Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΜΕ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

07-07-2022, Ω/18:50′

Αποδεκατισμένη Πυροσβεστική με
καλοπληρωμένους συμβούλους
Μάνος Τσαλδάρης
Την ώρα που το Σώμα εξακολουθεί να έχει 4.000 οργανικές θέσεις κενές στο μόνιμο προσωπικό, προσλαμβάνονται και πληρώνονται αδρά σύμβουλοι.
Εικόνα ύφεσης παρουσίαζαν χθες οι περισσότερες φωτιές που ξέσπασαν ανά τη χώρα, οι οποίες ωστόσο έφεραν για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες στον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης.
Το αλαλούμ που επικρατεί στον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας ήρθαν να αναδείξουν οι πρώτες δύσκολες ημέρες» της αντιπυρικής περιόδου που άφησαν κι αυτές πίσω τους καμένη γη, με πιο πληγωμένη την Ιτέα όπου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κάηκαν 12.000 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης.
Χτες, αν και εικόνα ύφεσης παρουσίαζαν στην πλειονότητά τους οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες, η φωτιά που ξέσπασε προχθές στην περιοχή Κορυφή στην Ηλεία το απόγευμα αναζωπυρώθηκε, με συνέπεια να απειλεί τον οικισμό της περιοχής. Καλή, εν αντιθέσει, ήταν οι εικόνα που παρουσίαζε η μεγάλη φωτιά στην περιοχή ανατολικά της τεχνικής λίμνης Πηνειού που είχε οριοθετηθεί από προχθές, χαρακτηρίζονταν όμως από την Πυροσβεστική «σε εξέλιξη». Ωστόσο, οι πολίτες αναρωτιούνται: Γιατί καιγόμαστε κάθε χρόνο;
Το αλαλούμ ξεκινά ως συνήθως από το «κεφάλι» και επεκτείνεται στον μηχανισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης που εναρμονισμένο με την κυβερνητική πρακτική, αρέσκεται να αναλίσκεται στην επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων και να αποφεύγει την τραγική πραγματικότητα. Αυτή όμως την ζουν οι χιλιάδες πυροσβέστες που καλούνται να παλέψουν με τις φλόγες, παρά τις αποδεκατισμένες δυνάμεις του Σώματός τους, που εξακολουθεί να έχει 4.000 οργανικές θέσεις κενές στο μόνιμο προσωπικό.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας την Δευτέρα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 αν και παραδέχθηκε ότι οι πυροσβέστες μπαίνουν «σε δάση που είχαν να καθαριστούν 30-40 χρόνια» και επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στην Δασική υπηρεσία, φρόντισε να προσθέσει πως φέτος διατίθενται από την κυβέρνηση «περίπου 120 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς δασών, αντιπυρικές ζώνες, διάνοιξη δασικών δρόμων».
Έκρυβε όμως τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων που η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί με τον νόμο Χαρδαλιά για την Πολιτική Προστασία που αν και ψηφίστηκε δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και ακόμη διατηρείται το προηγούμενο νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με αυτόν, υπεύθυνος για τις πυρκαγιές θα ήταν ο εκάστοτε περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και γι’ αυτό δημιουργήθηκαν, ναστα χαρτιά και μόνο, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά από τέσσερα χρόνια, αφού η κατασκευή τους θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ έπειτα από δυο διαγωνισμούς που έγιναν με κόστος 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ο ένας και 70,8 εκατ. ευρώ (επίσης χωρίς ΦΠΑ) ο άλλος.
Πάντως ως τώρα έχουν προσληφθεί και πληρώνονται αδρά δώδεκα σύμβουλοι (σ.σ. πρόκειται για απόστρατους στρατηγούς του Στρατού και της Πυροσβεστικής που φέρονται να έχουν κομματικό φιλοκυβερνητικό πρόσημο), ενώ ακόμη είναι κενή η θέση του συμβούλου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Τον ρόλο όμως σήμερα του συμβούλου Πολιτικής Προστασίας –αφού εφαρμόζεται ο παλιός νόμος– τον παίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, εάν συμβεί κάτι λάθος θα είναι εκείνος που θα είναι υπόλογος, όπως συνέβη με τις πλημμύρες στην Μάνδρα όπου την «πλήρωσαν» δυο αντιπεριφερειάρχες και πιθανώς θα συμβεί και με την περσινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη.
Αυτό έχει ως συνέπεια το σύστημα να δυσλειτουργεί, καθώς κανείς δεν είναι πρόθυμος, όπως λέγεται, να αναλάβει πρωτοβουλίες και εξαιτίας αυτού δεν έχουν υπάρξει νέα επιχειρησιακά σχέδια για κάθε Περιφέρεια και συνήθως εφαρμόζονται τα προηγούμενα. Η δυσλειτουργία, μάλιστα, αναδείχθηκε στην πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο Σερνικάκι Φθιώτιδας, πέρασε από την περιοχή της βόρειας Ιτέας και απείλησε περιοχές στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι με συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών να καταγγέλλουν στις δηλώσεις τους την ολιγωρία και τις καθυστερήσεις στις αντιδράσεις του μηχανισμού.
Ενός μηχανισμού που όπως δηλωνόταν ήταν «πανέτοιμος» και οι επικεφαλής του έσπευσαν να υποδεχθούν πρόσφατα ως «σωτήρες» 200 πυροσβέστες από χώρες κυρίως του Βορρά που δεν έχουν πολλές μεγάλες δασικές φωτιές (σ.σ. όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Νορβηγία και Φινλανδία, με μόνη μεσογειακή χώρα τη Γαλλία) χωρίς να γνωρίζουν ότι πριν από χρόνια Βούλγαροι και Ρουμάνοι εκπαιδεύονταν από Ελληνες πυροσβέστες. Κι αν οι Ρουμάνοι ξεχώρισαν στις φωτιές της Εύβοιας, αυτό συνέβη γιατί είχαν οργάνωση και διέθεταν πόρους και μέσα. Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε εάν είχαν τα ανωτέρω και οι δικοί μας πυροσβέστες που αισθάνονται ότι η Πολιτεία τούς απαξιώνει.
Πηγή: www.efsyn.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ