Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

20-10-2020, Ω/14:50′

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ) αφουγκραζόμενη την αγωνία των μελών της για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, σχετικά με τα (κουτσουρεμένα) αναδρομικά που εξήγγειλε η κυβέρνηση πως θα πιστώσει στους λογαριασμούς τους,  με τη σύνταξη Νοεμβρίου, ζήτησε από τη νομική της σύμβουλο μία γνωμοδότηση.

Οι προβληματισμοί των περισσοτέρων εστιάζονται, κυρίως, στην (πιθανή) αποποίηση της δυνατότητας μελλοντικών δικαστικών προσφυγών, εάν αποδεχθούν τα παραπάνω αναδρομικά.

Προς ενημέρωση, λοιπόν, των συναδέλφων μας, παραθέτουμε αυτούσια τη γνωμοδότηση:

“Σύμφωνα με το Νόμο 4734/2020, θα καταβληθούν ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων (βάσει του Ν. 4093/2012) συνταξιούχων του Δημοσίου (όπως τα μέλη της Π.Ε.Α.Π.Σ.), και αφορούν το λεγόμενο εντεκάμηνο, από 11-06-2015 έως 13-05-2016, που ψηφίστηκε ο Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Και ναι μεν, με την καταβολή των ως άνω ποσών, ο νόμος ορίζει ότι αποσβένονται δικαιώματά τους για το εντεκάμηνο αυτό, όπως δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας, περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων (διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας), ωστόσο, ούτως ή άλλως, όποιος συνταξιούχος του Δημοσίου δεν έχει καταθέσει αγωγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το διάστημα αυτό, δεν θα μπορούσε στον παρόντα χρόνο να προσφύγει, διότι το χρονικό διάστημα του εντεκαμήνου έχει παραγραφεί.

Συνεπώς, οι εκκρεμείς δίκες δεν επηρεάζονται, για αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο από την Κυβέρνηση ποσό. Όσοι δεν έχουν καταθέσει αγωγές, θα λάβουν τα καταβαλλόμενα ποσά, χωρίς άλλα περιθώρια διεκδίκησης.

Με εκτίμηση,
Αγγελική Γιαννοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Μαυρομιχάλη 190 & Αλεξάνδρας
ΤΚ 11472 ΑΘΗΝΑ

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ