Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

04-10-2019, Ω/17:50′

Κάθε άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν έχει να χωρίσει τίποτε με τους λαούς άλλων χωρών, που έχει την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών πρέπει να βασίζεται στην ισοτιμία και στην αποχή οποιασδήποτε ενέργειας που έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή βούληση κάθε χώρας, πρέπει και απαιτείται να βροντοφωνάξει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικων των Η.Π.Α Μάικ Πομπέο, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ανεπιθύμητος στον τόπο μας.

Ο λόγος της συνάντησης του Υπουργού ΥΠΕΞ Πομπέο με την κυβέρνηση της Ν.Δ από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου δεν είναι άλλος από τη σταθεροποίηση των στρατηγικών συμμαχιών των Η.Π.Α με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της (στρατηγικών / γεωπολιτικών) απομονώνοντας τους άλλους επίδοξους ιμπεριαλιστές (Ρωσία, Κίνα) και διασφαλίζοντας τη μοιρασία της λείας των υδρογονανθράκων της Ανατολικής μεσογείου στους δικούς της πολυεθνικούς κολοσσούς.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με την Αμερικανική πλευρά που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σε σχέση με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδήγησε και οδηγεί και σήμερα, όπως φαίνεται, στη βαθύτερη συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δύο χώρες που επίσης εντάσσονται σήμερα στον άξονα στρατηγικών συμμαχιών των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της αναβάθμισης των σχέσών μας με τις Η.Π.Α και της σταθεροποίησης των στρατηγικών συμμαχιών, είναι σε εξέλιξη ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρώτος γύρος τέλειωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον και τώρα μένει ο δεύτερος γύρος, με επικεφαλής τον ίδιο τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η διαδικασία αυτή διαλόγου δεν είναι άλλη από την επικαιροποίηση της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA – MutualDefense Cooperation Agreement) του 1990 που παρέτεινε και τη λειτουργία των σημερινών αμερικανικών βάσεων. Η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία αφορά:

– στη χρονική διάρκειά της που, όπως φαίνεται, θα είναι …αορίστου χρόνου και θα μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει.

– στους όρους με τους οποίους θα διατηρηθεί και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η βάση της Σούδας που για τους Αμερικανούς είναι κρίσιμης αξίας για την αεροναυτική της θέση στην ευρύτερη περιοχή, αφού υποστηρίζει επιχειρήσεις σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

– στην εγκατάσταση κλιμακίου στην Αλεξανδρούπολη εκτός της ήδη υπάρχουσας βάσης ελικοπτέρων για να αξιοποιήσουν το λιμάνι της για στρατιωτικούς και εμπορικούς σκοπούς. Επίσης για τη χρήση του από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό λόγω της στρατηγικής θέσης του.

– για την επέκταση της χρήσης της βάσης της Λάρισας για τα αμερικανικά μη επανανδρωμένα αεροσκάφη

– για τη χρήση των εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο και την εγκατάσταση μόνιμης βάσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα.


Η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Η.Π.Α – Ρωσίας – Κίνας δεν μας αφήνει αδιάφορους ούτε επιθυμούμε να γίνουμε στόχος όντας σύμμαχοι από τη μια πλευρά. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε οι τοποτηρητές των συμφερόντων των Η.Π.Α στην περιοχή μας. Θέλουμε ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς μας και όχι εχθρότητα και επεμβάσεις.

Η κατάσταση των προσφύγων μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, όπως και στα άλλα hot spot των νησιών μας, έχει ξεφύγει από τα ανθρώπινα πλαίσια και τείνει να γίνει τόπος συγκέντρωσης ψυχών που δεν φταίνε για το αιματοκύλισμα στον τόπο τους. Για ένα όλεθρο που οι μεγάλες δυνάμεις ανάμεσα στις οποίες και οι Η.Π.Α., προκάλεσαν, ούτε και για το θανατηφόρο ταξίδι τους για διάσωση στην Ευρωπαική Ένωση που τους αποδιώχνει.

Στις διάσπαρτες αποστολές που συμμετέχουμε εκτός των συνόρων της χώρας μας εκτός του κόστους που δεν είναι αμελητέο και προστίθεται στο 2% του προυπολογισμού μας για τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, γινόμαστε συνένοχοι στις επιθετικές πολιτικές ενάντια στους απανταχού λαούς.

Η τρέχουσα ένταση στις σχέσεις Ιράν – Η.Π.Α προέρχεται από τις Η.Π.Α που όχι μόνο αποχώρησαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και προχώρησαν μονομερώς σε επιβολή κυρώσεων, παρά τη διαφωνία της ΕΕ, της Ρωσίας και της Κίνας. Να θυμηθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις με το με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο στη Μεσόγειο και την πρεμούρα των Η.Π.Α να επιβάλουν “με το έτσι θέλω” οι χώρες στις οποίες θα ελλιμενιζόταν κυρώσεις.

Δεν αδιαφορούμε για τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς, με την τυχοδιωκτική εμπλοκή της χώρας μας στις συγκρούσεις, στο πλευρό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, φέρνοντας τον πόλεμο όλο και πιο κοντά μας.

Δεν ξεχνάμε ότι παρά την αντίθεση της Ν.Δ στη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βόρεια Μακεδονία, η ίδια εφαρμόζει απρόσκοπτα τα συμφωνημένα, αφού η ουσία της συμφωνίας ήταν η είσοοδος στην Ε.Ε και στο Ν.Α.Τ.Ο αποκλείοντας τη συνεργασία με άλλους πρόθυμους εταίρους (Ρωσία – Κίνα).

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία θα πρέπει να καταγγείλουν ηχηρά αυτή την συμφωνία. Να βροντοφωνάξουν ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ο εκπρόσωπος των Η.Π.Α Μάικ Πομπέο σε όλα αυτά που κομίζει.

Να δημιουργήσουν μέτωπο πάλης κατά αυτών που κουτσουρεύουν τους μισθούς, τις συντάξεις,την υγεία, τη δημόσια περιουσία. Που πλειστηριάζουν τα σπίτια μας αφού πρώτα μας άφησαν ανέργους, που καταργούν τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας.

Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, δεν θα θυσιαστούμε για να τα κέρδη τους! Όχι μόνο να μην υπογραφεί η νέα αμυντική συμφωνία, αλλά να κλείσουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη χώρα μας. Όχι πυρηνικά στον Άραξο!

Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που εξυπηρετούν Νατοικές ανάγκες, λεφτά για τις κοινωνικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Οι χώρες μπορούν να ζουν ειρηνικά με αφέντες τους λαούς τους!!!

Αθήνα 4 Οκτώβρη 2019

Σάββας Θεοδωρής, Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α , μέλος του Δ.Σ της Π.Ε.Α.Π.Σ

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ