Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

30-01-2023, Ω/11:00′

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) και τιμά τους νεκρούς των Ιμίων:

– Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,

– Αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και

– Πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών,

που έπεσαν στο καθήκον το 1996, καθώς και όλους όσους μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους, ασκώντας τα καθήκοντά τους, για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της απώλειάς τους, θα καταθέσουμε λίγα λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας – Ρηγίλλης και Μουρούζη, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11.30 π.μ. Όσοι συνάδελφοι, απόστρατοι και εργαζόμενοι, επιθυμούν, μπορούν να παραβρεθούν, στη λιτή αυτή εκδήλωση.

Συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ίμια μέσα στην οποία τα δύο κράτη, Ελλάδα και Τουρκία, σύμμαχοι-κατά τα άλλα, στο ΝΑΤΟ – βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου. Η κρίση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και οδήγησε στην επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Θυμίζουμε ότι εκείνο το βράδυ, με παρατεταγμένα μια σειρά από πολεμικά μέσα των δύο πλευρών γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα, έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση ελικοπτέρου στη θάλασσα οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτέλεσαν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων. Το ελικόπτερο βρισκόταν σε αποστολή αναγνώρισης για το αν είχαν ανέβει Τούρκοι κομάντος στη δυτική νησίδα.
Μέσα στην πολύχρονη διαδρομή των ελληνοτουρκικών σχέσεων ούτε μέρα δεν περνά χωρίς να προστεθεί μια νέα εξέλιξη. Η κινητικότητα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο εντείνεται, στη σκιά του πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας που κλιμακώνεται στην Ουκρανία, των ενεργειακών σχεδίων και λοιπών οικονομικών ανταγωνισμών.
Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές απειλές εστιάζουν τελευταία στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια της Κρήτης. Παράλληλα από το 1995 διατηρείται, η απειλή πολέμου, (casus belli) σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12ν.μ.
Η εμπλοκή μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, φορτώνουν με «μπαρούτι» την περιοχή, προς όφελος μόνο των οικονομικών τους συμφερόντων.
Η γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων αυτών σημαδεύεται από ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των αγορών, την ενέργεια και γενικότερα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η παρουσίαση των ενεργειακών σχεδιασμών ΗΠΑ – ΕΕ, από την κυβέρνηση, ως δήθεν «εγγύηση» και «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στον λαό.
Την ώρα που η Τουρκία θέτει επίμονα τις απαράδεκτες αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, οι κυβερνητικές δηλώσεις χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νησιά «ΝΑΤΟϊκά» ρίχνοντας «νερό στον μύλο» των διευθετήσεων με την σφραγίδα της «ΝΑΤΟϊκής συνοχής» και άρωμα συνεκμετάλλευσης. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ειδικά το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Με δεδομένο ότι οι εκατέρωθεν διεκδικήσεις και απειλές όχι μόνο χρονίζουν αλλά και κλιμακώνονται, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου και μιας επικίνδυνης στρατιωτικής εμπλοκής.
ΗΠΑ και ΕΕ επιχειρούν να διατηρήσουν την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο, αφού άλλωστε ανήκει στις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Έχει υψηλού επιπέδου οικονομικές και πολιτικές σχέσεις και στρατιωτικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, γενικότερα με την ΕΕ. Γι’ αυτό άλλωστε και η κοινή στάση, των παραπάνω χωρών, απέναντι στην ευθεία αμφισβήτηση της Ελλάδας από πλευράς της Τουρκίας καταλήγει ότι «πρέπει να τα βρουν οι δυο πλευρές».
Από την άλλη και η Ελλάδα επιδιώκει συνεχώς να αναβαθμίζει τη θέση της, να αναδειχτεί σε ενεργειακό κόμβο και «δύναμη σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Με ευθύνη της κυβέρνησης, στο όνομα των συμβατικών υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ, στέλνει συνεχώς οπλισμό στην Ουκρανία, ενώ ετοιμάζεται να στείλει και το σύστημα των S-300 κι από την άλλη είναι δεδομένη και η χρησιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, με τη συζήτηση να έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και για την (εκ νέου) φύλαξη πυρηνικών όπλων στον Άραξο.
Είναι ολοφάνερο ότι οι συμμαχίες αυτές, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα διασφαλίζουν, όπως διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας προσπαθούν να πείσουν το λαό, ούτε γενικότερα είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Συνάδελφοι, έχουμε καθήκον, και τιμώντας τη θυσία των συναδέλφων μας, να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας , για μια ζωή με αξιοπρέπεια, με ειρήνη, μακριά από πολέμους που σχεδιάζουν άλλοι και η χώρα μας δεν έχει τίποτε να κερδίσει.Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α.Π.Σ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α.Π.Σ

Ο Γενικός Γραμματέας

Λάμπρος Γεωργακλής

Ο Πρόεδρος

Κώστας Γιαννάκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ