Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

30-10-2020, Ω/12:15΄

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα για τα αναδρομικά (επιστροφή μειώσεων συντάξεων) για την περίοδο από 11-6-2015 ως 12-5-2016. Από πολλούς συναδέλφους δεχθήκαμε τηλεφωνήματα ότι είδαν στην εφαρμογή την ένδειξη ότι «δεν βρέθηκαν αναδρομικά ποσά συντάξεων». Βέβαια με ανακοίνωσή του το ΕΦΚΑ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έλαβαν λιγότερα από τα αναλογούντα ή και καθόλου αναδρομικά.

Έτσι οι παραπάνω συνάδελφοι θα περιμένουν δυστυχώς για μια ακόμη φορά για τα αυτονόητα.

Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά είναι κουτσουρεμένα και αφορούν μόνον τις επιστροφές μειώσεων στις κύριες συντάξεις για ένα μόνο ενδεκάμηνο και όχι στις επικουρικές και τα δώρα με βάση τον αντισυνταγματικό Ν. 4093/2012 και όχι και τον Ν.4051/12 (κατά το Ελ.Συν.) ούτε και την εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική από  το ίδιο το δικαστήριο (Αποφάσεις 244/2017 και 32/2018). Ας μην αναφερθούμε σε χιλιάδες χιλιάδων συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1000,00 ευρώ που, δυστυχώς, δεν παίρνουν καμιά επιστροφή.

Τα αναδρομικά στους απόστρατους και τους συνταξιούχους επιστρέφονται, έστω και κουτσουρεμένα, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Οι αγώνες των συνταξιούχων και των αποστράτων φέρουν αποτελέσματα. Δεν χρειάστηκαν οι διαδικασίες της προσφυγής σε μεγαλοδικηγορικά γραφεία που πρότειναν τα ίδια αλλά και πολλές ηγεσίες συνταξιουχικών ενώσεων που αποκλειστικά είχαν στρέψει τα μέλη τους ως μονόδρομο στις νομικές διεκδικήσεις και όχι στο συλλογικό αγώνα. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν απεμπολούμε καμιά από τις διεκδικήσεις μας για επιστροφή όλων των περικοπών που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών οι οποίες, με τις μνημονιακές τους ρυθμίσεις, κατακρεούργησαν τις αποδοχές και συντάξεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Ο αγώνας είναι κοινός για τους απόστρατους και του συνταξιούχους που δέχθηκαν με μανία περικοπές που υποβάθμισαν το βιοτικό τους επίπεδο, αποσάθρωσαν την υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα, τους ξεσπίτωσαν από τα σπίτια τους και τους στέρησαν τη δυνατότητα που είχαν να προσφέρουν μια μικρή βοήθεια στα άνεργα παιδιά τους, ένα δώρο στα εγγόνια τους, σαν παππούδες και γιαγιάδες.

ΣΧΕΤ. ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:

Αναδρομικά: Η κυβέρνηση έγδαρε τους απόστρατους.

Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών Νέα-Ενημέρωση

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα για τα αναδρομικά (επιστροφή μειώσεων συντάξεων) για την περίοδο από 11-6-2025 ως 12-5-2016 (έκδοση του επαίσχυντου νόμου “Κατρούγκαλου”). Τα αναδρομικά είναι βέβαια κουτσουρεμένα και αφορούν μόνον τις επιστροφές μειώσεων στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές και τα δώρα. Ουσιαστικά αφορούν τις κρατήσεις με βάση τον αντισυνταγματικό Ν. 4093/2012. Στα αναλυτικά σημειώματα γίνεται μάλιστα διαχωρισμός των επιστροφών για την περίοδο 11-6-2015 ως 31-12-2015 και για την περίοδο από 1-1-2016 ως 12-5-2016, προφανώς με σκοπό να ακολουθήσει και η φορολόγησή τους ως εισόδημα για κάθε έτος. Στην παρούσα φάση από τα αναλυτικά σημειώματα προκύπτουν άμεσες κρατήσεις ύψους 6% ως “εισφορά υγειονομικής περίθαλψης”.

Τα αναδρομικά στους απόστρατους και τους συνταξιούχους του δημοσίου γενικότερα, επιστρέφονται- στο βαθμό που επιστρέφονται- κουτσουρεμένα, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι αγώνες των συνταξιούχων και των αποστράτων που είχαν συμπαραταχθεί μαζί τους, στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, φέρουν αποτελέσματα. Δεν χρειάστηκε η παρέμβαση και οι διαδικασίες που πρότειναν τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία που απομυζούν τους απόστρατους και τους συνταξιούχους για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό. Ελπίζουμε την πραγματικότητα αυτή να την αντιληφθούν οι καλόπιστες διοικήσεις των θεσμικών ομοσπονδιών και ενώσεων αποστράτων που είχαν κατευθύνει χιλιάδες απόστρατους αποκλειστικά στο δρόμο των νομικών διεκδικήσεων, παραβλέποντας ή και απαξιώνοντας το δρόμο του μαζικού συλλογικού αγώνα. Οι συνάδελφοι απόστρατοι ας προβληματιστούν και ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, μαζί με άλλες Κινήσεις και Ενώσεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα, μαζί με τους συνταξιούχους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική στάση στο ζήτημα της κατακρεούργησης των αναδρομικών που δικαιούμαστε. Τίποτε από όσα μας αφαιρέθηκαν δεν ξεχνάμε και τίποτε δεν παραγράφουμε.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ