Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΠΣ ΓΙΑ ΤΟ 24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΥΠΣ

14-06-2022,Ω/14:20΄

Αρ. Πρωτ. 290

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Α.Π.Σ), εκφράζει την ανησυχία της και καταδικάζει την απαράδεκτη ενέργεια της προβολής φωτογραφιών, σε γιγαντοοθόνη μέσω βίντεο, του δικτάτορα Παπαδόπουλου, του Παττακού και του εμβλήματος της επτάχρονης δικτατορίας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 24ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ)!

Το απαράδεκτο συμβάν έγινε αντιληπτό, αρχικά, από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ βουλευτή, Νίκο Παπαναστάση, ο οποίος αφού το καταδίκασε, αποχώρησε από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια ακολούθησε η αποχώρηση και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό τον Αρχηγό του, Αντιστράτηγο ΠΣ, Αλέξιο Ράπανο. Τέλος, την ενέργεια αυτή στηλίτευσε και καταδίκασε και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και προεδρεύων της Εκτελεστικής της Επιτροπής, κατά την τοποθέτησή του.

Δεν έχουμε ιδία αντίληψη του γεγονότος αφού, όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ, δεν μας προσκαλεί στα συνέδρια της Ομοσπονδίας, αλλά γίναμε αποδέκτες πάρα πολλών καταγγελιών τόσο από εν ενεργεία όσο και από απόστρατους, συναδέλφους. Ως πρωτεργάτες δε της ίδρυσης του συνδικαλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, νοιώσαμε απερίγραπτη ντροπή, από την αρνητική εικόνα που δημιούργησε το γεγονός, στην πλειοψηφία των συναδέλφων καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δικαιολογίες του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας, Δημήτρη Σταθόπουλου, ότι ”  … η περίοδος της χούντας, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι ενταγμένη μέσα στη συνολική ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος…” είναι προκλητικές, απαράδεκτες και προσπαθούν να «ξεπλύνουν» την επτάχρονη φασιστική δικτατορία που απέταξε, φυλάκισε, εξόρισε, βασάνισε άγρια  και δολοφόνησε δεκάδες δημοκρατικούς αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που αντιτάχθηκαν σ΄αυτή. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ πως έργο της χούντας ήταν και ο απαράδεκτος Αναγκαστικός Νόμος 360/1968 που μετέτρεψε το Πυροσβεστικό Σώμα σε Σώμα Ασφάλειας με χαρακτήρα και αποστολή κατά του λαού, με οπλοφορία και έντονη στρατιωτικοποίηση. Εκτός πια κι αν συμφωνεί με όλα αυτά.

Είναι λυπηρό αλλά και πρωτοφανές συνάμα σε ένα συνέδριο όπου κυρίαρχα θα έπρεπε να είναι τα προβλήματα των πυροσβεστών, όπως οι 4.000 και πλέον κενές οργανικές θέσεις που καλύπτονται με μετακινήσεις ανά την Ελλάδα σε κάθε σοβαρό συμβάν, οι μεταθέσεις των πυροσβεστών με το ν. 4662/2020, η προχωρημένη μέση ηλικία του προσωπικού που υπερβαίνει τα 45 χρόνια, η παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων, η έλλειψη προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών κατά την εργασία τους στα επιχειρησιακά συμβάντα, η ποινικοποίηση των επιχειρησιακών δράσεων των υπαλλήλων ανάλογα με την έκβαση του συμβάντος και τόσα άλλα, να ασχολούμαστε με τα “αποβράσματα” της χούντας και να δημιουργούμε απαράδεκτα αντανακλαστικά στους υπαλλήλους.

Είναι, επίσης, αξιοπερίεργο το γεγονός πως μετά τη γενική κατακραυγή, το Προεδρείο του Συνεδρίου, εξέδωσε δελτίο τύπου, προφανώς καθ΄ υπόδειξη του Δ.Σ της ΠΟΕΥΠΣ, που θορυβήθηκε μετά τα γεγονότα και απομάκρυνε και τους παραταξιακούς της συνέδρους, όπου επί  λέξει αναφέρει ότι « …Στο πλαίσιο της προβολής αυτής παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό μεταξύ άλλων και με αναφορά στην περίοδο της επταετίας χωρίς να παρουσιαστεί από προφανή τεχνική παραδρομή η συνοδευτική καταδικαστική…Είναι προφανές ότι το εν λόγω υλικό έτσι όπως προβλήθηκε δικαιολογημένα δημιουργεί παρεξηγήσεις και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις δημοκρατικές αρχές και ιδέες του συνδικαλιστικού κινήματος των πυροσβεστών…Αυτονόητο είναι ότι το εν λόγω προβληθέν υλικό δεν ήταν σε γνώση των προσκεκλημένων και ιδιαίτερα της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του ΠΣ.»

Και καλές οι όποιες εξηγήσεις του Προεδρείου του Συνεδρίου, έστω και εκ των υστέρων, το Δ.Σ, όμως της ΠΟΕΥΠΣ και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος αυτής, δεν όφειλαν να έχουν δει, από πριν, το ψηφιακό υλικό  που θα παρουσιάζονταν; Εκτός και αν το Συνέδριο αποτελεί για κάποιους μία δωρεάν «έξοδο» για αναψυχή και τα διαχρονικά και σοβαρά προβλήματα των συναδέλφων τους, περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2022

Για το Δ.Σ της  Π.Ε.Α.Π.Σ

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Λάμπρος  Γεωργακλής

                Ο Πρόεδρος

               Κώστας Γιαννάκος

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ