στα κύτταρα mRNA το οποίο μεταγράφεται στα ριβοσώματα σε πρωτείνες του ιού (ακίδα), οι οποίες εξέρχονται στην κυκλοφορία και δρώντας ως αντιγόνα επάγουν την παραγωγή αντισωμάτων. Μετά τη λήψη του εμβολίου, ο οργανισμός μας δημιουργεί αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μάθει να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ιό SARS-COV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

3.AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 65.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2-8 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεσματικότητα 70%. Χρησιμοποιεί φορέα αδρανοποιημένου αδενοϊού τύπου 26 ή 5 που μεταφέρει mRNA εντός των κυττάρων.Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία που αναφέρθηκε πρίν.

4.Novavax: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 45.000 εθελοντές.Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου. Βασίζεται σε τεχνολογία πρωτιδίου νανοτεχνολογίας.

5.Johnson & Johnson: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 60.000 εθελοντές.Απαιτείται η λήψη μιας δόσης του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου. Από τα κορυφαία υποσχόμενα εμβόλια καθώς θα προσφέρει εύκολη διανομή που απαιτεί μόνο μία δόση και τυπική ψύξη. Για να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα ανακοίνωσε ξεχωριστή δοκιμή με δύο δόσεις τον Νοέμβριο. Χρησιμοποιεί φορέα αδρανοποιημένου αδενοϊού τύπου 26 που μετεγγράφει διπλής έλικας DNA, που μετατρέπεται σε mRNA στον κυτταρικό πυρήνα (σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προαναφερθέντα)

6.Sinovac Biotech: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 26.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου.Το εμβόλιο της Sinovac ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον ιό Covid-19, αφού έχει απενεργοποιηθεί χημικά.

7.Gamaleya (Sputnik V): Πρόκειται για το ρωσικό εμβόλιο. Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 40.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους -18 βαθμούς Κελσίου. Μηχανισμός δράσης όπως της Astra Zeneca. Αποτελεσματικότητα 91%.

8.CanSino Biologics: κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 40.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη μιας δόσης του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2-8 βαθμούς Κελσίου. Το εμβόλιο της CanSino εγκρίθηκε για τον κινεζικό στρατό προτού ακόμη ξεκινήσουν οι δοκιμές του τελικού σταδίου. Χρησιμοποιεί έναν αβλαβή κρύο ιό.

9.Sinopharm: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 50.000 εθελοντές. Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους -18 βαθμούς Κελσίου. (Ρωσία και Κίνα διέθεσαν εμβόλια προτού πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας μελέτες)

Όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, έχουν πολλά οφέλη και ευτυχώς ελάχιστους κινδύνους. Σε εμβολιασθέντες στη χώρα μας, έχουν παρατηρηθεί ορισμένες αναμενόμενες παρενέργειες όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, κακουχία, πυρετός καί μυϊκοί πόνοι. Στο πρώτο (PB) που διατέθηκε στη χώρα μας, εμφανίστηκε κακουχία και πυρετός κατά την δεύτερη δόση, κυρίως σε νεότερες ηλικίες. Το δεύτερο (ΑΖ), εμφάνισε ήπια καταβολή στο 25% των εμβολιασθέντων (μέχρι στιγμής είμαστε στην πρώτη δόση). Η διάρκεια συμπτωμάτων είναι από 24 έως 48 ώρες. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα είναι εθελοντικός. Είναι πιθανό ότι στο μέλλον ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μπορεί να γίνει προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος ή για τα άτομα που εργάζονται σε ορισμένους χώρους εργασίας υψηλού κινδύνου.

Η προστασία κατά της νόσου COVID-19 ξεκινά περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Μία μόνο δόση μπορεί να δώσει κάποια προστασία αλλά με τις δύο δόσεις υπάρχει βέλτιστη προστασία (πλην μονοδοσιακών). Κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό 100% και υπάρχει πάντα μικρή πιθανότητα νόσησης από την COVID-19 μετά τον εμβολιασμό. Άγνωστη παράμετρος παραμένει μέχρι σήμερα πόσο θα διαρκέσει η προστασία από τον εμβολιασμό. Γι αυτό ήδη και στη χώρα μας γίνονται μετρήσεις αντισωμάτων spike (sCOVG) γιά να γνωρίζουμε την αντισωματική κάλυψη των εμβολιασθέντων. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (ένα μήνα και πλέον από ολοκληρωμένους εμβολιασμούς) είναι εξαιρετικά. Απτή απόδειξη τούτων, είναι η θεαματική μείωση νόσησης των υγειονομικών. Γίνεται σαφές ότι ένα άτομο πλήρως εμβολιασμένο εξακολουθεί να τηρεί τα προληπτικά μέτρα (φυσική αποστασιοποίηση, πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκας προσώπου) γιατί υπάρχει ενδεχόμενο μετάδοσης σε άλλους. Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν επαρκώς τα μέχρι τώρα mutants (μέχρι την στιγμή της συγγραφής του άρθρου). Παραμένει σαν πιθανότητα στο μέλλον, ένας νέος γενετικός χαρακτήρας να τροποποιήσει τους εμβολιασμούς αλλά αυτό είναι ακόμη, ευτυχώς, υπόθεση.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή η πανδημία έχει παραπλήσιες συνέπειες μιάς παγκόσμιας πολεμικής κρίσης. Άνθρωποι νοσούν και πεθαίνουν καθημερινά, καθιστώντας τα συστήματα υγείας των χωρών αδύναμα να υπηρετήσουν την ολική νοσηρότητα των πολιτών. Η Ιατροφαρμακευτική επιστήμη, δυστυχώς δεν διαθέτει πολλά και αποτελεσματικά φάρμακα για τις ιώσεις γενικότερα. Γι’ αυτό εδώ και πολλά χρόνια καταφεύγει στον εμβολιασμό, για να μην υπάρχει νοσηρότητα. Τι σημαίνει νοσώ από κορονoϊό; Εκτός από την μεγάλη ταλαιπωρία του ατόμου κατά την διάρκεια της ασθένειας, υπάρχει και το μετά. Σας μεταφέρω προσωπική εμπειρία μεγάλου αριθμού ασθενών με υπολλειματικές βλάβες απότοκες του ϊού. Μεγάλο ποσοστό ασθενών που δεν νοσηλεύτηκαν και νόσησαν ήπια από Covid-19, εμφανίζουν μια σειρά από παθολογικά ευρήματα στον επανέλεγχό τους. Πνευμονολογικά, καρδιολογικά και μυοσκελετικά υπολειμματικά στοιχεία αναζητούν αποκατάσταση, γιατί διαφορετικά αυτό στο μέλλον θα επιφέρει μόνιμες παθήσεις (π.χ. Διάμεση Πνευμονοπάθεια, Μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, κλπ). Καταγράφεται ένα υψηλό ποσοστό πνευμονικών ευρημάτων, της τάξεως του 35% στο πρώτο τρίμηνο μετά τη νόσηση. Η ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων σε αρκετούς πρώην νοσήσαντες, εγείρει ανησυχία για μια πιθανή μελλοντική παραγωγή ‘χρονίως πασχόντων’ ασθενών. Αν αυτό ισχύσει, τότε δεν θα μιλάμε μόνο γιά φονική πανδημία αλλά και για μιά ‘φαραωνική κατάρα’. Μέχρι στιγμής, μόνο εκεί που εφαρμόστηκε ο μαζικός εμβολιασμός παρατηρήθηκαν μαζικές μειώσεις των θανάτων, νοσηλειών και νόσησης. Ο συνδυασμός του εμβολιασμού των πολιτών μαζί με την τρέχουσα φυσική ανοσία φαίνεται να αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική λύση για την επαναφορά μας στην κανονική μας ζωή…..

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΚΑΤΙΚΑΣ

ΠΥΡΑΡΧΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

ΚΛΙΝΙΚΗΣ 251 ΓΝΑ

 
 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ