Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Κ Ι Ν Η Σ Η Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω N

. Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος .

Τηλ. 6978520351-6976860551, fax: 2674022211, web site: www.eakp.gr, e mail: eakp1999@gmail.com

Αθήνα 21 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  (Ε.Α.Π.Σ) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των τακτικών κρίσεων, το Π.Σ. ξεκινά να μετρά τις δυνάμεις του για την αντιμετώπιση της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται συνήθως με την καθιερωμένη άσκηση επί χάρτου ΠΥΡΣΟΣ στα τέλη Απριλίου.

Αναμενόμενο λοιπόν διάφορες αδυναμίες να βγαίνουν στην επιφάνεια και φυσικά να προτείνονται λύσεις από και προς διάφορες κατευθύνσεις. Η Ε.Α.Κ.Π. ωστόσο όχι μόνο κάθε τέτοια εποχή αλλά και σε μόνιμη βάση, με πληθώρα ανακοινώσεων και παρεμβάσεων, προσπαθεί να αναδείξει τα διάφορα προβλήματα λειτουργίας του Σώματος αλλά και να προτείνει λύσεις σε όφελος του λαού και του προσωπικού.

Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε σε τίτλους ορισμένες παρεμβάσεις μας για:

  • Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, με αύξηση των οργανικών θέσεων ανάλογα με τις πληθυσμιακές και παραγωγικές ανάγκες κάθε περιοχής.
  • Κάλυψη των πραγματικών κενών οργανικών θέσεων στο σύνολό τους με προσλήψεις δοκίμων πυροσβεστών αλλά και μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων που πληρούν βασικά κριτήρια πρόσληψης, ενέργεια που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ομογενοποίηση του προσωπικού. Για τους συναδέλφους που δεν πληρούν τα κριτήρια προτείνεται η μονιμοποίηση σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της πολιτικής προστασίας, ώστε και κατά την αντιπυρική περίοδο, να μπορούν να συνδράμουν στις αυξημένες ανάγκες για δασοπροστασία.
  •  Απόσυρση όλων των οχημάτων παλαιότερων της 30ετίας, με ορίζοντα τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των οχημάτων που μετρούν πάνω από 15 χρόνια λειτουργίας.

Φυσικά όλα τα παραπάνω απαιτούν όχι μόνο θεσμικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Σώματος αλλά και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οποία διαχρονικά οι κυβερνήσεις στερούν. Η στέρηση πιστώσεων μπορεί κατά καιρούς να αλλάζει δικαιολογίες (διατήρηση ανάπτυξης, κρίση, μνημόνια, ελπίδα για ανάπτυξη που έρχεται), ωστόσο ως Ε.Α.Κ.Π. θεωρούμε ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή, οι ανάγκες του λαού να παραμερίζονται μπροστά στις απαιτήσεις των εφοπλιστών-τραπεζιτών-βιομηχάνων.

Με βάση λοιπόν την υπεράσπιση των παραπάνω θέσεων, η παράταξη μας είναι στην πράξη αντίθετη με τη φιλοσοφία της επιστολής της Ένωσης Αξιωματικών (Ε.Α.Π.Σ.) προς τον υπουργό κ. Τόσκα στις 15-3-2016, με αφορμή το μεταναστευτικό.

Τα αιτήματα που προβάλλει η Ε.Α.Π.Σ. για πρόσληψη των εποχικών συναδέλφων 2 μήνες παραπάνω σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, για χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας σε 400 εθελοντές και για αύξηση των πιστώσεων για επισκευές – συντήρηση οχημάτων, δεν έχουν καμία σχέση με την κοινώς ομολογούμενη ανάγκη για ομογενοποίηση του προσωπικού και επαρκή εξοπλισμό του Σώματος.

Επίσης, τα αιτήματα για αύξηση των πιστώσεων για νυχτερινή – υπερωριακή – εκτός έδρας απασχόληση, δεν έχει σχέση με την ανάγκη που εκφράζει το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού για αποκατάσταση των τεράστιων μισθολογικών περικοπών, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν οι οικογένειές τους.

Στο σύνολο τους βέβαια τα αιτήματα που προβάλλει η Ε.Α.Π.Σ., δείχνουν στην πράξη ότι τα διαχρονικά προβλήματα λειτουργίας και η διαχρονική εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, αντιμετωπίζονται ως κάτι προσωρινό και έκτακτο με το πρόσχημα της έντασης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στη χώρα μας.

Ακόμα και αυτό το πρόσχημα όμως, δε μπορεί πουθενά να σταθεί ως έκτακτο, αφού από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. αλλά και οι αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν ότι ο σκοπός των «εταίρων-φίλων» στο «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι» είναι όλοι αυτοί οι δύστυχοι συνάνθρωποι μας να εγκλωβιστούν για χρόνια στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών ουσιαστικά θολώνει και περιορίζει τον διεκδικητικόορίζοντα των πυροσβεστικών υπαλλήλων και κάνει την άμεση επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων να μοιάζει ουτοπική. Καλλιεργεί τη λογική «Ας πάρουμε ως εκεί τουλάχιστον που αντέχει η οικονομία».

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καλεί όλους τους συναδέλφους αξιωματικούς-υπαξιωματικούς πυροσβέστες να απορρίψουν την παραπάνω λογική και να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, τη στάση ζωής: «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ως εκεί που εκπληρώνονται οι ανάγκες μας και οι ανάγκες του λαού μας». Να συσπειρωθούν στο αγωνιστικό διεκδικητικό μας πλαίσιο, με αιτήματα που αφορούν τις απαιτήσεις αξιοπρεπούς επιβίωσης. Τα διαχρονικά προβλήματα δεν σηκώνουν στιγμιαίες και προσωρινές παρεμβάσεις, αλλά λύσεις ουσίας με σχεδιασμό ορίζοντα και προοπτική.

Επιπλέον, καλούμε κάθε συνάδελφο να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τόσο με παροχή αγαθών πρώτης ανάγκης προς αυτούς, αλλά και αντιπαλεύοντας κάθε ναζιστική – φασιστική – ρατσιστική – ξενοφοβική αντίληψη και αυτούς που την εκφράζουν.

 Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Υ.Γ Παραθέτουμε αυτούσια την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Π.Σ. η οποία μας απεστάλη με FAX, όπως και η αντίστοιχη της Ε.Α.Κ.Π.  Πατήστε: ENIΧΥΣΗ ΤΟΥ Π.Σ

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ