15-05-2019, Ω/13:50′
Μετά από αίτημα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” να εκφράσουμε σαν Ένωση τις απόψεις μας για την αντιπυρική προστασία της Αττικής το 2019, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Π.Ε.Α.Π.Σ Κώστας Γιαννάκος παραχώρησε συνέντευξη με ομόφωνη έγκρισή του, όπως σας την παρουσιάζουμε παρακάτω:
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ Π.Σ. ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ
Με την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, θέλουμε κι εμείς, σαν Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, να εκφράσουμε, για πολλοστή φορά, την αγωνία μας.
Ελπίζουμε να μην γίνουμε και πάλι προφήτες κακών μαντάτων, όπως συνέβη πέρσι, τέτοια εποχή, όταν κληθήκαμε και εκφράσαμε τις απόψεις μας, σε ημερίδα για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία.
Τότε τονίσαμε την ανετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις εκδήλωσης μεγάλων ταυτόχρονων ή διαδοχικών πυρκαγιών, εστιάζοντας, κυρίως, στην έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στα γηρασμένα και ασυντήρητα επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης και στην έλλειψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Επακολούθησαν οι τραγικές στιγμές με τις φονικές πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική που άφησαν πίσω τους 100 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, δημιούργησαν αστέγους, έκαναν στάχτη χιλιάδες στέμματα δασικών εκτάσεων και κατέστρεψαν το βιός εκατοντάδων κατοίκων.
Αρχίζει, λοιπόν, μια νέα αντιπυρική περίοδος και μετά τα περσινά γεγονότα και τους λάθος πολιτικούς χειρισμούς που ακολούθησαν, βρίσκει το Πυροσβεστικό Σώμα μουδιασμένο και επιφορτισμένο να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο δύσκολο έργο του, ξεπερνώντας τις διαχρονικές αδυναμίες και σκοπιμότητες του πολιτικού συστήματος.
Ας δούμε όμως τι καλούνται να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί μας, σήμερα.
Ο φετινός βροχερός χειμώνας, «θέριεψε» τη βλάστηση. Παρεμβάσεις για την πρόληψη και φύλαξη του οικοσυστήματος απουσιάζουν, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη πυρκαγιά στο δάσος της Στροφιλιά, στην Ηλεία.
Συνεχίζουν, δυστυχώς, να υφίστανται οι αρνητικοί παράγοντες που συντείνουν στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών, τη στιγμή μάλιστα, που οι κλιματικές αλλαγές συνεχώς επιδεινώνονται. Εξακολουθούν να υπάρχουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση, σχέδια εκκένωσης πληθυσμού. κ.α.
Η επιτροπή, που συστάθηκε, με επικεφαλής τον Γερμανό καθηγητή Dr. Joha Georg Goldammer, για τη διερεύνηση των αιτίων των δασικών πυρκαγιών, έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα, στο οποίο αποτυπώνονται αρκετές ορθές διαπιστώσεις (έλλειψη Κτηματολογίου και Δασολογίου, νομοθετικό πλαίσιο για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων μετά τις πυρκαγιές, ερήμωση των αγροτικών περιοχών, προβλήματα από το διαχωρισμό πρόληψης-καταστολής, ελλειπής οργάνωση και εκπαίδευση, αποσυντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων κλπ), αλλά σε ότι αφορά το ανθρωποδυναμικό, προτείνει λύσεις που, κατά την άποψή μας, δεν διορθώνουν το πρόβλημα, αφού εστιάζεται, κυρίως, στη μείωση (κι άλλο) των λειτουργικών δαπανών, παραγνωρίζοντας το γεγονός πως από τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν περικοπεί, από το 2010 μέχρι σήμερα, περί το 1 δις ευρώ.
Αλήθεια, η Αυτοδιοίκηση άλλαξε τα πλάνα της για την προστασία πολιτών και δασών; Πήρε μέτρα πρόληψης για τη νέα αντιπυρική περίοδο; Έγιναν οι απαραίτητες αποψιλώσεις; Χαράχθηκαν αντιπυρικές ζώνες; Τοποθετήθηκαν και συντηρήθηκαν, οι δεξαμενές υδροληψίας; Διανοίχτηκαν δασικοί δρόμοι; Εκπονήθηκαν σχέδια έγκαιρης εκκένωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Χρηματοδοτήθηκε με τα απαραίτητα κονδύλια η δασική υπηρεσία;
Δυστυχώς, όχι.
Πολύ φοβόμαστε λοιπόν, πως και φέτος, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, θα κάνει, όπως πάντα, ‘τον σταυρό της’, νάχει σύμμαχο τον καλό καιρό για να περισώσει, ότι μπορεί, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει.
Συνοψίζοντας, εκτιμάμε ότι εάν οι κυβερνώντες (τωρινοί και μελλοντικοί) δεν βάλλουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τους λογιστικούς τους υπολογισμούς, γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν πέρυσι στο Μάτι, δυστυχώς, θα επαναλαμβάνονται.
Κωνσταντίνος Γιαννάκος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σωματος