Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ – Αποζημίωση δικαιούνται οι ένστολοι που αποστρατεύθηκαν παράνομα

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει με νέα απόφασή του τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού (στρατιωτικούς…αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, κ.λπ.), αυτή τη φορά για τις οικονομικές τους διεκδικήσεις σε περιπτώσεις παράνομων αποστρατειών.
Συγκεκριμένα, μετά την σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των ένστολων, έρχεται η κρίση του ΣΤ΄ τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τους ένστολους που επιστρέφουν στην υπηρεσία τους.
Ειδικότερα, το ΣΤ΄ τμήμα αποφάνθηκε, ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία αποστρατεύονται παράνομα, όπως είναι για πολιτικούς λόγους κατά την εναλλαγή των Κυβερνήσεων ή για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, δικαιούνται:
1) αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν,
2) τους μισθούς για όσο χρονικό διάστημα είχαν τεθεί σε αποστρατεία και
3) όλα τα επιδόματα τα οποία θα ελάμβαναν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει η παράνομη αποστρατεία τους.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, παράλληλα, ότι είναι παράνομη η από 10.3.2000 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι οι ένστολοι οι οποίοι επανέρχονται στην υπηρεσία δεν δικαιούνται τα επιδόματα.
Αναλυτικότερα, με την 1147/2014 απόφασή του το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει ότι «εάν όργανο του κράτους απομακρυνθεί από την υπηρεσία του», λόγω παράνομη πράξης της αρμόδιας υπηρεσίας, «δικαιούται το όργανο αυτό να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη εκ του ότι κατά τη διάρκεια της παράνομης απομάκρυνσης του από την δημόσια υπηρεσία δεν εισέπραξε τις αποδοχές τις οποίες θα εισέπραττε, εάν δεν είχε παρανόμως απομακρυνθεί από τη δημόσια υπηρεσία».
Κατά τους συμβούλους Επικρατείας στην έννοια των αποδοχών περιλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως και οιασδήποτε μορφής επιδόματα, τα οποία καταβάλλονται στους εν ενεργεία αξιωματικούς, «έστω και αν τα επιδόματα αυτά συναρτώνται, είτε σύμφωνα με το νόμο είτε λόγο της φύσεως τους προς την ενεργό υπηρεσία, εφόσον πάντως, τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται παγίως και κατά τακτά χρονικά διαστήματα στους εν ενεργεία αξιωματικούς».
Επιπλέον στη δικαστική απόφαση τονίζεται ότι:
–  στις περιπτώσεις όπου οι ένστολοι επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά από παράνομη αποστρατεία (η οποία έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια) δικαιούνται για όσο διάστημα ήταν εκτός υπηρεσίας όλα τα επιδόματα τα οποία θα ελάμβαναν εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παράνομη αποστρατεία.
– τα επίμαχα επιδόματα πρέπει να καταβάλλονται στους επανερχομένους στην υπηρεσία ενστόλους για όσο διάστημα ήταν σε καθεστώς παράνομης αποστρατείας, ανεξάρτητα αν πραγματοποίησαν ή όχι τις σχετικές δαπάνες για τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση των επιδομάτων. Και αυτό γιατί τα επιδόματα «αποτελούν εν τις πράγμασι μέρος των συνολικών αποδοχών των εν ενεργεία αξιωματικών».
Αφορμή για την έκδοση της εν λόγω απόφασης αποτέλεσε η περίπτωση αντιπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος ο οποίος κρίθηκε σε τρεις κρίσεις ότι πρέπει να παραμείνει στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό κανονισμό, να τεθεί σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.
Ωστόσο, τα διοικητικά δικαστήρια ακύρωσαν, λόγω έλλειψης νόμιμης αιτιολογίας, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κρίσεων του Λιμενικού Σώματος που δεν τον προήγαγαν στον επόμενο βαθμό.
Έτσι, ο αντιπλοίαρχος προήχθη στον βαθμό του πλοιάρχου και επαναφέρθηκε στην ενεργό υπηρεσία αναδρομικά, ενώ θεωρήθηκε ως μηδέποτε απομακρυνθείς από το Λιμενικό Σώμα.
Με την επαναφορά του στην υπηρεσία ο αξιωματικός του Λιμενικού ζήτησε την καταβολή των επιδομάτων (ειδικής απασχόλησης, θέσης υψηλής ευθύνης και ευθύνης διοίκησης-διεύθυνσης), τα οποία δεν ελάμβανε λόγω της παράνομης αποστρατείας του. Όμως, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απέρριψε το αίτημά του, με την αιτιολογία ότι τα επίμαχα επιδόματα δεν καταβάλλονται στους στρατιωτικούς που επανήλθαν στην ενεργό υπηρεσία ως αποκατασταθέντες με δικαστικές αποφάσεις για το χρονικό διάστημα που ήταν εκτός υπηρεσίας.

   Κατόπιν αυτών ο ένστολος κατέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας τα επιδόματα ύψους 75.886 ευρώ τα οποία δεν έλαβε το διάστημα της παράνομης αποστρατείας του και το ποσό των 300.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράνομη αποστρατεία του.
Τελικά, τα δικαστήρια επιδίκασαν στον προσφεύγοντα για τα επιδόματα το ποσό των 54.040 ευρώ και για ηθική βλάβη 10.000 ευρώ.

directNEWS.gr/30-3-2014

Προηγούμενο άρθροΚρίσεις 2014 σε Πυροσβεστική
Επόμενο άρθροΕΦΑΠΑΞ

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ