Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τρεις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της επιβάλλει την αναδρομική επιστροφή μεγάλων ποσών στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και σε πανεπιστημιακούς καθηγητές και διευθυντές γιατρούς του ΕΣΥ. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ε.Σ. ελήφθησαν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση των συνταξιούχων ενστόλων, σχεδόν ομόφωνα (με ψήφους 27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) καταργήθηκε με το νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.
Κατά συνέπεια, οι σύμβουλοι του Ε.Σ. έκριναν ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων ” δεν έχει νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου”. Κατόπιν αυτών, το Ε.Σ. ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε απευθείας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ( ΓΛΚ ) εντολή για άμεση αναδρομική αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.
Τι σημαίνει αυτή η απόφαση; Ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρέπει να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης.
Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών. Το ΓΛΚ, σύμφωνα με την Απόφαση, θα πρέπει άμεσα να επιστρέψει στους συνταξιούχους ενστόλους όλα τα ποσά των συντάξεών τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα, ενώ παράλληλα δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο Υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει όσα παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τώρα σε δόσεις (ή επιστροφή σε ένα μικρό ποσοστό), όπως έκανε με τους δικαστικούς λειτουργούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων Ε.Δ. και Σ.Α. και των ειδικών μισθολογίων (καθηγητές ΑΕΙ – γιατροί διευθυντές Ε.Σ.Υ, έγιναν κατά τις επιταγές του ν. 4093/2012.
Έκριναν τις περικοπές των συντάξεων αντίθετες με το Σύνταγμα:
Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε από τους δικαστές ότι η περικοπή των συντάξεων Ε.Δ. και Σ.Α. είναι αντίθετη:
- στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της ισότητας, ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών που γίνεται ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογουμένου πολίτη, αφού οι ένστολοι έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών.
- στη συνταγματική αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων ενστόλων.
- στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η αναγκαιότητα της μείωσης των συντάξεων θα συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ακόμη, επισημάνθηκε ότι οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων των ενστόλων έρχονται σε ευθεία και πλήρη αντίθεση με το άρθρο 25 του Συντάγματος, καθώς οι μειώσεις δεν ενδείκνυνται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων΄
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη οι δικαστές τόνισαν ότι δεν προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών, όπως αυτή των συνταξιούχων ενστόλων. Παράλληλα οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος μετ’α από τήρηση των αρχών της ισότητας, της ισότητας ως προς την κατανομή των βαρών και της αναλογικότητας.
Εν κατακλείδι, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι περικοπές του επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Μάλλον δεν ήταν τυχαία η δημόσια παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ο οποίος υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται.
30-11-2014 / Πρώτο Θέμα, Παναγιώτης Τσιμπούκης